06
de febrer
de
2021, 20:15
Actualitzat:
07
de febrer,
18:31h
La imatge és d'aparent normalitat: rebent assessors al seu despatx a la seu del partit, preparant argumentari de campanya i anant amunt i avall entre la seu, els mítings, les entrevistes a mitjans i Sant Vicenç dels Horts. Però en l'equació segueix sent-hi la presó, on hi dorm de dilluns a dijous. La condemna sobre Oriol Junqueras i la resta de presos pesa sobre les seves espatlles i estroncant les seves vides. Més encara quan resten a l'espera de si la Fiscalia recorre o no el tercer grau. Mentre el ministeri públic no es pronunciï, però, el líder d'ERC vol esprémer tots els minuts per remar per a la victòria de Pere Aragonès. Abandera una campanya "sense retrets" -tot i que els dards són sibil·lins en l'argumentari-, que esperona un Govern de suma amb Junts, CUP, comuns i el PDECat i que alerta que només els republicans poden frenar que el PSC arribi a la presidència amb els vots de l'extrema dreta. Junqueras malda per obtenir la nit del 14-F la victòria que no va ser possible el 21-D malgrat que la majoria d'enquestes, com ara, així ho pronosticaven.
- Gabriel Rufián va lamentar que aquesta seria "la campanya més bruta de la història". Tenia raó?
- Per part d’ERC és evident que no. ERC proposa qüestions concretes. Som el partit que ha contribuït a posar més mestres i professors que mai a la història d’aquest país, que manté les escoles obertes i segures, que ha contribuït a posar 10.000 treballadors més en l’àmbit sanitari des de l’inici de la pandèmia, que ha tirat endavant els annexos hospitalaris a Bellvitge, a Can Ruti, Vall d’Hebron, l'Arnau de Vilanova de Lleida i, en el mes de març, al Moisès Broggi. ERC fa una campanya neta i propositiva parlant d’allò que a la gent li preocupa, com la pandèmia i la crisi econòmica, i ERC és qui de forma més eficaç treballa per construir la República Catalana.
- La legislatura vinent, si no és la de la República Catalana, ha de ser la de reforma del sector públic per enfortir-lo?
- La pròxima legislatura ha de ser la que ens permeti avançar cap a la República Catalana tant com sigui possible. Si disposéssim de les majories prou transversals, fortes i sòlides, hauríem de fer-la possible. Per això volem sumar i guanyar, per posar la legislatura al servei de la gent.
- L’abstenció és en aquests moments un imponderable. Falta mobilització?
- Sempre aprofito totes les oportunitats per adreçar-me a tots aquells que volen que el país se’n surti i que estan preocupats per la feina, la salut, les escoles, les famílies i als que volen avançar cap a una República que sigui per sempre i neta, justa i transparent. Faig una crida perquè es mobilitzin i omplin les urnes de dignitat, de llibertat i d'esperit republicà.
- Entén que hi hagi persones decebudes i desmotivades per tres anys de picabaralles de l’independentisme?
- Jo no puc evitar que hi hagi gent que sempre estigui disposada a barallar-se. Per part nostra, sap que això no passa, al contrari, evitem les picabaralles i els retrets perquè volem construir i sumar. Estem convençuts que aquest país tirarà endavant si com capaços de sumar amb tots aquells que compartim principis com l’amnistia, l’autodeterminació i la República i dediquem esforços a això i no a posar el dit a l’ull a cap company de viatge o amb qui compartim una part dels nostres objectius.
- De què va parlar amb Carles Puigdemont fa pocs dies?
- Ens vam saludar, vaig trucar-lo quan feia poca estona que havia sortit de la presó, igual que saludo molta altra gent.
- Ha dit que no vol una DUI que duri uns segons, sinó una República que duri "tota la vida". Entén que Junts planteja un camí inviable?
- Del que estic segur és que ERC planteja l’únic camí viable, el d’una República útil i una majoria prou sòlida i àmplia per fer-la viable de veritat. Hem de ser majoritaris a tot arreu, en tots els sectors i en tots els àmbits. Com més siguem i com més forts siguem, més fàcil serà convèncer la nostra societat i la comunitat internacional. També per això no hem d’abandonar mai la bandera de la negociació. Si una cosa ens demana la comunitat internacional és voluntat de negociació. Cada vegada que tenim ocasió de parlar amb representants d’arreu d’Europa i del món, ens insisteixen a no abandonar mai aquesta bandera perquè és allò que fa que s’entengui el nostre posicionament i pugui fer que estigui disposada a ajudar en algun moment.
