El PSC guanyaria amb claredat i Junts i ERC pugnen pel segon lloc, segons el CIS

L'enquesta preelectoral apunta que l'independentisme perdria la majoria absoluta al Parlament

Pere Aragonès, Carles Puigdemont i Salvador Illa.
Pere Aragonès, Carles Puigdemont i Salvador Illa. | Nació
25 d'abril del 2024
Actualitzat a la 13:20h

El PSC s'imposaria amb un marge clar a les eleccions catalanes, per davant de Junts i ERC, que es disputarien el segon lloc. Així ho assenyala l'enquesta preelectoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), feta pública aquest dijous, i segons la qual, a més, l'independentisme ja no sumaria majoria, ni tan sols per la franja alta de cadascun dels partits. Salvador Illa, en canvi, podria triar entre buscar suports a l'esquerra o intentar l'entesa amb Carles Puigdemont.


En concret, el CIS preveu que, en cas de celebrar-se ara els comicis, el PSC pujaria dels 33 als 39-40 escons i els seus immediats perseguidors perdrien suports. ERC cauria dels 33 fins a 28-30 i podria ser superat per Junts, que passaria dels 32 fins a 28-30. Malgrat tot, la mateixa enquesta pronostica que Pere Aragonès, probablement, quedaria en segon lloc pel que fa a vot rebut, cosa que indica que Puigdemont podria beneficiar-se de millors resultats a les demarcacions on l'escó surt més barat.

Lluny d'aquest grup capdavanter, el PP faria un salt important dels 3 als 13-14 diputats, superant així Vox, que retrocediria dels 11 fins a 8-9. Al seu torn, els comuns retindrien els 8 escons que van aconseguir el 2021 o en perdrien un, mentre que la CUP patiria més, ja que, dels 9 assolits en els anteriors comicis, en mantindria entre 5 i 7. Finalment, Aliança Catalana podria no entrar o fer-ho amb dos representants. Els partits que quedarien fora serien Cs, que fa tres anys va obtenir 6 escons i ara mantindria entre un 2,3 i un 3,1% de vots, i Alhora, que es presenta per primer cop i recolliria entre un 0,7% i un 1,2% dels suports totals.

ERC, per davant de Junts; Puigdemont, per davant d'Aragonès

En relació amb les capacitats de cada partit, els enquestats assenyalen que el PSC és aquell que millor representa les seves idees, que li inspira més confiança, que té millor líder, que està més capacitat per governar a Catalunya i que pot aportar més al futur econòmic del país. ERC, en canvi, és aquell que citen més sovint conforme és el que millor defensa els interessos de Catalunya i que defensa millor la identitat, la cultura i l'idioma català. Junts és tercer en totes aquestes qüestions, excepte en dues, on supera ERC i és segon: té millor líder i pot aportar més al futur econòmic de país.

Malgrat tot, quan es pregunta pel que fa a les habilitats dels candidats, Illa se situa en primer lloc sempre, però Puigdemont supera Aragonès. Ocorre tant quan es pregunta en relació amb la preparació per resoldre les qüestions més rellevants de Catalunya, la confiança que inspira i la preferència per ocupar la presidència de la Generalitat. A l'hora de puntuar-los d'1 a 10, en canvi, Illa és primer (5,4) i Aragonès supera Puigdemont (4,9 i 3,8), ja que aquest acumula moltes notes baixes dels seus detractors. També el supera Jéssica Albiach (4,2).

Quan es demana per la gestió durant aquest mandat, un 40% d'enquestats creu que Aragonès ho ha fet bé o molt bé, un percentatge molt superior a l'expectativa de vot. També és més elevat que el 31% que creu que la gestió global del Govern d'ERC ha estat bona o molt bona. I pel que fa a la tasca a l'oposició, la més valorada és la del PSC (34% la creu bona o molt bona), per davant de la dels comuns (27%), Junts (17%), CUP (16%), PP (15%), Cs (12%) i Vox (19%).

Llengües al Congrés i llei d'amnistia

L'enquesta també pregunta per qüestions d'actualitat. Un 71%, per exemple, opina que permetre l'ús del català, el gallec i el basc al Congrés ha estat una mesura positiva. Pel que fa a l'amnistia i els indults, un 38% afirma que han fet millorar la convivència a Catalunya, un 36% creu que continua igual i un 24% assegura que han fet que empitjori. El treball de camp de l'enquesta va tenir lloc entre l'11 i el 22 d'abril i, per elaborar-la, s'han realitat 8.905 entrevistes telefòniques.