Hay que normalizar las relaciones entre la Generalitat y el Estado. Han sido cuatro años de bloqueo institucional. pic.twitter.com/8QScwI1KQs
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) 15 de març de 2016
Que les posicions estan enrocades, Sánchez ho ha deixat clar des del primer moment. "No compartim el full de ruta independentista per ser il·legal, unilateral i perquè hi ha una majoria de catalans que no abracen aquest full de ruta", ha afirmat. Que la carta de navegació, utilitzant les metàfores marineres d'Artur Mas, no és la mateixa, és evident. Llavors, per què la reunió? La resposta, per part de Sánchez, és que si s'aposta pel "diàleg" s'acabaran trobant "solucions". Ara bé, aquestes solucions no seran "immediates" ni "senzilles".
Majoria catalana pel "canvi"
Una idea en què ha insistit diverses vegades el candidat socialista és en la suposada aposta de Catalunya pel "canvi" a Espanya, amparant-se en els resultats obtinguts per En Comú Podem, el PSC i Ciutadans. "Hi ha una majoria de catalans que el 20-D van apostar per les forces del canvi", ha proclamat Sánchez, tot relacionant-ho amb el vot negatiu de Podem a la seva investidura. Des del seu punt de vista, la majoria de catalans que va apostar pel canvi no entén aquesta posició. El temps, o les urnes, confirmarà si encerta amb l'anàlisi.
A banda de la negociació al Congrés per desllorigar la investidura o anar a eleccions, què proposa Sánchez a Catalunya? A banda de les formes, del "diàleg" que s'emmirallaria amb el tarannà de Rodríguez Zapatero, el candidat del PSOE s'ofereix a parlar del nou sistema de finançament i de les "inversions marcades a l'Estatut que el govern espanyol ha de complir". Un canvi de registre, en efecte, que es complementa amb una reforma constitucional i "un marc de convivència amb l'esdtat espanyol" que la ciutadania catalana hauria de votar en segona instància.