Pedro Sánchez va assumir la secretaria general del PSOE el juliol del 2014 gràcies a la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz. La mateixa que va posar al seu servei els vots de la federació andalusa, la de més pes dins del partit, és ara qui ha aconseguit fer caure l'únic líder socialista que va agafar el comandament de Ferraz amb el suport de milers de vots de la militància. Durant dos anys i mig, Sánchez s'ha convertit en un expert funàmbul. Ha fet equilibris de forma permanent sobre la corda fluixa sempre amb l'alè dels barons clavat al clatell. Fins que ha dit prou. Ell ha volgut ser l'amo del seu propi destí, probablement una decisió que ha pres massa tard, i no estava disposat a passar a la història del PSOE com el secretari general que va permetre que el PP seguís a la Moncloa. Va aprofitar el sistema de barons per catapultar-se al poder però quan se'n va voler desempallegar i convertir-se en "antisistema", els barons, amb l'expresident Felipe González al capdavant, l'han acabat fulminant.
Sánchez (Madrid, 1972) era un dels considerats "nois" de José Blanco, ministre de Foment (2009-2011) i també portaveu del govern espanyol (2011). El trident el completaven Óscar López i Antonio Hernando, dos dels homes que li han fet costat fins al final. Ells van fer el salt a la primera línia de la cúpula del partit abans que Sánchez, que sempre es quedava a les portes de tot. L'any 2003, es va haver d'esperar que es moguessin dos llocs de la llista per entrar de regidor a l'Ajuntament de Madrid. Li va passar el mateix al Congrés l'any 2008. I no va ser fins l'any següent que aconseguia ser diputat. L'any 2011, igual: fins dos anys més tard no va entrar.
Amb el declivi del mandat d'Alfredo Pérez Rubalcaba, bona part d'aquells que en el congrés de Sevilla del 2012 van fer pinya amb Carme Chacón, com la mateixa Díaz, buscaven un relleu a la secretaria general que fes d'impàs. I Sánchez era un diputat ras –condició perfecta per fer-ne una bona campanya de màrqueting de cara a la militància- que buscava la seva oportunitat per sortir de la banqueta com l'havien tingut els seus companys.
El pacte incomplert
Díaz va posar els vots de la federació andalusa a disposició de Sánchez. Això sí, a canvi que ell no es presentés com a candidat a les eleccions generals que s'havien de celebrar el 2015 perquè ella volia ser la cap de cartell però encara era massa d'hora –havia assumit la presidència d'Andalusia el setembre del 2013 després de la renúncia de José Antonio Griñán- com per fer un pas endavant.
Un cop Sánchez es va imposar a les primàries amb més del 48% dels suports –a Andalusia, especialment, va arrasar- el flamant secretari general es va desentendre del pacte amb Díaz i li va anunciar que sí voldria ser el candidat a les eleccions generals del 2015. Va ser aleshores quan la presidenta andalusa li va declarar la guerra.
Els successius daltabaixos electorals que ha encaixat Sánchez són el millor argument de Díaz per demanar que plegui. A les municipals i autonòmiques del 2015 els socialistes van aplegar un 25% dels vots, el pitjor resultat de la història. La patacada a les autonòmiques es va maquillar amb pactes amb Podem, com ara a Castella-la Manxa, on l'acord s'ha trencat. A les catalanes del 27-S, el PSC també va seguir en caiguda lliure –tot i que no tant com les enquestes pronosticaven- i es va quedar amb 16 escons.
Els cops més durs, però, van ser a les generals. Al 20-D, Sánchez va encaixar de nou una derrota històrica i, després d'una investidura fallida a través d'un acord que no sumava amb Ciutadans, encara va baixar més, fins als 85 escons, a les eleccions del 26-J. Ell, però, va intentar vendre aquests resultats com una victòria perquè no es va produir el temut sorpasso per part de Podem. Mantenir-se segon i retenir la supremacia de l'esquerra era vital per a la seva continuïtat. Les eleccions basques i gallegues del passat diumenge, on els socialistes van quedar quarts i tercers, respectivament, han estat l'estocada.
Els crítics amb Sánchez no només han buscat fer-lo caure, sinó que ho han fet acarnissant-s'hi i fent valer l'impacte que sempre té la veu del sempre omnipresent Felipe González. Un fet que demostra que els gerros xinesos, a Ferraz, mai passen de moda.
Pedro Sánchez, el jove «aparàtxik» que ha acabat sent «antisistema»
El ja exsecretari general del PSOE va aprofitar-se dels barons i de la influència de José Blanco per catapultar-se al poder però els seus antics valedors i Felipe González l'han fulminat | El trident de deixebles de l'exministre de Foment el completaven Óscar López i Antonio Hernando, que li han fet costat fins al final
Ara a portada
Publicat el 01 d’octubre de 2016 a les 21:09
Actualitzat el 01 d’octubre de 2016 a les 21:42
Et pot interessar
-
Política Espanya és el país que menys inverteix en defensa de l'OTAN
-
Política La Fiscalia Superior de Catalunya diu que ha actuat «raonablement ràpid» en les peticions d'amnistia a independentistes
-
Política Sánchez anuncia 1.300 milions d'euros en 10 anys per construir pisos «més ràpid»
-
Política Foment carrega contra Illa per pactar amb la CUP un «atemptat» contra la propietat privada