Per què triomfa C's i fracassa UPyD

Les enquestes a Espanya i a les europees indiquen una embranzida del partit de Rosa Díez, però a Catalunya és més residual que el Partit Pirata

Publicat el 30 de juny de 2013 a les 16:58
La líder d'UPyD, Rosa Díez, en un míting a Madrid. Foto: UPyD

El partit de Rosa Díez es dispara a les enquestes a Espanya i al Parlament Europeu. També al País Valencià podria convertir-se en clau de la governabilitat si, com pot passar, el PP perdés la majoria absoluta. Però a Catalunya, ha fracassat estrepitosament. No pot fer-se un forat perquè els seus potencials votants trien la marca original. El número 2 de Ciutadans, Jordi Cañas, diu que UPyD no té “el to de la política catalana”, que “mai no serà un partit nacional si no té representació a Catalunya” i que, per a UpyD, “el model autonòmic és una molèstia”. El setmanari EL TEMPS explica les claus del fracàs d'un partit que pretenia assaltar el nínxol de mercat espanyolista pensant que Ciutadans era massa tou. 
 
Tot i que alguns dels impulsors de Ciutadans i UPyD són comuns –Fernando Savater, per exemple–, Rosa Díez no ha volgut arribar a acords amb el partit d’Albert Rivera. Ciutadans li ha proposat tres cops anar-hi plegats a les eleccions –dues a les espanyoles i una a Europa– i les tres vegades UPyD ha dit que no perquè “volen tenir una estructura centralitzada sense acords amb altres formacions”, segons explica Jordi Cañas, portaveu i secretari de comunicació de Ciutadans.
 
Per a Cañas, a Catalunya UPyD és poca cosa perquè hi ha Ciutadans: “Aquí UpyD és un partit molt marginal, amb menys vots que el Partit Pirata o la Carmen de Mairena, el 2010, i una presència orgànica molt feble, perquè hi ha un espai polític que abans ja va ocupar Ciutadans”. La raó és el model de partit: “UpyD va ser i és una plataforma política de Rosa Díez i persones descontentes amb el PSOE, provinents de la plataforma Basta Ya al País Basc. Rosa Díez, que en el seu moment va poder formar part del projecte de Ciutadans, va decidir formar un projecte polític diferent”.
 
En aquests dos partits unionistes hi ha idees comunes, però no totes. “Nosaltres som un partit català que té projecció nacional i això ens dóna un angle diferent del que és Espanya del que té Rosa Díez, per molt que en alguns aspectes de regeneració política, democràtica coincidim plenament. És difícil que UPyD tingui implantació a Catalunya perquè no està en el to de la política catalana”, rebla el número 2. 
 
El partit d'Albert Rivera també creu que UPyD té un model d’estat més centralista que el de C’s: “Tinc la sensació que, per a ells, el model autonòmic és com una molèstia, un mal que cal neutralitzar, i nosaltres apostem per un model que acabi tancant-se en la línia que l’arquitectura constitucional va dissenyar, que és un model federal. El sistema autonòmic espanyol ha d’acabar esdevenint un model federal. El nom no fa la cosa: no cal dir-li model federal, però ho ha de ser de facto”, assegura Cañas.
 
Constatades les diferències i expressades algunes friccions amb UPyD, és evident que tots dos partits comparteixen bona part del discurs. La prova més clara és que Ciutadans ha fet tres propostes de coalició electoral a UPyD per representar-los al Principat.