"Un altre projecte?"; "és un nou partit?"; "un nou mitjà de comunicació?". El dilluns el perfil Nexe Nacional va publicar un vídeo que va generar misteri i rebombori a les xarxes socials. "Per fer-nos preguntes, per trobar respostes, neix Nexe Nacional", exposava en una publicació. Quatre dies després s'ha resolt el misteri. El projecte s'impulsa per ser un espai de reflexió i anàlisi, de difusió d'idees en format digital. Un projecte de rearmament ideològic en la lluita de l'alliberament nacional després d'un post-procés que ha generat desafecció i ha anestesiat el moviment independentista. Tot plegat, des d'una perspectiva d'esquerres.
L'objectiu dels impulsors, que fa mesos que treballen discretament en el projecte, és "bastir pensament" des del nacionalisme d'esquerres per analitzar què ha fallat fins ara i construir futur. Més enllà de les banderes que guien els impulsors, l'espai es concretarà amb la publicació d'una revista trimestral digital monogràfica. També s'elaborarà i difondrà contingut escrit i audiovisual entre els números. És a dir, una combinació d'anàlisi en profunditat i temes d'actualitat.
El primer número d'aquest projecte, amb el nom "L'estat de la nació", posa l'accent en "l'emergència nacional" que travessa el país, que "posa en risc la supervivència col·lectiva" de les formes de vida catalanes. "Sense abraçar i entomar la idea d'una construcció nacional sòlida que permeti reteixir el país i tornar-lo a cohesionar, no només el futur de la catalanitat no està garantit, sinó que fins i tot el seu present trontolla. Per tot això, en aquest número us convidem a abordar quin és l'estat de la nació, quina és la dimensió dels mals que l'afecten i de quines formes es poden començar a revertir", apunta el projecte en la presentació del primer monogràfic.
Però qui hi ha darrere d'aquest projecte? Tots els impulsors es declaren nacionalistes d'esquerres i diversos d'ells han militat o militen a Poble Lliure, una de les faccions que integra la CUP. "Busquem construir un diàleg sense apriorismes, així com una confrontació constructiva d’idees i propostes: és molta la intel·ligència col·lectiva que es pot posar al servei de l’alliberament del nostre país", apunten. Els noms del pinyol del projecte són Núria Alcaraz, Mercè Amich, Arnau Barquer, Guillem Garcia, Noel Huguet, Ernest Montserrat, Abel Riu, Clara Tur, Pau Turró i Tomàs Sindermann.
"Reivindiquem la necessitat de bastir un nou nacionalisme català des de l’esquerra que vindiqui una catalanitat lliure dels complexos heretats d’una estratègia de rebaixa dels posicionaments polítics que li són propis en la seva tradició", escriuen en el manifest fundacional.