
La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha refredat de nou la possibilitat que Catalunya tingui una Llei electoral pròpia, un dels fracassos de la passada legislatura. En aquest sentit aquest dilluns ha asseguretat que "requereix temps, generositat, serenor i consens". De fet, ha ressaltat que els partits "són conscients de les dificultats" i "que no és una imperiosa necessitat". "Són els grups qui tenen la paraula i no pas la presidenta del Parlament", ha afegit, deixant clar que han de ser els partits els que tirin endavant la creació d'una Llei electoral.


En un acte al Círculo Ecuestre amb la conferència "El canvi del sistema electoral català: perspectives de futur", junt amb el director de la Fundació Carles Pi i Sunyer, Jaume Magre, De Gispert ha destacat que no és ella qui ha de promoure una Llei electoral sinó que han de ser els partits polítics els que ho moguin.


La presidenta del Parlament ha manifestat que "a vegades es posen tots els interrogants i neguits en un tema concret com la Llei electoral i resulta que no tot és la Llei electoral". En aquest context, ha assegurat que l'índex de proporcionalitat "és dels més alts".


Així mateix i respecte la negociació que no va arribar a bon port la passada legislatura al Parlament, De Gispert ha destacat que "una Llei electoral no es pot plantejar d'una manera clara al final d'una legislatura sinó al principi i aquesta va ser una de les conclusions dels diputats". 


De fet, ha recalcat que "molt sovint es lamenta que Catalunya no tingui Llei electoral, però dipositar totes les esperances en la regeneració democràtica en una legislació electoral nova és excessiu". "No podem acceptar ni assumir que tots els mals que pateix la democràcia venen com alguns diuen de no tenir una llei electoral pròpia", ha manifestat, al temps que ha destacat que "la desafecció política no és culpa de la Llei electoral". També ha considerat que una nova llei electoral acabaria amb la corrupció. Així mateix, ha destacat que "no es pot considerar que pel fet de tenir llistes totalment obertes se salvaran altres aspectes que pateix la nostra democràcia". 


La presidenta del Parlament ha considerat que per reformar la Llei electoral es necessiten tres requisits: "suficient lucidesa per no traslladar quelcom que no funcioni"; "serenor i estar lluny del soroll mediàtic, ja que "si s'aborda hi hauria d'haver un compromís d'evitar el soroll mediàtic" i "fruit d'un ampli consens".