
Primeres veus a Lisboa que reflexionen sobre quin paper haurà de jugar Portugal en cas d'una hipotètica independència de Catalunya. El setmanari Expresso , fundat el 1973, reprodueix aquesta setmana un article de l'opinador Paulo Gaião en què sosté, obertament, que "és impossible que Portugal no doni un cop de mà a la secessió de Catalunya", perquè "va ser Catalunya la que ens va permetre recuperar la nostra independència el 1640, quan Madrid va apostar-ho tot per sufocar la rebel·lió catalana i va renunciar a Portugal".
L'article fa referència tant a la revolta del Corpus de Sang viscuda a Catalunya el 1640 com al cop d'estat ideat per un conjunt de nobles portuguesos l'1 de desembre d'aquell mateix any. De fet, el propi pare de la Constitució espanyola Gregorio Peces-Barba també va referir-s'hi l'any passat, amb unes polèmiques declaracions, afirmant que "a Espanya li hagués anat millor quedar-se amb Portugal que no pas amb Catalunya" . Finalment, Espanya va aconseguir sufocar l'avalot català i es va desentendre del portuguès, entre d'altres motius, perquè va pagar millor a les tropes que lluitaven a Barcelona que no pas les que ho feien a Lisboa.
Ara, el periodista Gaião insinua que Portugal està en deute amb Catalunya i que, en cas d'independència, li hauria de tornar el favor. Un favor que, alhora, podria aprofitar per afavorir els seus propis interessos: "No cal entrar en conflicte amb Madrid. Portugal pot ser, de fet, el gran mediador entre Madrid i Barcelona per contenir tots els perills... i aconseguir un un paper central a la Península Ibèrica. "