- Si ERC quedés de nou per darrere de Junts, quina lectura en faran?
- Estem convençuts que guanyarem i que Pere Aragonès serà, afortunadament per a Catalunya, president. És qui està més preparat. Persistim en el camí que ens sembla més encertat, que és construir una República per a tothom, justa, neta i transparent, i que garanteixi el benestar de tota la societat.
- Repetir un Govern només amb Junts seria un fracàs com diu Joan Tardà?
- El que és important és que tots els que comparteixen els grans objectius amb nosaltres, com arribar a una República a través de l’exercici del referèndum, la més eficaç i reconeixible internacionalment, ajudin a tirar endavant un Govern. Demanem a tothom, gairebé exigim a tots els que comparteixen aquest objectiu, que sumin amb aquesta voluntat, convençuts que som els que millor podem aglutinar tota aquesta voluntat. ERC és l’únic partit que pot guanyar al PSC, de la mateixa que ho ha fet a ciutats com Lleida o Tarragona i a la ciutat de Barcelona. Recordem que si a Barcelona o a la Diputació ERC no governa és perquè han sigut els altres els que han pactat en contra d’ERC.
- I més enllà de l’exigència, si no s’aconsegueix aquesta suma, serà un fracàs?
- Estem segurs que aquesta suma existirà i que qui més hi aportarà serà ERC. Entenc que hi hagi gent que no ho vulgui, per exemple Vox, que vol tenir la clau de la governabilitat de Catalunya investint un candidat socialista. El PSC vol els vots de Vox de la mateixa manera que abans va voler els vots del candidat de Cs, de Manel Valls, o de qui faci falta. Malauradament, sabem que el PSC i els comuns van acceptar els vots de la dreta espanyola i d’una dreta cada vegada més extrema. Ho sabem. I sabem que el PSC és capaç de pactar amb qui sigui contra ERC com va fer a la Diputació. Insisteixo: qui més preparat està per evitar una victòria socialista, l’únic que pot evitar que Vox sigui decisiu al Parlament investint un president del PSC, és ERC. Per això és tan important que el vot es concentri a ERC, perquè és el partit més antagònic al PSC.
- Deixen clar que no volen pactar amb el PSC, però la mala relació que han exhibit aquest darrer tram del Govern amb Junts, fa que sigui raonable pensar-hi...
- Nosaltres no hem exhibit cap mala relació amb Junts.
- Sí que l’han exhibida. I no pas poques vegades en aquesta legislatura...
- És la seva opinió, però no la comparteixo. La millor prova d’això és que sempre evitem entrar en qualsevol retret. El que fem és treballar per sumar, per a les escoles, l’economia, l’habitatge, combatre la precarietat i no dedicar-nos a discutir entre nosaltres.
- En tot cas, a partir d’aquesta reflexió, seria raonable el temor a unes noves eleccions si no es posen vostès d'acord?
- Estem convençuts que tots els independentistes actuaran de forma responsable, que és com han d’actuar, i per tant donaran suport al candidat independentista guanyador d’aquestes eleccions, que serà Pere Aragonès.
- Com qualificaria, doncs, la relació amb Junts tenint present que els han acusat de "traïdors", d’haver "renunciat" a la independència, de participar del repartiment d'"engrunes" de l’Estat, en paraules de Puigdemont, o de voler exercir d'"homes d’Estat"? Això és una bona relació?
- Nosaltres som responsables de les nostres paraules. Si ells creuen que el millor que poden fer per Catalunya és dir això, doncs ells sabran. En tot cas, la nostra posició és sumar, treballar pel país en un context extremadament difícil com aquest.
- Però entendrà que hi hagi una bona part de la societat que consideri que aquesta relació està, com a mínim, tocada.
- Entenc perfectament que tothom tingui l’opinió que li sembli oportuna. Però la nostra posició és treballar perquè aquest país se’n surti, i no per entrar en picabaralles amb ningú. És molt més útil per part nostra.
- Fa aquesta crida a sumar, però se sentiria còmode amb una figura com Joan Canadell de conseller?
- Treballarem perquè Catalunya tingui un Govern el més útil possible i, insisteixo, els nostres consellers treballaran de la manera més eficaç i demanem que tothom faci un esforç per sumar i que deixin de vetar-se. Aquest país mereix que siguem capaços de treballar per superar la pandèmia i la crisi com fa ERC.
