Neix NacióPolis, la major base de dades interactiva de les municipals des de 1979

Nació impulsa un portal amb nombrosos gràfics, mapes i taules amb la informació més completa sobre els ajuntaments catalans i les 30.000 candidatures de tots els comicis, a més de jocs i seguiments d'enquestes

Nació Polis permet consultar tot l'històric d'eleccions municipals a Catalunya, en un clic.
Nació Polis permet consultar tot l'històric d'eleccions municipals a Catalunya, en un clic. | Núria Garrido
28 d'abril del 2023
Actualitzat el 09 d'abril del 2024 a les 17:32h


L'evolució de vots i regidors a cada municipi i comarca, els mapes de primera i segona força, la implantació dels principals partits del país en cada mandat, l'augment del nombre de dones regidores a cada ajuntament i fins i tot el nom de tots els electes en cada elecció i, des del 2003, també els candidats que van quedar fora. Des d'ara, tota aquesta informació, a més de jocs sobre les municipals del 28-M i el seguiment dia a dia de les enquestes, es trobarà fàcilment accessible de forma interactiva a Nació Polis, la gran base de dades històriques de les eleccions municipals a Catalunya, des de 1979 fins a 2019. El canal funcionarà amb sistema de registre totalment gratuït per als lectors que, en la línia d'altres grans capçaleres, permetrà una millor experiència d'usuari. 

Es tracta del nou ambiciós projecte de Nació, coordinat i editat pel nostre especialista de dades i transparència, Roger Tugas Vilardell. Aquesta és una de les eines i continguts que el diari ha elaborat de cara a la crucial campanya del 28 de maig, si bé amb voluntat de permanència i d'actualització posterior amb els resultats dels propers comicis i amb noves fonts d'informació local. També evidencia un cop més l'aposta per un tractament de la política des del rigor i la profunditat, així com la fixació de les dades com un dels elements centrals des d'on aportar elements complementaris de qualitat per a l'anàlisi.

A NacióPolis s'hi poden consultar nombrosos gràfics, mapes i taules amb tota la informació de les prop de 30.000 candidatures electorals que han participat a les 11 eleccions locals als 947 municipis del país, però també altre material complementari, com tests sobre coneixements de les eleccions locals per a una trentena de municipis i un recull de totes les enquestes publicades a tots els mitjans, per a Barcelona, el Parlament i el Congrés.
 

Una gran enciclopèdia

Sens dubte, es tracta de l'enciclopèdia més gran de dades sobre eleccions municipals del país. Per confegir-la, ha calgut unificar diversos paquets de dades públiques de les administracions. Amb especial cura de resoldre la complicació que suposa que un mateix partit pugui presentar-se amb marques diferents segons el municipi i l'any. Fins ara, de fet, enlloc es podia visualitzar de cop l'evolució completa de la composició d'un ajuntament, en cadascun dels seus mandats. I per això, no menys rellevant ha estat la tasca posterior de conversió d'aquell enorme volum d'informació a un format accessible a través de visualitzacions el màxim de clares i interactives possibles.

Nous formats de campanya

Nació Polis evidencia la voluntat d'abordar les eleccions municipals des de l'ambició i els estàndards de qualitat, valor afegit i modernitat que caracteritzen Nació, un mitjà de base territorial que forma part d'un grup arrelat a la realitat local. Ara bé, no és el primer ni l'últim producte innovador que veu la llum en el marc d'aquest procés electoral i que certifica l'aposta pel periodisme de dades de Nació, que els pròxims dies anunciarà més novetats com ara un pòdcast, entrevistes amb formats diferents, retrats, debats electorals i moltes més. També us podeu subscriure a la Sopa de Dades, el butlletí setmanal de Roger Tugas Vilardell, o a qualsevol de les altres del diari.