Massot aposta per la defensa «intel·ligent» del català

Publicat el 13 de juny de 2012 a les 22:26
Casals i Massot en el lliurament del premi. Foto: Magalida Mengual

Òmnium Cultural ha lliurat aquest vespre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a l'historiador, filòleg i editor Josep Massot, que en el seu discurs ha instat administracions i societat civil a defensar amb "intel·ligència i tenacitat" la llengua i la cultura catalanes. A més, ha apel·lat la necessitat de "rendibilitzar els escassos recursos" evitant muntar "foc d'encenalls" o perdre's en "clavegueres inqualificables". "Cal que tots entenguem, reivindiquem i visquem des de la normalitat que una llengua és també un espai cultural", ha dit la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals. L'acte de lliurament al Palau de la Música ha tingut l'actuació especial de l'Escolania de Montserrat.

Durant el seu discurs en l'acte de lliurament del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, el guardonat Josep Massot i Muntaner (Palma, 1941) ha agraït el reconeixement al jurat i a tota la gent que l'ha acompanyat al llarg de la trajectòria, però també ha aprofitat l'ocasió per expressar la seva preocupació envers la situació de la llengua i la cultura catalanes.

"Les Illes Balears i el País Valencià passen per moments especialment difícils, i em solidaritzo un cop més amb tots els intents d'aconseguir que el govern del president Bauzà faci marxa enrere en les mesures clarament lesives contra la nostra llengua", ha assegurat el pare Massot.

Així, el premiat ha instat les administracions i la societat civil a defensar amb "intel·ligència i tenacitat els guanys d'aquestes darreres dècades", ja que si no, hi ha el perill "que la infraestructura cultural es desfaci com una mitja i que retrocedim fins a uns extrems dels quals potser no podríem recuperar-nos mai més". L'editor i filòleg ha advertit que Catalunya no és una excepció i que, com a la resta de territoris dels Països Catalans, cal "rendibilitzar els escassos recursos de què disposem" per mantenir viva la llengua catalana.

Per la seva part, la presidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals ha lloat la trajectòria de Josep Massot i ha tingut un record especial per a Josep Termes, Antoni Cayrol i Teresa Pàmies, premiats anteriorment i morts aquest darrer any. Durant el seu discurs, la presidenta també ha insistit en la necessitat de reivindicar la llengua i la cultura catalanes íntegrament arreu del territori.

La presidenta d'Òmnium ha instat els catalans a mantenir viu el compromís mostrat amb la llengua catalana en els darrers anys i ha recordat les múltiples agressions que pateix la nostra llengua arreu del territori, especialment al País Valencià i a les Illes Balears. Una llengua i una cultura, segons Casals, que "cal reivindicar d'una punta a l'altra del nostre llarg país" i cal entendre que "una llengua és també un espai cultural" per no cometre un "suïcidi lingüístic i cultural".

L'acte de lliurament, que s'ha celebrat al Palau de la Música, ha tingut moments per als elements audiovisuals que contextualitzen un guardó que es va crear l'any 1969 i que ha estat atorgat a alguns dels noms claus de la llengua i cultura catalanes del segle XX i principis del segle XXI. Hi han assistit el president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la directora general de cultura del Govern Balear, Isabel Cerdá.

Una vida dedicada a la història, la cultura i la llengua

Com a historiador, Josep Massot i Muntaner (Palma, 1941) ha publicat nombrosos estudis dedicats a historiar l'estat de la cultura i de la llengua catalana a les Illes Balears, especialment durant els anys de la República, de la Guerra Civil i de la postguerra, ha analitzat i divulgat la vida d'algunes de les seves personalitats més rellevants, ha estudiat alguns aspectes de la història recent de l'església catalana -especialment de Montserrat, d'on és monjo- i ha valorat l'actitud de la societat mallorquina respecte de la seva llengua i cultura.

En la vessant d'editor i promotor cultural, Massot està al capdavant des de fa 40 anys l'editorial Publicacions de l'Abadia de Montserrat, dirigeix la revista 'Serra d'Or' i ha fundat la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l'Institut d'Estudis Catalans i la revista 'Randa', entre d'altres.

Massot ha estat el guardonat d'enguany amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2012, que atorga Òmnium Cultural a proposta de la seva junta Consultiva l'any 1969. El guardó s'atorga "a una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.