- Per què creu que la sospita que vostès faran un tripartit pesa tant en aquesta campanya?
- Perquè hi ha algú que vol treure suc d’això i insistir en aquesta línia. De vegades, són els mateixos que pacten amb el PSC a tot arreu on poden. És evident que aquest no és el nostre cas, si no estaríem governant la Diputació de Barcelona o l’Ajuntament de Barcelona, i no ho estem fent. Precisament, perquè nosaltres sí que tenim principis, sí que som conseqüents amb la nostra paraula, sí que complim les nostres promeses, fins i tot quan això comporta perdre la llibertat i estar a la presó. Els nostres fets, afortunadament, ens avalen.
- S’ha entès prou l’estratègia d'ERC a Madrid facilitant la investidura de Sánchez o votant els pressupostos?
- Hem aprovat uns pressupostos per a la gent perquè l’alternativa eren els del PP, mantenir vigents els darrers que va fer Cristóbal Montoro. Entenc que els que són molt de dretes prefereixen mantenir els del PP que no pas uns de millors, que eren imprescindibles per poder mobilitzar els recursos europeus que han d’arribar per combatre la pandèmia. L’únic que hem fet és ajudar la gent i no mantenir uns pressupostos contra la gent. D’això sempre ens en sentirem orgullosos.
- Entre els que no ho han entès, hi ha part del seu electorat tradicional?
- M’adreço a tota la ciutadania d’aquest país i, evidentment, en especial als electors d’ERC. Estic convençut que la immensa majoria votaran ERC perquè saben perfectament que és la millor alternativa per construir la República que volem.
- Com explica que al Congrés es pugui fer acords amb el PSOE i a Catalunya no amb el PSC?
- Per una raó simple: perquè els pressupostos espanyols eren la manera d’evitar que continuessin vigents els del PP. A Catalunya no pot haver-hi pacte amb el PSC perquè som incompatibles, ho demostren pactant cada dia en contra nostra. Si nosaltres haguéssim volgut pactar amb el PSC, estaríem governant la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona. No ho vam fer perquè nosaltres sí que tenim principis. Segur que no tothom ho pot dir. Treballem per alliberar les ciutats metropolitanes d’aquest sentit patrimonial amb què el PSC les governa, com veiem a l’Hospitalet amb un cas de corrupció que afecta l'alcaldessa i diversos partits i regidors.
- Si el cas de l'Hospitalet és de corrupció, el de Laura Borràs també o és diferent?
- El que és segur és que ERC no té cap candidat que presenti aquestes característiques en 90 anys d’història.
- Així doncs vostè parla dels casos de corrupció del PSC i no dels de Junts.
- Parlo de tothom, i especialment d’ERC. I insisteixo: ERC és un partit amb 90 anys d’història, compromès amb la defensa del país, els valors republicans, la lluita antifeixista. És el partit més represaliat de la història de Catalunya. Entenc que hi hagi partits que no se sentin orgullosos del que representen i parlin de qualsevol altre.
- Trencar el pacte de la Diputació és condició sine qua non per pactar un Govern amb Junts?
- Guanyarem les eleccions i demanem a tots els altres partits que actuïn amb responsabilitat i ajudin a sumar per fer un Govern que ajudi la gent del país. Demanem i exigim a tots els partits independentistes que diuen que estan a favor del referèndum i l’amnistia, que actuïn en conseqüència i sumin amb ERC.
- Per què la taula de diàleg només s’ha reunit una vegada? A què ho atribueix?
- Una negociació és imprescindible per afrontar qualsevol repte polític. Persistirem en mantenir la bandera del diàleg i en exigir-lo a tothom. Si fins ara s’ha reunit menys del que voldríem és per diverses raons, entre elles la pandèmia, i perquè no tothom comparteix la importància de preservar la bandera del diàleg entre les mans de l’independentisme català. És el que ens obre les portes a bona part de la societat catalana i a la comunitat internacional. No hi podem renunciar per responsabilitat. Si volem guanyar, l’hem de preservar.
- Junts ha entorpit la taula de diàleg?
- El que dic és que ERC està convençuda que la bandera del diàleg és útil i imprescindible si Catalunya se’n vol sortir i construir una República amb reconeixement internacional.
- La gestió de Salut o Treball els passa factura?
