Mazón centrifuga responsabilitats i s'empara en l'«excepcionalitat» de la DANA per no dimitir

El president valencià demana no utilitzar la tragèdia per al desgast polític però retreu a Sánchez la "lentitud" en les ajudes promeses i li reclama més recursos per a les zones afectades: "La col·laboració no s'ha de demanar ni negociar"

El president Carlos Mazón, durant el minut de silenci per les víctimes de la DANA
El president Carlos Mazón, durant el minut de silenci per les víctimes de la DANA | Rober Solsona / Europa Press
Lluís Girona / Bernat Surroca
15 de novembre de 2024, 12:51
Actualitzat: 13:28h

El cercle sobre Carlos Mazón per la gestió de la DANA s'estreny mentre els pobles afectats continuen traient fang, però no dimiteix. El president de la Generalitat Valenciana ha comparegut aquest divendres a les Corts per explicar què va passar i defensar la seva actuació, molt qüestionada les darreres setmanes. Ha admès errors, però ha centrifugat responsabilitats i s'ha emparat en l'"excepcionalitat" del temporal per justificar la mala gestió. La DANA, ha dit, va superar totes les previsions i va fer evidents les mancances dels protocols i dels sistemes d'alerta, i ha justificat l'actuació del govern valencià per la informació que tenien en cada moment. Amb protestes a les portes del parlament i malgrat la manifestació de dissabte, el president ha descartat dimitir i ha tornat a reclamar els 31.000 milions "inicials" per reconstruir la zona afectada.

El president valencià s'ha emparat en la informació que tenia -o que no va tenir a temps- per justificar les mesures adoptades, però ha admès que "no va ser suficient", i ha assegurat que "no eludirà cap responsabilitat". Ha culpat la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, perquè no va donar informació prou clara la tarda del dimarts i ha justificat el retard a la reunió d'emergències -estava dinant amb una periodista- pel trànsit que hi havia per culpa del temporal el dia de la tragèdia. Amb tot, Mazón ha dit que hi va haver coses que no es van fer bé i ha demanat no utilitzar la catàstrofe per a la guerra política.

"Això no es pot convertir en una lluita pels relats; la riuada ha malmès la imatge i la confiança dels ciutadans en els serveis públics", ha afirmat, i ha demanat no utilitzar la catàstrofe per finalitats polítiques. "No caiguem en el tacticisme, que ningú alimenti cap arsenal polític amb l'horror i la desgràcia", ha afirmat. Les xifres provisionals són de 216 morts i 16 desapareguts, i més de 36.000 persones rescatades. L'escenari de l'endemà era "aterridor i inèdit", ha assegurat, i ha mirat de justificar així la "sensació" que no arribava l'ajuda. "Vull demanar disculpes, la capacitat de resposta no va ser suficient". L'excepcionalitat va superar els protocols i els sistemes de detecció i alerta, que Mazón ha admès que tenen "escletxes".

De tota manera, ha insistit que des de diumenge abans de la DANA ja es van començar a enviar avisos i recomanacions, sempre en funció de la informació de què es disposava de l'Aemet, per alertar que arribava un temporal. Dimarts al matí, les previsions, ha dit, no permetien anticipar què passaria unes hores més tard, i ha retret a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer una informació "inexacte i tardana", un "silenci informatiu" de dues hores a la tarda, sense recomanacions d'actuació. Alhora, ha justificat que l'alerta els mòbils no arribés fins passades les 20h, amb diversos pobles ja inundats. "Va ser una decisió encertada", ha dit, perquè va ser en el moment que el govern espanyol va avisar del risc de col·lapse de la presa de Forata, un dels motius pels quals es pot enviar una alerta als mòbils, segons Mazón.

Una comissió d'investigació a les Corts

Mazón ha anunciat una comissió d'investigació a les Corts Valencianes per analitzar la resposta a la DANA, i ha demanat que al Congrés també se'n creï una. "No negaré errors; no seria útil, perquqè significaria que no hem après res ni estem disposats a aprendre per temor al desgast polític o per aprofitar-se'n", ha afirmat. El president ha dit que calen "respostes" i no pas "mentides o falsedats". "És legítim preguntar-se si els sistemes de prevenció oferien les garanties quan els sistemes pluviomètrics i de cabdal es van veure sobrepassats i arrossegats per la riuada", ha dit.

També qüestionar-se si era adequat comptar amb un únic sistema de mesurament a la zona al Barranc del Pollo, o si els protocols d'alerta podien corregir "un possible error humà" a l'hora de ser aplicats. O si tots els actors comptaven amb la informació dins el termini i en la forma escaient per aplicar els protocols d'actuació. "És legítim preguntar-se si el sistema va respondre com creiem que havia de respondre", ha dit. La primera resposta de Mazón? "No ho va fer". El president ha admès que van fallar "massa coses", fins i tot "el sistema sencer". "No vam comptar amb informació suficient i a temps sobre la riada", ha afirmat. Mazón ha assegurat que "ho van fer de la millor manera que van poder" tenint en compte la situació, tot i admetre que "no va ser suficient". 

Pressió a Sánchez: 31.000 milions d'euros per començar

Després d'espolsar-se la responsabilitat, Mazón ha dit que necessiten el govern espanyol. "No deixin sols els valencians", ha dit, i ha reclamat un altre cop els més de 31.000 milions d'euros que, segons càlculs del govern valencià, costa la primera etapa de la reconstrucció. "Hi ha gent que ho ha perdut tot", ha afirmat. D'aquesta manera, Mazón pressiona a Sánchez després que el govern espanyol hagi anunciat mesures per valor de 10.600 milions d'euros l'ajuda pel País Valencià. Mazón també ha demanat a Moncloa que activi els 2.091 milions d'euros del pla de recuperació de la UE per la lluita contra les inundacions i que poden servir per construir "defenses hídriques". També demanarà el PERTE de digitalització de l'aigua, dotat amb 3.060 milions d'euros, per anticipar per on avançaran les riuades.

El president valencià ha dit que en l'actual context cal "una col·laboració eficaç i sostinguda" i ha assegurat que la Generalitat assumeix aquesta responsabilitat i ha reclamat al govern espanyol que faci el mateix. En aquest sentit, ha criticat el "lent avenç dels suports promesos" per la Moncloa i ha dit que no vol assenyalar ningú, sinó trobar "solucions". "Mereixem una col·laboració àgil i sincera, que es tradueixi en accions concretes", ha afirmat. El govern valencià ha traslladat diverses peticions de suport a Sánchez per col·laborar en la reconstrucció. "La col·laboració no l'hem de sol·licitar o negociar, ha de fluir de manera natural", ha insistit.

Arxivat a