
L'exportaveu de CiU a Madrid i pare de la Constitució, Miquel Roca, ha recordat aquest dimecres a Madrid que l'esquema polític actual està "esgotat" després de la decisió del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Roca, que ha aprofitat per negar que les comunitats autònomes siguin responsables de la crisi, ha demanat un "diàleg" que parteixi del "reconeixement de la diferència", ha recordat que no creu en "models tancats" perquè "la realitat canvia" i "el canvi social el genera primer la pròpia societat".
Al mateix temps, l'expresident del govern espanyol Felipe González i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, han coincidit a afirmar que la sobirania "resideix en el poble espanyol" i que -en paraules de González- "els països no s'inventen". Ha estat en un debat organitzat per la Fundació que presideix l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra on també ha participat Miguel Herrero Rodríguez de Miñón. González ha parlat de la necessitat de consultar tots els espanyols sobre una modificació de l'estructura actual de l'Estat. "Si Catalunya té la temptació de separar-se, m'agradaria que comptessin amb la meva opinió".
El debat sobre l'estructura territorial de l'Estat ha reunit al Circulo de Bellas Artes de Madrid quatre grans de la política dels últims trenta anys que han coincidit a demanar "consens" sobre l'estructura territorial de l'Estat però han diferit en les interpretacions de com s'ha d'edificar aquest consens i, sobretot, on estan els límits de flexibilitat del model territorial.
La veu més esperada era la de l'expresident del govern espanyol, Felipe González, que ha recordat que el "problema" català no desapareixerà amb la recuperació econòmica i, per tant, cal afrontar també la "crisi insitucional" que pateix l'Estat. Segons González, el "problema no és només de Catalunya, sinó de Catalunya i d'Espanya" i per tant cal una ·reforma seriosa" basada en el "consens" i "entendre's".
González, però, ha recordat que la sobirania "resideix al poble espanyol" i que el dret a decidir ha de comptar, per tant, amb el concurs de tots els ciutadans de l'Estat, i no només de Catalunya. Segons l'expresident espanyol, qualsevol altra opció suposaria "amputar" part de la seva "identitat" com a espanyol i per tant provocaria un "xoc de legitimitats".
De Cospedal: "Cal tancar el cercle"
Un criteri compartit per la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que ha afirmat que cal "tancar" el model que es va obrir el 1978. Segons De Cospedal, cal fer-ho des de la base del consens, però també dins dels marges actuals de la Constitució. En aquest marc ha reclamat que els presidents autonòmics assumeixin que ells són representants de l'Estat als seus territoris i ha rebutjat de ple una reforma de la Constitució, tot i que "sí que es poden fer modificacions per tancar en sentit positiu el model".
El pare de la Constitució Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón s'ha mostrat partidari del manteniment de l'Estat de les autonomies i contrari a l'esquema federal per "l'ambiguitat" del federalisme i perquè impulsar-los ara suposaria "un cost retòric afegit". Amb tot, ha demanat que es reconegui que a l'Estat de les autonomies "hi ha una doble assimetria": "una d'indentitiat i una altra de desenvolupament econòmic i social".
Rodríguez de Miñón ha recordat que "no existeix una realitat abstracta que es digui poble espanyol" i "perquè Catalunya i el País Basc se sentin còmodes a Espanya no s'ha només d'invocar la constitució, sinó crear un projecte on Catalunya i el País Basc se sentin integrats i atrets".
El contrapunt de tot plegat l'ha posat l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que a la clausura de l'acte ha demanar a González que lideri un nou "pacte institucional" que recuperi el consens i que situi al capdavant el Príncep Felip.