- Em sento orgullós de l’esforç que fem tots cada dia, sens dubte. Soc perfectament conscient que la pandèmia ens posa en situacions complicades aquí i a tot arreu del món i que cal equilibrar entre interessos contraposats i que no sempre són fàcils de fer compatibles. Arreu del món es prenen mesures, es matisen, es corregeixen i s’adapten a un escenari canviant. ERC, des del Govern, ha fet el mateix que els governs occidentals. Estic segur que s’ha fet tot el que es podia en cada moment. No crec que a ningú li dolgui que s’hagi fet una molt bona feina mantenint les escoles obertes, posant 10.000 professionals més en l’àmbit sanitari o que a ningú li sàpiga greu que hàgim aconseguit obrir cinc annexos a hospitals o blocs quirúrgics o que treballem per ajudar a l’economia a tirar endavant o que des de Treball es faciliti la concertació social i el diàleg en l’àmbit laboral i de les empreses.
- I comprèn que a molta gent li pugui doldre la gestió que s’ha fet de les residències?
- Lamentem qualsevol mort profundament. Al mateix temps, les morts en residències a Catalunya per cada milió d’habitants és molt inferior que a molts altres àmbits territorials del nostre entorn. Hem fet esforços i ens en sentim orgullosos. Amb més recursos, instal·lacions i personals, com hem fet, combatem millor la pandèmia.
- El reforç mèdic per a les residències és d’un metge per a cada 450 residents...
- Voldríem posar-hi més, voldríem més recursos, però els controla l’estat espanyol en gran mesura i els que arriben d’Europa arriben a l’estat espanyol. Per això volem ser un Estat, una República, per rebre’ls directament. No reconèixer això em sembla que és deshonest.
- Li agradaria que Chakir el Homrani repetís com a conseller?
- Estic segur que és una persona que pot aportar molt en aquest país, com ha demostrat, i estic convençut que té el reconeixement de bona part del món del treball i de l’empresa. Però en tot cas a ERC hi ha molta gent que pot assumir responsabilitats.
- Veu viable revertir les externalitzacions en sector públic, com ara en residències i sanitat, o concessions com la de Ferrovial?
- Les circumstàncies de la pandèmia han sigut devastadores arreu del món. El nostre compromís amb l’ensenyament i la salut pública és absolut. En el nostre país hi ha una llarga tradició de concertació en l’àmbit educatiu i sanitari. Molts dels models de concertació són exemplars des d’un punt de vista social, d’integració o de la inclusivitat i n’hem d’estar satisfets. En els àmbits en què això no sigui exemplar, intentem corregir-ho sempre i reforçar el sector públic.
- Confia en ser indultat en els pròxims mesos?
- No hi confio. Prioritzem l’amnistia i un referèndum d’autodeterminació.
- En què l’ha canviat la presó?
- Espero que en res, si alguna cosa bona tenia espero haver-la conservat
- Què té la sensació d’haver après?
- Ha reforçat coses que em sembla que ja sabia. Sabia que al món hi havia situacions de molta injustícia i que molta gent que no mereixeria estar a la presó hi és. Molta gent que, si en comptes d’estar en una presó estigués en una escola, seria millor per a ells i per al conjunt de la societat, que hi ha molta gent que no ha tingut gens de sort a la vida, que necessitem un sistema de garanties públic en l’àmbit educatiu i sanitari que garanteixi la igualtat d’oportunitats per a tothom i que eviti que hi hagi gent que es vegi abocada a delinquir i que segur que si hagués tingut una alternativa no ho hauria fet. Les taxes de reinserció a Catalunya són molt més elevades que la de països del nostre entorn i això vol dir que es fa una feina més eficaç, però sempre volem millorar i avançar cap a un sistema penitenciari més obert, més integrat en la societat.
- Demanen l’amnistia i, tot i que apel·len a una suma amb els comuns, ells no la veuen viable. Hi estan treballant per aconseguir el suport a la llei que registraran el 15 de març al Congrés?
- Jo no hi estic treballant i desconec els detalls de les seves iniciatives.
- Ha parlat amb Pablo Iglesias en els darrers dies o amb algú dels comuns?
- He salut Carles Puigdemont, a Jéssica Albiach per telèfon, a Dolors Sabater a l’acte de Badalona. Intento parlar amb tothom que comparteixi amb nosaltres aquests objectius i que no aplaudeixi el nostre empresonament ni es manifesti amb partits d’extrema dreta i que estigui disposada a acceptar els seus vots.
- Gabriel Rufián va lamentar que aquesta seria "la campanya més bruta de la història". Tenia raó?
