La Moncloa ultima una plataforma per identificar allotjaments turístics il·legals

La iniciativa forma part d'un full de ruta esmentat pel ministre Hereu que té per objectiu aconseguir un turisme "sostenible" l'any 2030

Uns blocs de pisos
Uns blocs de pisos | Hugo Fernández
Redacció
11 de juny del 2024
Actualitzat a les 15:33h

El govern espanyol preveu tenir operativa "ben aviat" una eina que permetrà identificar els allotjaments turístics il·legals. Així ho ha anunciat el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, que ha detallat que es tractarà d'una plataforma digital on els portals hauran de "compartir les seves dades" i les diferents comunitats autònomes hi tindran accés.

"Volem avançar per ordenar millor l'oferta turística", ha dit el ministre en la inauguració de la 121a reunió del Consell Executiu d'ONU Turisme, que se celebra aquest dimarts i dimecres al World Trade Center de Barcelona. Hereu ha defensat que és "necessari" canviar el model actual per garantir que sigui "respectuós amb els entorns urbans". En la mateixa línia, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha apostat per una "reconversió" del sector turístic.

El Consell Executiu d'ONU Turisme aplega alts càrrecs -sobretot ministres de turisme- d'una cinquantena d'estats d'arreu del món. Abans de la reunió del Consell Executiu, Hereu i Collboni s'han trobat amb el secretari general d'ONU Turisme, Zurab Pololikashvili.

En el seu discurs, Hereu ha precisat que l'eina que ultima l'executiu de l'Estat permetrà identificar els allotjaments que s'ofereixen com a pisos turístics a les plataformes i que ho fan "sense haver complert amb els requisits que exigeix la normativa". El ministre ha remarcat que el govern espanyol vol "continuar treballant en l'ordenació" del sector turístic i ha avançat que també estan elaborant un full de ruta pel turisme sostenible 2030, del qual forma part aquesta iniciativa.

No obstant això, Hereu ha celebrat la "bona salut" del sector i ha recordat que segons el baròmetre d'ONU Turisme durant el primer trimestre del 2024 a escala mundial es van recuperar en un 97% els nivells prepandèmia. Malgrat les bones dades, ha assegurat que cal "posar sobre la taula" els "reptes de futur", que ha d'escrit així. "Hem d'avançar en la sostenibilitat del model per garantir les seves possibilitats de creixement", ha dit. "La sostenibilitat ha de ser en sentit ampli: econòmic, social i ambiental", ha reblat.

Collboni creu que la regulació de pisos turístics a Nova York "marca un camí"

Al seu torn, l'alcalde de Barcelona ha ressaltat la regulació de pisos turístics que en l'últim any ha entrat en vigor a Nova York. "Ha pres una decisió valenta de suprimir l'ús turístic dels habitatges habituals", ha explicat. "És una decisió que marca un camí important", ha afegit Collboni. En aquesta línia, ha reclamat "capacitat reguladora" a les ciutats. "Volem que el turisme continuï sent una font de riquesa, prosperitat, respecte i valor afegit", ha defensat. "El creixement no pot ser infinit, perquè el món no és infinit i les nostres ciutats tampoc", ha assenyalat.

El batlle barceloní ha opinat que cal "combinar l'èxit del turisme i les oportunitats econòmiques" que ofereix. "Aquest creixement del turisme ens interpel·la des del punt de vista dels reptes climàtics", ha dit. En el cas de les grans ciutats, l'alcalde de Barcelona també ha mencionat la relació entre turisme i l'accés a l'habitatge. "Tenim responsabilitats com a gestors de les ciutats", ha sentenciat.