Més de 300 ajuntaments ignoren la Constitució espanyola

Regidors d'ERC, PDECat i la CUP treballen i atendran ciutadans dins dels consistoris | Forcadell i almenys tres consellers del Govern tenen agenda convencional el 6-D | La delegació del govern espanyol a Catalunya no pensa actuar si no hi participen funcionaris

Expectació mediàtica a Celrà, on el govern ha obert l'Ajuntament
Expectació mediàtica a Celrà, on el govern ha obert l'Ajuntament | Isaac Meler
06 de desembre de 2016, 10:34
Actualitzat: 11:52h
El 6 de desembre els regidors i alcaldes d'uns 300 municipis catalans no tenen res a celebrar. Part del municipalisme català ignora la Constitució espanyola i s'ha pres aquest dimarts com una jornada semilaborable. Alguns han optat per obrir els consistoris, altres només per treballar-hi a l'interior mentre que una tercera opció ha estat organitzar activitats cíviques. Sigui com sigui, la jornada no té la tensió del Dia de la Hispanitat quan l'Ajuntament de Badalona va decidir obrir i atendre els ciutadans com si fos un dia laborable malgrat que hi hagués una ordre judicial que ho impedia

Precisament Badalona ha estat un dels centres d'atenció. Els regidors de Guanyem Badalona en Comú, encapçalats per l'alcaldessa Maria Dolors Sabater han realitzat una sessió d'avaluació dels pressupostos participatius mentre els d'ERC treballaven en una altra planta. La crida de l'AMI, però, aquesta vegada s'ha estès arreu del territori i càrrecs electes del PDECat, ERC i la CUP han mantingut la seva agenda.

Hi ha més de 300 municipis que han comunicat que actuaran com si no fos un dia festiu. La clau està en què alguns d'ells, a més, obriran les dependències municipals i atendran veïns. Dues han estat les consignes principals per orquestrar aquesta mobilització simbòlica per exhibir desafecció amb l'actual Constitució espanyola: no implicar el cos de funcionaris i evitar publicitar excessivament l'obertura d'ajuntaments per evitar requeriments judicials com els de Badalona.

La crida de l'AMI pel 6-D, que va ser avançada per NacióDigital, va arrencar amb força però va semblar que perdia pistonada pels dubtes que alguns partits van posar sobre la taula, fet pel qual la CUP considera que ha faltat "coordinació" i claredat per saber qui s'implica en el gest de protesta. De fet, aquesta ambigüitat -en part, buscada- ha permès arribar al 6-D sense cap avís judicial perquè els ajuntaments que volen obrir puguin fer-ho avui per la via dels fets consumats.

El PDECat insistia en la importància de no situar els treballadors públics a l'ull de l'huracà i, un cop garantit que no s'implicarà els funcionaris, càrrecs electes de la formació nacionalista admeten que obriran dependències municipals i atendran les peticions dels ciutadans que ho sol·licitin. També ERC va deixar clar ahir que alcaldes i regidors de la formació mantindran aquest dimarts la seva agenda i atendran peticions i tràmits dels veïns d'ajuntaments on governen. També la CUP va anunciar que els seus càrrecs electes treballaran i obriran les portes dels consistoris en els quals tenen l'alcaldia.
 

Els regidors del govern de Badalona, en plena feina. Foto: Adrià Costa

 

L'alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, pintant un banc del municipi. Foto: Ajuntament de Caldes de Montbui


Un desafiament simbòlic

Alguns ajuntaments ja havien anunciat clarament que obririen, com ara Berga (Berguedà), Prats de Lluçanès i Viladrau (Osona), Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), Celrà (Gironès), Viladamat (Alt Empordà), Navàs (Bages), Sant Julià de Ramis (Gironès), Guiamets i Vilella Alta (Priorat), Soriguera, (Pallars Sobirà), Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell) i Deltebre (Baix Ebre). D'altres, sense publicitar-ho, també ho faran i fins i tot han donat llibertat als treballadors del consistori per decidir si treballen o no. I en molts més els regidors estaran treballant a dins a porta tancada com una manera de desafiar una Constitució que consideren "obsoleta". Algunes de les anècdotes s'han viscut a Caldes de Montbui (Vallès Oriental) on l'alcalde, el republicà Jordi Solé, ha contribuït a una acció per repintar els bancs o a Mataró on la CUP ha denunciat que el govern socialistes "no els ha deixat entrar" a la casa consistorial.

D'entrada, el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va optar per considerar que la jornada del 6-D estaria marcada per una mobilització de baix perfil i va assegurar que no s'actuaria si no hi havien treballadors públics implicats. "Si obren càrrecs públics no hi ha cap problema. El que no es pot fer és que hi vagin els funcionaris. Dimecres s'analitzarà si hi ha hagut qualsevol incidència", asseguraven ahir a la nit fonts de la delegació del govern. Carme Forcadell, presidenta del Parlament, i dos membres del Govern –el vicepresident Oriol Junqueras i la consellera Dolors Bassa- tindran agenda convencional. El conseller Josep Rull, per la seva banda, ha aprofitat la jornada per celebrar el consell de direcció del Departament de Territori i Sostenibilitat.
 

La presidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova, just abans d'entrar a l'Ajuntament. Foto: Ajuntament de Vilanova


Els regidors treballant, a les xarxes socials

Alcaldes, regidors, grups municipals i ajuntaments estan mostrant a les xarxes socials que aquest dimarts "no hi ha res a celebrar" i molt a treballar. Ho mostren, per exemple, les piulades de l'alcalde de Cervera, l'alcaldessa de Girona, l'alcalde de Caldes de Montbui, l'Ajuntament de Vilablareix, els governs de Vilanova i la Geltrú i Castellterçol o el grup municipal de la CUP de Reus.