
"Estafa" o "frau democràtic" són algunes de les expressions que ha utilitzat l'oposició aquesta tarda per definir la segona part del pla d'ajustos anunciada aquest migdia pel Govern. I és que tots els grups, llevat del PP, han criticat amb duresa l'ofensiva de nous ajustos plantejats pel president de la Generalitat, Artur Mas. Una ofensiva que implica més impostos, més taxes, venda de patrimoni de l'administració pública catalana o retallar encara més la nòmina dels funcionaris per tal de complir amb el límit del dèficit a final de 2012, un 1,3% del PIB català.
Llevat el PPC que ha elogiat les mesures d'estalvi proposades per Mas, la resta de grups han carregat els neulers amb agror i fermesa. I sobretot, han criticat el tempo de les mesures, dos dies després de les eleccions. Fins i tot, ICV ha criticat que durant la campanya s'emboliqués amb el pacte fiscal i "la bandera" per després treure altra volta les tisores.
El PSC demana una "rectificació"
Des dels faristols del Parlament, el president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, ha estat directe: "O hi ha una rectificació, o no hi ha res a fer". Així de taxatiu s'ha mostrat Nadal, en valorar les mesures de Mas, i la possibilitat de que els socialistes les acceptin en una negociació del pressupost de 2012. De fet, el cap de files socialista a la cambra ha rebutjat les iniciatives del Govern per considerar-les "lineals i sense progressivitat". A més, Nadal ha criticat que "un cop més" l'executiu català presenti mesures que "no van encaminades a reactivar l'economia i generar ocupació". Per aquest camí, ha dit el socialista, la "mà estesa que diu el Govern que estén al PSC, està buida".
ICV-EUiA: "És un frau"
Pel que fa els ecosocialistes, el president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha qualificat de “frau democràtic en tota regla” les mesures anunciades per Mas dos dies després de les eleccions.
Herrera, que ha estat el més contundent, ha criticat que el també president de CiU abans dels comicis parlés de la “bandera per després treure les tisores, parlés de pacte fiscal per després deixar-lo per més endavant i acabés demanant l’esforç perpetu dels sectors més vulnerables i assegurés que es presentava a les eleccions per defensar el país i després expliquin que el vot era per avalar les retallades". “Ja n’hi ha prou d’aquest frau democràtic en tota regla”, ha denunciat Herrera alhora que ha afegit que “amb polítiques d’engany no només no es defensa el país sinó que es fractura socialment i nacionalment és un projecte menys viable”.
En aquest sentit, Herrera també ha denunciat que les retallades del Govern de CiU no són conjunturals, sinó que són “estructurals”, formen part del seu programa i ara aprofiten l’avinentesa “perquè alguns en facin negoci”. “Estem en desacord amb el programa ocult de CiU que avui es tradueix a un pressupost fet a corre a cuita i sense concrecions en la política d’ingressos”, ha dit Herrera que ha lamentat que el Govern “torni a carregar contra els de sempre”.
ERC recorda que els rics també haurien de pagar
Per la seva banda, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha criticat la política del Govern que consisteix "en no gravar les rendes més altes i fer-ho amb les classes populars". Simó s'ha referit especialment a l'increment de les taxes del transport públic, de les universitats o de l'aigua i ha reclamat un canvi d'orientació de la Generalitat per aplicar "una fiscalitat més justa" que inclogui, a més, l'impost sobre les grans fortunes que el president de la Generalitat es va comprometre a defensar davant del govern espanyol en el darrer debat d'orientació política. La portaveu republicana ha insistit, a més, en la necessitat de recuperar l'impost de successions i donacions i de crear un impost sobre la banca.
C's: "És una estafa"
El diputat de Ciutadans Jordi Cañas, ha titllat d'"estafa" el fet que el president de ala Generalitat hagi deixat passar les eleccions generals per explicar la segona fase de les retallades. Segons ha dit, el Govern ha tornat a posar per davant els interessos electorals de CiU i ha dosificat els anuncis en funció d'aquests, com ja va fer deixant la presentació dels pressupostos de 2011 per després de les eleccions municipals.
SI demana tancament de caixes
Per la seva banda, el subgrup de SI, ha demanat al Parlament i al Govern que lideri el tancament de caixes per fer front a l'actual conjuntura econòmica i "fer un pas més cap a l'autodeterminació".