La negociació fiscal tensiona la majoria de Sánchez i reobre el pols ERC-Junts

Els republicans parlen en temps de descompte amb el PSOE mentre els juntaires rebutgen moure's de la seva exigència que topa amb els de Rufián: la supressió de l'impost a les energètiques

Miríam Nogueras i Gabriel Rufián, en una imatge d'arxiu.
Miríam Nogueras i Gabriel Rufián, en una imatge d'arxiu. | Fernando Sánchez / Europa Press
Carme Rocamora i Seguí / Oriol March
13 de novembre de 2024, 15:46
Actualitzat: 17:00h

Quan el PSOE i Sumar van fer públic l'acord pel nou paquet fiscal -IVA del 21% per als apartaments turístics, més IRPF per a ingressos superiors a 300.000 euros, impostos per a béns de luxe-, el flanc esquerre de la majoria de la investidura va arrufar el nas. Per què ja no hi sortia l'impost a les energètiques, es van preguntar a ERC i a Bildu? La negociació sobre política fiscal tensiona els grups que fan costat a Pedro Sánchez -amb un component plural tant pel que fa a les nacionalitats com al flanc ideològic- i reobre el pols entre els republicans i Junts, acostumats a no coordinar-se al Congrés dels Diputats. Aquest dijous, el paquet pactat pel PSOE i Sumar es vota a la comissió d'Hisenda.

ERC afrontarà les converses amb el PSOE sabent que Junts no té intenció de reobrir els compromisos ja tancats amb els socialistes, que passen bàsicament per suprimir l'impost a les energètiques. Totes dues formacions es miren de reüll i no es troben en cap despatx dels passadissos del Congrés per batallar carpetes conjuntes. Fins i tot amb l'amnistia va haver-hi moltes dificultats d'interlocució. Ho indica el fet que la negociació es va pilotar des de les seus nacionals del partit i no pas entre el republicà Gabriel Rufián i la juntaire Míriam Nogueras. En el cas de la fiscalitat -una carpeta que sempre ha suposat friccions entre ERC i Junts quan compartien la Generalitat- la descoordinació es repeteix i ERC manté durant aquest dimecres múltiples contactes únicament  amb el PSOE per intentar arribar a una entesa. 

Però el disgust ja està instal·lat al grup republicà per com s'ha gestionat la negociació. Després de fer-se públic el pacte fiscal, la republicana Pilar Vallugera va ser explícita. "Qualsevol mesura que pretengui afavorir la banca i les elèctriques no trobarà el nostre suport", va llançar en declaracions des del pati del Congrés. En aquell moment els republicans no disposaven ni tan sols de la lletra petita de la proposta del govern espanyol. "Ens han de dir el detall, no ens han passat res. Mala manera de buscar suports", reconeixien fonts dels republicans a Madrid dimarts al migdia. Les pròximes hores seran decisives perquè Sánchez faci equilibris perquè Junts no baixi del carro i que ERC, normalment soci estable, es mantingui al costat de l'executiu.

Una negociació amb més actors

Junts ha treballat durant setmanes l'acord amb el PSOE per suprimir l'impost a les energètiques amb l'argument que servia per garantir projectes d'inversió al Camp de Tarragona. Entre els actors que es van mobilitzar per aconseguir l'entesa s'hi va trobar, per exemple, Foment del Treball. També es va modificar l'impost a la banca, una figura que, a l'estil del que passava el de les energètiques, tenia caràcter temporal. Estaven pensats, de fet, per combatre la inflació i les conseqüències de la guerra a Ucraïna. La sintonia entre el PNB i Junts -que han refet ponts en els últims mesos- ha estat total en aquesta qüestió, com també ho és -per l'altra banda- entre ERC i Bildu.

L'entesa entre el PSOE i el grup que comanda Míriam Nogueras incloïa la creació d'un nou impost sobre el marge d'interessos i comissions de determinades entitats financeres en què Junts també va demanar canvis i que s'aplicarà durant tres exercicis consecutius a partir del 2024. Aquest nou gravamen anirà al marge d'interessos i comissions obtinguts per entitats de crèdit i les sucursals a l'Estat d'entitats de crèdit estrangeres. Segons han apuntat, tindrà un caràcter progressiu de l'1% al 6% en funció de la base liquidable. El nou impost permetrà la deducció del 25% de la quota de Societats. A més a més, s'estableix una deducció extraordinària en cas que pateixin un "descens sostingut de la rendibilitat".