- Per part d’ERC és evident que no. ERC proposa qüestions concretes. Som el partit que ha contribuït a posar més mestres i professors que mai a la història d’aquest país, que manté les escoles obertes i segures, que ha contribuït a posar 10.000 treballadors més en l’àmbit sanitari des de l’inici de la pandèmia, que ha tirat endavant els annexos hospitalaris a Bellvitge, a Can Ruti, Vall d’Hebron, l'Arnau de Vilanova de Lleida i, en el mes de març, al Moisès Broggi. ERC fa una campanya neta i propositiva parlant d’allò que a la gent li preocupa, com la pandèmia i la crisi econòmica, i ERC és qui de forma més eficaç treballa per construir la República Catalana.
- La legislatura vinent, si no és la de la República Catalana, ha de ser la de reforma del sector públic per enfortir-lo?
- La pròxima legislatura ha de ser la que ens permeti avançar cap a la República Catalana tant com sigui possible. Si disposéssim de les majories prou transversals, fortes i sòlides, hauríem de fer-la possible. Per això volem sumar i guanyar, per posar la legislatura al servei de la gent.
- L’abstenció és en aquests moments un imponderable. Falta mobilització?
- Sempre aprofito totes les oportunitats per adreçar-me a tots aquells que volen que el país se’n surti i que estan preocupats per la feina, la salut, les escoles, les famílies i als que volen avançar cap a una República que sigui per sempre i neta, justa i transparent. Faig una crida perquè es mobilitzin i omplin les urnes de dignitat, de llibertat i d'esperit republicà.
"Dediquem els nostres esforços a sumar i no a posar el dit a l’ull a cap company de viatge"
- Entén que hi hagi persones decebudes i desmotivades per tres anys de picabaralles de l’independentisme?
- Jo no puc evitar que hi hagi gent que sempre estigui disposada a barallar-se. Per part nostra, sap que això no passa, al contrari, evitem les picabaralles i els retrets perquè volem construir i sumar. Estem convençuts que aquest país tirarà endavant si com capaços de sumar amb tots aquells que compartim principis com l’amnistia, l’autodeterminació i la República i dediquem esforços a això i no a posar el dit a l’ull a cap company de viatge o amb qui compartim una part dels nostres objectius.
- De què va parlar amb Carles Puigdemont fa pocs dies?
- Ens vam saludar, vaig trucar-lo quan feia poca estona que havia sortit de la presó, igual que saludo molta altra gent.
Oriol Junqueras defensa que només ERC planteja un camí viable. Foto: Adrià Costa
- Ha dit que no vol una DUI que duri uns segons, sinó una República que duri "tota la vida". Entén que Junts planteja un camí inviable?
- Del que estic segur és que ERC planteja l’únic camí viable, el d’una República útil i una majoria prou sòlida i àmplia per fer-la viable de veritat. Hem de ser majoritaris a tot arreu, en tots els sectors i en tots els àmbits. Com més siguem i com més forts siguem, més fàcil serà convèncer la nostra societat i la comunitat internacional. També per això no hem d’abandonar mai la bandera de la negociació. Si una cosa ens demana la comunitat internacional és voluntat de negociació. Cada vegada que tenim ocasió de parlar amb representants d’arreu d’Europa i del món, ens insisteixen a no abandonar mai aquesta bandera perquè és allò que fa que s’entengui el nostre posicionament i pugui fer que estigui disposada a ajudar en algun moment.
- Si ERC quedés de nou per darrere de Junts, quina lectura en faran?
- Estem convençuts que guanyarem i que Pere Aragonès serà, afortunadament per a Catalunya, president. És qui està més preparat. Persistim en el camí que ens sembla més encertat, que és construir una República per a tothom, justa, neta i transparent, i que garanteixi el benestar de tota la societat.
- Repetir un Govern només amb Junts seria un fracàs com diu Joan Tardà?
- El que és important és que tots els que comparteixen els grans objectius amb nosaltres, com arribar a una República a través de l’exercici del referèndum, la més eficaç i reconeixible internacionalment, ajudin a tirar endavant un Govern. Demanem a tothom, gairebé exigim a tots els que comparteixen aquest objectiu, que sumin amb aquesta voluntat, convençuts que som els que millor podem aglutinar tota aquesta voluntat. ERC és l’únic partit que pot guanyar al PSC, de la mateixa que ho ha fet a ciutats com Lleida o Tarragona i a la ciutat de Barcelona. Recordem que si a Barcelona o a la Diputació ERC no governa és perquè han sigut els altres els que han pactat en contra d’ERC.
