El Parlament ha rebutjat dues proposicions de llei per modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) presentades pel PP Català (PPC) i Ciutadans (C's). Les dues iniciatives pretenien "adaptar" la LEC a les "sentències judicials" i a la "doctrina constitucional". Tant PPC com C's han defensat que el català, el castellà i l'anglès haurien de ser vehiculars a l'escola "per competir" amb l'entorn europeu, i han acusat la resta de grups de fer prevaldre "la construcció nacional" a "l'excel·lència i la qualitat". Finalment, les dues propostes han estat rebutjades amb els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, els quals han acusat PPC i C's de voler "trencar la cohesió social" i eliminar el català de la realitat social.
PPC i C's s'han quedat sols aquest dimercres al Parlament defensant la modificació de la LEC. Els dos partits han presentat dues proposicions de llei -que s'han debatut conjuntament- per substituir el model d'immersió lingüística per un "model trilingüe" que incorpori el català, el castellà i l'anglès, per igual, en l'ús de la llengua vehicular a l'escola.
Carlos Carrizosa, el diputat de C's que s'ha encarregat de defensar la proposta del partit en el ple del Parlament, ha assegurat que "només volen traslladar la realitat social a l'escola" i que no es dóna "el dret a decidir" als catalans en aquesta qüestió perquè "saben que guanyaria el model trilingüe".
En la mateixa línia, Maria José Garcia-Cuevas, diputada del PPC, ha defensat la proposició de llei dels populars. La diputada ha afirmat que "el castellà té un tracte de llengua estrangera a Catalunya" i que s'usa com a "matèria prima" pel "projecte de construcció nacional de CiU". Garcia-Cuevas ha reiterat nombroses vegades que el sistema d'immersió lingüística és "un sistema educatiu excloent".
Front comú de CiU, ERC, PSC, ICV i CUP
La resposta de la resta de grups parlamentaris -tots han rebutjat la proposta en el debat a la totalitat- ha estat contundent a favor de l'actual sistema d'immersió lingüística. Marina Geli, diputada del PSC, ha acusat PPC i C's de "nacionalistes espanyols" per presentar la proposta, ja que ha assegurat que no és una qüestió identitària sinó "d'integració".
Geli ha deixat clar que el PSC "ha begut del catalanisme intregrador cívic" i ha remarcat la importància de la immersió lingüística en la garantia de la cohesió social i la igualtat d'oportunitats. "Mala diagnosi, remei ineficaç", ha dit Geli.
En el mateix sentit, Joan Mena, diputat d'ICV-EUiA, s'ha posat com a exemple de "fill del sistema educatiu català", i ha afirmat que gràcies a la immersió lingüística ha pogut aprendre el català sent castellanoparlant i així "tenir les mateixes oportunitats que un fill de la burguesia catalana".
Des de CiU han criticat que tant PPC com C's només vulguin "eliminar la paraula català" de la LEC i els ha retret que s'hagi parlat aquest tema "1001 vegades". A més, la diputada de CiU, Ramona Barrufet, ha manifestat que a Catalunya no hi ha cap "problema lingüístic" i que C's i el PPC només fan "afirmacions incertes" i "argumentacions politiques". Barrufet també ha criticat que la immersió lingüística faci "basarda" al PPC i C's i ha defensat que aquest model garanteix que "es pugui parlar de bilingüisme a Catalunya".
Pel que fa ERC, ha manifestat que no volen "entrar en el joc polític" del PPC i C's. La diputada dels republicans, Anna Simó, ha valorat que el model "perfectament bilingüe" que defensa PPC i C's no "s'aguanta per enlloc" i l'ha considerat una "bogeria" des del punt de vista pedagògic.
Per últim, la CUP també s'ha mostrat crítica amb les propostes per modificar la LEC. "Mai havia hagut tants debats identitaris", ha retret el diputat de la CUP, Quim Arrufat. A més, Arrufat ha argumentat que "entendrien" el model bilingüe que defensa PPC i C's si "els canals de televisió i llibres que es publiquen al país també foren en català". El diputat de la CUP ha defensat la immersió lingüística com un "bé col·lectiu que s'ha de defensar" per aconseguir la "igualtat d'idiomes i d'oportunitats".
Diputats de PPC i C's aplaudeixen De Gispert
La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha estat aplaudida pels diputats de PPC i C's per haver haver pronunciat la paraula en castellà "pasamos" quan ha donat pas a la votació de les proposicions de llei, just després de la intervenció en castellà de la diputada del PPC. Davant dels aplaudiments, la presidenta ha afirmat que "sap català i castellà" i que el "mèrit" és saber parlar català malgrat "l'època que li va tocar viure".
PPC i C's escenifiquen la seva solitud contra la immersió
Presenten una proposició de llei per modificar la LEC que ha estat rebutjada per la resta del Parlament
ARA A PORTADA
Publicat el 17 de juliol de 2013 a les 16:17
Et pot interessar
-
Política Nogueras reitera el no de Junts a la reducció de la jornada laboral i acusa el PSOE de no voler negociar
-
Política ERC, un any després del 12-M: fer complir el PSC i estabilitzar el partit de cara a les municipals
-
Política Pimec defensarà davant els grups del Congrés la inviabilitat de la reducció de la jornada laboral
-
Política Alvise es queda sol a Europa: els seus eurodiputats l'abandonen i l'acusen de «coacció i xantatge»