Agradi o no, Max Weber ha estat el sociòleg de capçalera dels governants actuals. Es nota. El filòsof prussià va preveure la nord-americanització de la vida espiritual d'Europa, la seva reducció a una burocràcia administrativa. Així ha estat en certa mesura.
El president de la Generalitat, José Montilla, n'ha estat un exemple amb el seu programa de "patriotisme gestor". També agradi o no, la identitat marca. Així que Montilla ha decidit demanar el suport a més de 200 entitats catalanes per donar una resposta "clara" i "unitària" en el cas que el Tribunal Constitucional (TC) retalli l'Estatut.
Montilla ha enviat una carta a més de 200 associacions polítiques, acadèmiques, empresarials, sindicals, esportives, professionals, culturals i eclesiàstiques, que van expressar el seu suport a l'editorial conjunt de dotze diaris catalans a favor de "la nostra llei de lleis". Una manera de buscar que altres li treguin les castanyes del foc. D'un foc que Espanya atia no només des de la Brunete Mediàtica sinó des de les files del seu partit mare, l'extravagant militància jacobina del PSOE.
Segons Montilla, el text posa de relleu "en la seva forma i en el seu fons la voluntat dels ciutadans de Catalunya de defensar l'Estatut aprovat majoritàriament en referèndum". Weber, com bon alemany ho tenia tot previst, insistia que els intel·lectuals, els científics, els erudits i els artistes han d'estar consagrats a un ideal de sacrifici. Montilla recupera Weber.
En la carta Montilla afirma que "està convençut que el desenvolupament constant i efectiu de l'Estatut és la millor manera de defensar-lo i l'actitud que serveix més bé els interessos de Catalunya i dels seus ciutadans". Montilla afegeix que "si arriba el moment en el qual cal donar una nova resposta política i cívica, clara i unitària, estic segur que Catalunya podrà comptar amb el teu suport, de nou, i amb el de la institució que representes".
Montilla també diu que considera "especialment rellevant" el suport de les entitats polítiques, socials, econòmiques i culturals del país "davant una pròxima sentència del Tribunal Constitucional que podria afectar els interessos de Catalunya, identificats i representats en el nostre Estatut".
A més de la carta d'agraïment als dotze diaris catalans que van publicar l'editorial, Montilla l'ha remès a patronals, sindicats, col·legis professionals, universitats públiques, federacions i algunes cases regionals, entre d'altres. En el llistat d'entitats també s'hi inclouen mitjans de comunicació que van donar suport a l'editorial i entitats esportives.