"Sabem que el PSC és capaç de pactar amb qui sigui contra ERC com va fer a la Diputació de Barcelona"
- I més enllà de l’exigència, si no s’aconsegueix aquesta suma, serà un fracàs?
- Estem segurs que aquesta suma existirà i que qui més hi aportarà serà ERC. Entenc que hi hagi gent que no ho vulgui, per exemple Vox, que vol tenir la clau de la governabilitat de Catalunya investint un candidat socialista. El PSC vol els vots de Vox de la mateixa manera que abans va voler els vots del candidat de Cs, de Manel Valls, o de qui faci falta. Malauradament, sabem que el PSC i els comuns van acceptar els vots de la dreta espanyola i d’una dreta cada vegada més extrema. Ho sabem. I sabem que el PSC és capaç de pactar amb qui sigui contra ERC com va fer a la Diputació. Insisteixo: qui més preparat està per evitar una victòria socialista, l’únic que pot evitar que Vox sigui decisiu al Parlament investint un president del PSC, és ERC. Per això és tan important que el vot es concentri a ERC, perquè és el partit més antagònic al PSC.
- Deixen clar que no volen pactar amb el PSC, però la mala relació que han exhibit aquest darrer tram del Govern amb Junts, fa que sigui raonable pensar-hi...
- Nosaltres no hem exhibit cap mala relació amb Junts.
Junqueras nega que ERC tingui una mala relació amb Junts Foto: Adrià Costa
- Sí que l’han exhibida. I no pas poques vegades en aquesta legislatura...
- És la seva opinió, però no la comparteixo. La millor prova d’això és que sempre evitem entrar en qualsevol retret. El que fem és treballar per sumar, per a les escoles, l’economia, l’habitatge, combatre la precarietat i no dedicar-nos a discutir entre nosaltres.
- En tot cas, a partir d’aquesta reflexió, seria raonable el temor a unes noves eleccions si no es posen vostès d'acord?
- Estem convençuts que tots els independentistes actuaran de forma responsable, que és com han d’actuar, i per tant donaran suport al candidat independentista guanyador d’aquestes eleccions, que serà Pere Aragonès.
"Estem convençuts que tots els independentistes actuaran de forma responsable i donaran suport al candidat independentista guanyador"
- Com qualificaria, doncs, la relació amb Junts tenint present que els han acusat de "traïdors", d’haver "renunciat" a la independència, de participar del repartiment d'"engrunes" de l’Estat, en paraules de Puigdemont, o de voler exercir d'"homes d’Estat"? Això és una bona relació?
- Nosaltres som responsables de les nostres paraules. Si ells creuen que el millor que poden fer per Catalunya és dir això, doncs ells sabran. En tot cas, la nostra posició és sumar, treballar pel país en un context extremadament difícil com aquest.
- Però entendrà que hi hagi una bona part de la societat que consideri que aquesta relació està, com a mínim, tocada.
- Entenc perfectament que tothom tingui l’opinió que li sembli oportuna. Però la nostra posició és treballar perquè aquest país se’n surti, i no per entrar en picabaralles amb ningú. És molt més útil per part nostra.
- Fa aquesta crida a sumar, però se sentiria còmode amb una figura com Joan Canadell de conseller?
- Treballarem perquè Catalunya tingui un Govern el més útil possible i, insisteixo, els nostres consellers treballaran de la manera més eficaç i demanem que tothom faci un esforç per sumar i que deixin de vetar-se. Aquest país mereix que siguem capaços de treballar per superar la pandèmia i la crisi com fa ERC.
El despatx de Junqueras, a la seu d'ERC al carrer Calàbria de Barcelona Foto: Adrià Costa
- Per què creu que la sospita que vostès faran un tripartit pesa tant en aquesta campanya?
- Perquè hi ha algú que vol treure suc d’això i insistir en aquesta línia. De vegades, són els mateixos que pacten amb el PSC a tot arreu on poden. És evident que aquest no és el nostre cas, si no estaríem governant la Diputació de Barcelona o l’Ajuntament de Barcelona, i no ho estem fent. Precisament, perquè nosaltres sí que tenim principis, sí que som conseqüents amb la nostra paraula, sí que complim les nostres promeses, fins i tot quan això comporta perdre la llibertat i estar a la presó. Els nostres fets, afortunadament, ens avalen.
- S’ha entès prou l’estratègia d'ERC a Madrid facilitant la investidura de Sánchez o votant els pressupostos?
