🚨SOBRE L'ABAST DE L'AMNISTIA |@XavierAntich assegura que @omnium l'ajusta a "les causes obertes per exercir drets fonamentals", i creu que el cas de Laura Borràs i el cas Volhov "NO entren en aquesta tipificació"
— Aquí Catalunya (@AquiCatalunya) November 3, 2023
🔊Escolta-ho: pic.twitter.com/rgRbC4F5eH
Tant el cas Borràs com el cas Volhov, i també el cas Pujol, són carpetes que s'han situat sovint a la frontera de la llei d'amnistia. Des d'alguns sectors s'apunta, per exemple, que la família Pujol hauria de ser amnistiada en tant que víctima, també, de l'operació Catalunya i les clavegueres de l'Estat. D'altres sectors independentistes, però, creuen que el cas de l'expresident i la seva família no té res a veure amb el 9-N o l'1-O, i que per tant no s'haurien de beneficiar d'una eventual amnistia, encara que siguin independentistes. L'argument principal és que no es pot enviar el missatge que les persones que tenen una ideologia independentista tenen impunitat davant la llei.
Passa una cosa similar amb el cas de Laura Borràs. L'expresidenta del Parlament està condemnada per corrupció -prevaricació i falsedat documental- pels contractes irregulars quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Junts sempre ha emmarcat aquest cas en el lawfare o persecució política contra l'independentisme. Hauria d'entrar Borràs en una eventual amnistia? Fa unes setmanes, la líder de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, va dir que sí. Des d'ERC, creuen que no. Òmnium sosté que no compleix els criteris per entrar a la llei. Borràs ha tingut un perfil baix durant tota la negociació.
[noticia]264064[/noticia]
Pel que fa al cas Volhov, l'operació va ser un totum revolutum pilotat pel jutge Joaquín Aguirre que fa mesos que està encallada. Incloïa, en un principi, des de Tsunami Democràtic fins a uns suposats soldats russos, passant per requalificacions urbanístiques o tràfic d'influències. Amb els mesos, la causa s'ha anat dividint. Tsunami ha passat a l'Audiència Nacional. El cas de David Madí s'ha arxivat i les requalificacions de Xavier Vendrell continuen obertes. Per ERC, aquesta pota de Volhov que afecta un exdirigent del partit no hauria d'entrar a l'amnistia, precisament perquè no té res a veure amb el referèndum.
Què en pensa Òmnium de tot plegat? L'entitat emmarca l'amnistia en aquells casos en què hi ha una persecució per l'exercici de drets fonamentals. Tsunami Democràtic? Sí. El cas Volhov o els contractes de Borràs? Antich ha dit que no entrarien, malgrat que ha reconegut que hi ha una "persecució política inacceptable". Antich no ha volgut fer una valoració sobre la llei d'amnistia acordada entre PSOE i ERC fins a conèixer la "fotografia fina" ja que Junts continua negociant amb els socialistes.
🚨SOBRE L'ABAST DE L'AMNISTIA | @XavierAntich assegura que @omnium l'ajusta a "les causes obertes per exercir drets fonamentals", i creu que el cas de Laura Borràs "NO entra en aquesta tipificació":
— Aquí Catalunya (@AquiCatalunya) November 3, 2023
🔊Escolta-ho: pic.twitter.com/ltMFfilfUy
D'altra banda, ha assenyalat que hi ha una "coincidència estratègica" entre Junts i ERC encara que negociïn per separat la investidura de Pedro Sánchez. "S'estan negociant les mateixes coses i en els mateixos termes", ha afegit. I ha conclòs que les divergències són "tàctiques" perquè hi ha coincidència "en bona part dels postulats". El president de l'entitat ha recordat que Òmnium van ser els primers a dir que el problema no era només els "presos polítics" sinó que afecta centenars de represaliats. "Molta gent ens deia què havíem fumat i com ens atrevíem a posar sobre la taula una cosa que l'Estat mai voldria abordar", ha recordat.