[municipalsinformacional]
El 28-M tornen a celebrar-se unes noves eleccions municipals en què els 947 municipis de Catalunya triaran els seus alcaldes i alcaldesses pels pròxims quatre anys. Serà a finals de maig, com passa sempre. És casualitat que es repeteixin, més o menys, sempre les mateixes dates? La resposta és negativa i hi ha un motiu més enllà de l'atzar o de la tradició.
I és que la llei del règim electoral general, que regula els diferents tipus de votacions que se celebren a l'Estat, estableix que les eleccions municipals sempre s'han de celebrar el quart diumenge de maig de cada quatre anys, i que habitualment és l'últim del mes. D'aquesta manera, doncs, aquest cop es vota el 28, el 2019 es va votar el 26, el 2015 va ser el 24 o el 2011 va ser el 22. Això no passa en el cas de les eleccions estatals o les catalanes.
[noticiadiari]2/256820[/noticiadiari]
Hi ha, però, una excepció. Si en el mateix any que se celebren les municipals hi ha eleccions europees, es pot modificar la data perquè coincideixin. Això és el que va passar, per exemple, als comicis locals d'ara fa quatre anys. Aquell dia, els catalans van triar els seus alcaldes i alcaldesses, però també van elegir els seus representants al Parlament Europeu.
Per què les eleccions municipals són sempre el mes de maig?
Els comicis locals tenen una data establerta per llei, a diferència de les votacions estatals o catalanes, i amb l'única excepció de si coincideixen amb els europeus
Ara a portada
Publicat el 18 de maig de 2023 a les 16:48
Et pot interessar
-
Política La defensa de la llengua es fa un lloc per Sant Jordi
-
Política Centenars de persones es manifesten al centre de Barcelona en defensa del català: «La nostra llengua no es toca»
-
Política Sant Jordi per la Llengua crida a reactivar el carrer davant la «situació d’emergència lingüística»
-
Política Rodoreda, Candel i un autògraf per salvar l'Espanyol: el primer Sant Jordi del president Illa