- Hem aprovat uns pressupostos per a la gent perquè l’alternativa eren els del PP, mantenir vigents els darrers que va fer Cristóbal Montoro. Entenc que els que són molt de dretes prefereixen mantenir els del PP que no pas uns de millors, que eren imprescindibles per poder mobilitzar els recursos europeus que han d’arribar per combatre la pandèmia. L’únic que hem fet és ajudar la gent i no mantenir uns pressupostos contra la gent. D’això sempre ens en sentirem orgullosos.
- Entre els que no ho han entès, hi ha part del seu electorat tradicional?
- M’adreço a tota la ciutadania d’aquest país i, evidentment, en especial als electors d’ERC. Estic convençut que la immensa majoria votaran ERC perquè saben perfectament que és la millor alternativa per construir la República que volem.
"Si nosaltres haguéssim volgut pactar amb el PSC, estaríem governant la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona. No ho vam fer perquè tenim principis"
- Com explica que al Congrés es pugui fer acords amb el PSOE i a Catalunya no amb el PSC?
- Per una raó simple: perquè els pressupostos espanyols eren la manera d’evitar que continuessin vigents els del PP. A Catalunya no pot haver-hi pacte amb el PSC perquè som incompatibles, ho demostren pactant cada dia en contra nostra. Si nosaltres haguéssim volgut pactar amb el PSC, estaríem governant la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona. No ho vam fer perquè nosaltres sí que tenim principis. Segur que no tothom ho pot dir. Treballem per alliberar les ciutats metropolitanes d’aquest sentit patrimonial amb què el PSC les governa, com veiem a l’Hospitalet amb un cas de corrupció que afecta l'alcaldessa i diversos partits i regidors.
- Si el cas de l'Hospitalet és de corrupció, el de Laura Borràs també o és diferent?
- El que és segur és que ERC no té cap candidat que presenti aquestes característiques en 90 anys d’història.
Junqueras reivindica els 90 anys d'ERC sense cap cas de corrupció Foto: Adrià Costa
- Així doncs vostè parla dels casos de corrupció del PSC i no dels de Junts.
- Parlo de tothom, i especialment d’ERC. I insisteixo: ERC és un partit amb 90 anys d’història, compromès amb la defensa del país, els valors republicans, la lluita antifeixista. És el partit més represaliat de la història de Catalunya. Entenc que hi hagi partits que no se sentin orgullosos del que representen i parlin de qualsevol altre.
- Trencar el pacte de la Diputació és condició sine qua non per pactar un Govern amb Junts?
- Guanyarem les eleccions i demanem a tots els altres partits que actuïn amb responsabilitat i ajudin a sumar per fer un Govern que ajudi la gent del país. Demanem i exigim a tots els partits independentistes que diuen que estan a favor del referèndum i l’amnistia, que actuïn en conseqüència i sumin amb ERC.
"Si fins ara la taula de negociació s’ha reunit menys del que voldríem és per la pandèmia i perquè no tothom comparteix la importància de preservar la bandera del diàleg"
- Per què la taula de diàleg només s’ha reunit una vegada? A què ho atribueix?
- Una negociació és imprescindible per afrontar qualsevol repte polític. Persistirem en mantenir la bandera del diàleg i en exigir-lo a tothom. Si fins ara s’ha reunit menys del que voldríem és per diverses raons, entre elles la pandèmia, i perquè no tothom comparteix la importància de preservar la bandera del diàleg entre les mans de l’independentisme català. És el que ens obre les portes a bona part de la societat catalana i a la comunitat internacional. No hi podem renunciar per responsabilitat. Si volem guanyar, l’hem de preservar.
- Junts ha entorpit la taula de diàleg?
- El que dic és que ERC està convençuda que la bandera del diàleg és útil i imprescindible si Catalunya se’n vol sortir i construir una República amb reconeixement internacional.
- La gestió de Salut o Treball els passa factura?
- Em sento orgullós de l’esforç que fem tots cada dia, sens dubte. Soc perfectament conscient que la pandèmia ens posa en situacions complicades aquí i a tot arreu del món i que cal equilibrar entre interessos contraposats i que no sempre són fàcils de fer compatibles. Arreu del món es prenen mesures, es matisen, es corregeixen i s’adapten a un escenari canviant. ERC, des del Govern, ha fet el mateix que els governs occidentals. Estic segur que s’ha fet tot el que es podia en cada moment. No crec que a ningú li dolgui que s’hagi fet una molt bona feina mantenint les escoles obertes, posant 10.000 professionals més en l’àmbit sanitari o que a ningú li sàpiga greu que hàgim aconseguit obrir cinc annexos a hospitals o blocs quirúrgics o que treballem per ajudar a l’economia a tirar endavant o que des de Treball es faciliti la concertació social i el diàleg en l’àmbit laboral i de les empreses.
