Fa temps que ha quedat clar que Catalunya és el territori de l'Estat en què es produeixen més desnonaments, també més ocupacions. Això ha remogut el territori i la lluita pel dret a l'habitatge més que a cap altra zona. També les estructures populars de resistència a les llars -evitant desnonaments, sovint- han anat emergint amb una diversitat que no s'ha vist enlloc més. I encara ara en van apareixent. Davant la urgència dels casos que els integren i els recursos minsos amb què es compta, el moviment per l'habitatge a Catalunya ha anat bregant per aclarir-se a poc a poc. Ara el mapa s'aclareix una mica més. Ja fa temps que les Plataformes d'Afectats per la Hipoteca (PAH) tenen una estructura pròpia. També el Sindicat de Llogateres s'ha fet especialment reconeixible. Ara, amb la mateixa voluntat de sumar una força coordinada a les accions de diverses assemblees arreu del país, neix el "Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya". Aquest nou espai es converteix en el tercer gran agent social de base que planteja una defensa aferrissada del dret a la llar. En el seu cas, a més, ho fa integrant-se "en el marc estratègic del Moviment Socialista", ha explicat la portaveu del col·lectiu, Marina Parés, en roda de premsa.
La presentació inicial s'ha fet en un punt significat. Al barri de Les Corts, davant una oficina de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona. El sindicat sorgeix "per oposar-se de forma clara i contundent als interessos dels propietaris", diuen en un comunicat, alhora que reclamen "l'accés universal i de qualitat a l'habitatge". Això fins ara no s'ha resolt, i les fórmules que plantegen les candidatures que es presenten a les eleccions del 12-M -en què s'inclou la CUP- no els semblen prou transformadores. Amb aquesta diagnosi, el sindicat vol ser una "eina útil" per a tothom que "no sigui propietari" i tingui problemes residencials. Es dirigeixen tant a llogaters com a famílies que han hagut d'ocupar o persones hipotecades en risc de desnonament. La iniciativa planteja amb una proposta per "superar la impotència dels partis d'esquerres i les mesures legislatives" -com la regulació de lloguers o altres normes d'habitatge- que s'acaben evidenciant com a "ineficaces". Aquesta fórmula alternativa, però, prometen anar-la concretant en el futur.
El nou sindicat el formen, essencialment, set assemblees de diversos punts de Catalunya que fins ara operaven com a sindicats de barri o locals. Són col·lectius del Raval, el Casc Antic i l'Eixample, a Barcelona, però també de l'Hospitalet de Llobregat, Mataró, el Baix Maresme i el Baix Llobregat. La idea és obrir-ho a altres sindicats del país, també, perquè vagin sumant-s'hi.
La portaveu, Marina Parés, ha apamat els principals plantejaments del Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya amb referències habituals al desencís respecte a les receptes fins ara plantejades. "Estem veient una campanya electoral plena de promeses buides", ha lamentat. Tot seguit s'han presentat com un instrument amb "un marc polític fort" -el socialista- que ha de servir per "espolsar la influència dels partits polítics".
Per entendre del tot aquest moviment s'ha d'anar enrere en el temps fins a mitjans de 2022 quan, des de l'interior de l'esquerra independentista, va fer-se visible un corrent descontent amb el fons i les prioritats de les organitzacions llavors integrades dins la CUP. La nova proposta va posar l'accent en una via "socialista" que va anar sumant col·lectius i prenent estructura. Amb aquest fons, referenciat ara com a Moviment Socialista, el sorgiment d'aquest sindicat apuntala la defensa de l'habitatge amb la idea de barrejar l'acció de carrer i la incidència política als marges del sistema de partits representats al Parlament. Ara bé, remarquen que per formar-ne part no es demanarà "cap tipus de carnet ni d'ideologia prèvia", sinó que es dirigeixen "a la classe treballadora" amb la idea de bastir de fons la lluita diària per l'habitatge digne.
Aquesta primera presentació anirà seguida de més convocatòries en què aniran aclarint els seus principis d'acció col·lectiva. De moment, prometen "una acumulació de forces" que ha de permetre tenir més força a l'hora d'evitar desnonaments però també per projectar protestes a peu de carrer. El resum de Parés és que aquest dijous s'ha presentat en societat "un sindicat de classe de l’àmbit de l’habitatge i d’abast nacional". Ara cal esperar per veure com es concreten les fórmules alternatives a les receptes ineficaces.