Per què Jéssica Albiach ha estripat el carnet de Podem?

La presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem i integrant de la primera executiva de la formació lila a Catalunya va comunicar la setmana passada a Ione Belarra que deixava el partit pel veto a la doble militància

Jéssica Albiach, líder d'En Comú Podem al Parlament.
Jéssica Albiach, líder d'En Comú Podem al Parlament. | Hugo Fernández
05 de desembre de 2023
Actualitzat: 07 de març de 2024, 13:24h

Jéssica Albiach era una de les poques veus que, des de la irrupció de Podem i els comuns a la primera línia de la política catalana -un ja llunyà 2014-, havia compaginat la militància i les responsabilitats en els dos espais polítics. Ja no serà així. Albiach ha estripat el carnet de Podem, una decisió que va comunicar la setmana passada a la secretària general de la formació lila, Ione Belarra, tal com han confirmat fonts del seu entorn a Nació.

El moviment de la presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem s'explica pel fet que la cúpula de Podem vetés la doble militància en espais polítics, una maniobra pensada per enfortir el partit davant la presència de Sumar, la plataforma liderada per Yolanda Díaz. El pas d'Albiach no és una reacció a la decisió de la formació de passar al grup mixt al Congrés dels Diputats, per molt que la diputada catalana hi estigui en desacord, perquè suposa trencar la unitat d'acció de l'esquerra espanyola a la cambra baixa espanyola. 

Integrant de la primera executiva de Podem a Catalunya -presidida en aquell moment per l'ara consellera de Justícia, Gemma Ubasart-, Albiach sempre havia compaginat la doble militància, també durant el progressiu allunyament de l'espai dels comuns del del partit lila, materialitzat amb el suport d'Ada Colau al projecte polític de Sumar. La presidenta del grup parlamentari dels comuns estava inclosa en el Consell Ciutadà de Podem -que funciona com una mena de consell nacional de la formació- i, a la vegada, exercia com a coordinadora de Catalunya en Comú, el partit a escala nacional dels comuns. Aquestes responsabilitats les assumia al costat de la mateixa Colau i Candela López, després de l'aval de les bases en l'última votació orgànica.

L'adeu d'Albiach, doncs, és un comiat rellevant per a Podem, perquè evidencia la fuga de dirigents amb pes específic, en un moment de desintegració de l'estructura a Catalunya. La diputada, que ha estat present en els darrers anys en tres de les cinc executives del partit, s'acomiada de la militància després que aquest novembre fins a 13 dirigents de Podem Catalunya dimitissin després de ser expedientats per defensar la unitat amb Sumar. Una tesi defensada també per Albiach. Entre aquests dirigents hi havia la també diputada al Parlament Yolanda López i l'exdiputat Lucas Ferro, que feia tasques de portaveu al partit.
 

Futur per separat a Catalunya

Tot i la distància presa, l'entorn d'Albiach defensa que la líder parlamentària dels comuns continuarà "treballant" per fer possible un espai d'unitat a Catalunya, que entén que és el que representa En Comú Podem a la cambra catalana. Però el vincle de futur entre Podem i el projecte dels comuns no està assegurat. Aquest mateix dimarts, en una entrevista a El Periódico, la coordinadora general del partit lila a Catalunya, Conchi Abellán, ha obert la porta a una ruptura en pròximes cites electorals. Podem, en fase d'interinatge ara mateix -és un equip tècnic qui pilota la branca catalana de la formació-, ha de triar nous lideratges en una assemblea que encara no té data. 

L'aposta dels comuns per oferir suport a Yolanda Díaz els distancia encara més de Podem. La guerra oberta que mantenen Ione Belarra i Irene Montero amb la vicepresidenta espanyola -que ha deixat les exministres fora del nou govern de Pedro Sánchez- s'ha accentuat amb el salt del Podem al grup mixt al Congrés. Això no només dificultarà la governabilitat a Sánchez sinó que afegirà complexitat a futures coalicions electorals. I la primera cita rellevant són les eleccions europees, en què s'endevina gairebé impossible una aliança entre Sumar i Podem. Divorci que, en el futur, també es pot produir a Catalunya entre el que quedi de Podem i els comuns.