Junqueras reivindica la tasca de les conselleries d'ERC Foto: Adrià Costa
- I comprèn que a molta gent li pugui doldre la gestió que s’ha fet de les residències?
- Lamentem qualsevol mort profundament. Al mateix temps, les morts en residències a Catalunya per cada milió d’habitants és molt inferior que a molts altres àmbits territorials del nostre entorn. Hem fet esforços i ens en sentim orgullosos. Amb més recursos, instal·lacions i personals, com hem fet, combatem millor la pandèmia.
- El reforç mèdic per a les residències és d’un metge per a cada 450 residents...
- Voldríem posar-hi més, voldríem més recursos, però els controla l’estat espanyol en gran mesura i els que arriben d’Europa arriben a l’estat espanyol. Per això volem ser un Estat, una República, per rebre’ls directament. No reconèixer això em sembla que és deshonest.
"El Homrani pot aportar molt, com ha demostrat, i estic convençut que té reconeixement. Però a ERC hi ha molta gent que pot assumir responsabilitats"
- Li agradaria que Chakir el Homrani repetís com a conseller?
- Estic segur que és una persona que pot aportar molt en aquest país, com ha demostrat, i estic convençut que té el reconeixement de bona part del món del treball i de l’empresa. Però en tot cas a ERC hi ha molta gent que pot assumir responsabilitats.
- Veu viable revertir les externalitzacions en sector públic, com ara en residències i sanitat, o concessions com la de Ferrovial?
- Les circumstàncies de la pandèmia han sigut devastadores arreu del món. El nostre compromís amb l’ensenyament i la salut pública és absolut. En el nostre país hi ha una llarga tradició de concertació en l’àmbit educatiu i sanitari. Molts dels models de concertació són exemplars des d’un punt de vista social, d’integració o de la inclusivitat i n’hem d’estar satisfets. En els àmbits en què això no sigui exemplar, intentem corregir-ho sempre i reforçar el sector públic.
- Confia en ser indultat en els pròxims mesos?
- No hi confio. Prioritzem l’amnistia i un referèndum d’autodeterminació.
El líder d'ERC, a l'entrada de la seu del partit Foto: Adrià Costa
- En què l’ha canviat la presó?
- Espero que en res, si alguna cosa bona tenia espero haver-la conservat
- Què té la sensació d’haver après?
- Ha reforçat coses que em sembla que ja sabia. Sabia que al món hi havia situacions de molta injustícia i que molta gent que no mereixeria estar a la presó hi és. Molta gent que, si en comptes d’estar en una presó estigués en una escola, seria millor per a ells i per al conjunt de la societat, que hi ha molta gent que no ha tingut gens de sort a la vida, que necessitem un sistema de garanties públic en l’àmbit educatiu i sanitari que garanteixi la igualtat d’oportunitats per a tothom i que eviti que hi hagi gent que es vegi abocada a delinquir i que segur que si hagués tingut una alternativa no ho hauria fet. Les taxes de reinserció a Catalunya són molt més elevades que la de països del nostre entorn i això vol dir que es fa una feina més eficaç, però sempre volem millorar i avançar cap a un sistema penitenciari més obert, més integrat en la societat.
"A la presó he après que hi ha molta gent que, si en comptes d’estar en una presó estigués en una escola, seria millor per a ells i per al conjunt de la societat"
- Demanen l’amnistia i, tot i que apel·len a una suma amb els comuns, ells no la veuen viable. Hi estan treballant per aconseguir el suport a la llei que registraran el 15 de març al Congrés?
- Jo no hi estic treballant i desconec els detalls de les seves iniciatives.
- Ha parlat amb Pablo Iglesias en els darrers dies o amb algú dels comuns?
- He salut Carles Puigdemont, a Jéssica Albiach per telèfon, a Dolors Sabater a l’acte de Badalona. Intento parlar amb tothom que comparteixi amb nosaltres aquests objectius i que no aplaudeixi el nostre empresonament ni es manifesti amb partits d’extrema dreta i que estigui disposada a acceptar els seus vots.