Montilla: «Senadors, reformeu el TC»

Els representants de l'Entesa al Senat reben l'encàrrec de Montilla d'impulsar la reforma del TC i criden el PSOE a sumar-s'hi

Publicat el 03 de maig de 2010 a les 18:46


Montilla, amb els senadors de l'Entesa Catalana de Progrés, al Palau de la Generalitat Foto: Xavier Alsinet/ACN

Com si fossin ministres de Catalunya, el President Montilla ha encarregat als senadors de l'Entesa Catalana de Progrés (PSC, ERC i ICV-EUiA), en col·laboració amb els senadors de CiU, de presentar al Senat una proposició de llei de modificació de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (TC).
 
En una trobada d'aquest dilluns, l'objectiu principal és un canvi legal per aconseguir la renovació dels magistrats que tenen el mandat caducat, però els senadors s'han mostrat oberts a incloure altres punts en la negociació que s'hagi de produir a la cambra alta. A més, han remarcat que caldran els vots de tots els grups que van donar suport a l'Estatut del 2006 i han fet una crida especial al PSOE, que serà imprescindible per tirar la normativa endavant.

A la reunió amb Montilla hi eren presents els senadors del PSC Isidre Molas i Ramon Aleu, el d'ERC Carles Bonet i el d'ICV-EUiA Jordi Guillot. També hi han estat presents la secretària del Govern, Laia Bonet, i el secretari general de Presidència, Isaías Taboas. D'aquí uns dies, Montilla té previst veure's en els pròxims dies amb el portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana, segons ha explicat el vicepresident del Senat, Isidre Molas (PSC). Un cop es faci aquest contacte, Molas ha dit que es podran començar les converses amb la federació nacionalista amb l'objectiu d'impulsar conjuntament aquesta reforma legislativa.

L'encàrrec rebut pel president –que preveu comparèixer davant de la Comissió General de CCAA al Senat- és aconseguir una reforma de la llei que posi límits al temps que els magistrats poden seguir al càrrec un cop se'ls ha acabat el mandat. Un límit que seria de sis mesos.

Però els senadors de l'Entesa s'han mostrat 'oberts' a poder incloure altres qüestions durant les negociacions, que encara no han començat, amb l'objectiu d'aconseguir la majoria necessària al Senat perquè la iniciativa sigui presa en consideració. Així no han tancat la porta a altres iniciatives que presentin altres grups, i de fet no s'ha descartat l'opció del recurs previ al TC, com proposa el PP, tot i que sempre amb perspectiva de futur, no amb caràcter retroactiu.

Jordi Guillot ha assegurat que l'objectiu és "que l'actual TC no es pugui carregar l'Estatut", forçant la renovació dels magistrats amb el mandat caducat. Per aconseguir-ho, ha deixat clar que caldran 'els vots de tots els grups que van donar suport a l'Estatut el 2006'. Així, ha assegurat que l'Entesa obrirà diàleg amb tots els grups, en primer lloc amb CiU. Guillot ha remarcat que caldrà convèncer el PSOE, però també a grups com el PNB o el BNG, ja que 'la correlació de forces al Senat és diferent a la del Congrés'. 'El gran objectiu és que l'actual Constitucional no es pugui carregar l'Estatut', ha dit, i 'farem mans i mànigues per evitar-ho'.

Des del PSC, Molas ha dit que el seu objectiu prioritari és que la proposició de llei 'no sigui derrotada', cosa que passa per aconseguir el suport del PSOE. 'Nosaltres tenim el propòsit que la llei que presentem pugui ser aprovada', ha dit.

Per la seva banda, el senador d'ERC Carles Bonet ha dit que, durant la conversa amb el president, s'ha constatat que 'no és lògic que l'última paraula no la tingui el poble de Catalunya' i que caldrà veure com això es tradueix en la llei. Així, ha obert la porta a l'opció que es debati si el TC ha d'emetre sentències sobre lleis refrendades.
 
'Hem de buscar l'acord de tots els grups catalanistes i l'acord dels grups de la cambra al Senat, perquè no pensem fer un brindis al sol que seria inútil', ha advertit. A més, ha explicat que els senadors han mantingut aquest dilluns una reunió amb la direcció d'ERC, que els ha emplaçat a estar 'a totes'. Una petició que arriba després que els republicans votessin, però no signessin, la resolució del Parlament.

Calendari de tramitació obert

La resolució marca que la iniciativa s'ha de presentar en 30 dies i, a partir d'aquí, han remarcat que 'les tramitacions poden ser més lentes o més ràpides', segons quina sigui la voluntat política. Així, la rapidesa pot dependre sobretot de la rapidesa que li vulgui donar el PSOE, si acaba acceptant la iniciativa. 'Pot ser d'urgència o no, es pot fer en un període curt de temps o dilatar-ho el que vulguin', han dit, tot remarcant que es tracta d'una proposició 'senzilla'.

En tot cas, un cop presentada la proposició de llei, hi haurà un mes per presentar textos alternatius al Senat i després es debatrà en el Ple. Si s'admet a tràmit, passarà al Congrés. Tot i que Aleu ha dit que és 'complicat' que estigui enllestit abans de l'estiu, els senadors han remarcat que 'si volen' pot estar aprovat en aquest període de temps.