PERFIL Raül Romeva, de verd a esperança blanca del «sí»

Casteller, triatleta i escriptor, l'altra cara del candidat de la llista unitària sobiranista

Publicat el 15 de juliol de 2015 a les 11:00

L'eurodiputat Raül Romeva amb la seva última novel·la Foto: ACN


Raül Romeva i Rueda (Madrid, 1971) serà el cap de llista de la candidatura unitària impulsada per CDC, ERC i amb el suport de les entitats sobiranistes. Eurodiputat d'ICV entre 2004 i 2014, va ser la cara visible dels independentistes de la formació ecosocialista i actualment dirigia la campanya "Ara és l'hora" impulsada precisament per l'ANC i Òmnium Cultural.

Amb l'elecció de Romeva com a cap de llista, el candidat que defensaven els republicans, la llista passa a tenir un marcat accent social. Romeva, enquadrat fins fa poc en l'ala independentista d'ICV, va decidir donar-se de baixa del seu partit al març en desacord amb la decisió de la cúpula ecosocialista d'apostar per un "Estat lliure associat" amb Espanya, assegurant que aquesta via ja "s'ha intentat. Ho hem intentat. Molt. Potser massa i tot. I no ens n'hem sortit".

Romeva, doctor en Relacions Internacionals i llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, també és un candidat amb una projecció internacional destacada, ja que havia estat vicepresident de l'eurogrup dels Verds/ALE durant l'anterior legislatura. El seu perfil, alhora, dificulta les possibles desqualificacions que la candidatura d'esquerres que estan mirant de bastir ICV-EUiA i Podem puguin tenir un recorregut gaire destacat.

Entre Bòsnia i Brusel·les

D'octubre de 1995 fins a agost de 1996 va ser l'ajudant principal del representant de la UNESCO a Bòsnia i Herzegovina i el responsable del programa educatiu i de promoció del programa de Cultura de Pau de la UNESCO en el país balcània. Va ser també supervisor de l'OSCE per a les eleccions a Bòsnia i Herzegovina els anys 1996 i 1997.

També ha estat professor associat de Relacions Internacionals a la UAB (1994-1995 i 1996-2002), investigador sobre pau i desarmament al Centre UNESCO de Catalunya (1994-1998) i coordinador de campanyes de desarmament i prevenció de conflictes armats a Intermón-Oxfam (1998-1999).

La seva militància a Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) comença a l'agrupació de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) l'any 1989. El 1994 i el 1999 va ser candidat a les llistes d'ICV al Parlament Europeu i als següents comicis, el 2004, va ser escollit eurodiputat. Va ocupar el càrrec durant deu anys –dues legislatures- durant les quals va combinar la defensa dels valors d'esquerra i ecologistes amb una progressiva identificació amb l'independentisme que el va dur a unitat d'acció amb Ramon Tremosa (CDC) i Oriol Junqueras).

Abans de les eleccions europees del 2014 ja va deixar clar que no es tornaria a presentar amb ICV i va intentar ocupar una posició simbòlica a la llista d'Europe Ecologie-les Verts de l'activista José Bové. Tanmateix, per qüestions administratives finalment no ho va poder fer.

Casteller, triatleta i escriptor

Romeva, més enllà de la seva projecció política, és un home polifacètic. Membre dels gausacs, els Castellers de Sant Cugat, també practica el triatló, un dels esports del moment. A més, ha iniciat una carrera com a escriptor amb dos títols: Sayonara Sushi (2012) i Retorn a Shambala (2013). A més, havia estat professor de lambada.

També és una persona força activa a les xarxes socials i, a més, publica els seus pensaments al seu blog personal “Periskopia” (també s’hi accedeix des de l’adreça raulromeva.cat). A més de la seva pàgina personal, disposa de perfil de Facebook obert, amb quasi 5.000 amistats –el límit- amb possibilitat de publicar al seu mur. A la xarxa social Twitter, una de les més actives, té més de 30.000 seguidors i segueix a quasi 3.000 persones. També disposa de canal propi de Youtube, en el qual té diversos vídeos de les seves intervencions com eurodiputat malgrat que fa temps que no l'actualitza.

Raül Romeva, en un pilar dels Castellers de Sant Cugat Foto: DiariCasteller.cat