Fa dues setmanes, Puigdemont ja va haver de comparèixer per informar del relleu de Jordi Baiget com a conseller d'Empresa i Coneixement, que va ser rellevat per Santi Vila. En aquell ple, el president va culminar els contactes amb els consellers del PDECat per determinar fins a quin punt estaven compromesos amb el full de ruta cap al referèndum, i la conclusió que en va treure és que havia de fer quatre canvis més. Jordi Turull va agafar el lloc de Neus Munté a Presidència, Joaquim Forn va substituir Jordi Jané a Interior i Clara Ponsatí va assumir el càrrec de Meritxell Ruiz a Ensenyament. A banda, Víctor Cullell va passar a ser secretari del Govern en el lloc de Joan Vidal de Ciurana.
"M'he sentit ben acompanyat i molt ben servit. Ens en sentim orgullosos", ha destacat Puigdemont en una compareixença inusualment llarga. "Han prestat un servei exemplar al país. Els estic molt agraït, i els ho vaig dir a cadascun d'ells. Em sento còmplice d'aquesta obra de govern, i els seus successors se'n senten hereus", ha determinat el president. "És una mica dolorós que alguns de vostès diguin que només pensem en el procés. No és just, no fa justícia als consellers. En la crítica política es pot admetre tot, però quan es falta al respecte a la feina dels membres del Govern alguns haurien de reflexionar", ha assenyalat Puigdemont. "Demano respecte i comprensió, no tenia cap motiu per cessar-los. Han treballat en un marc d'incomprensió", ha destacat.
El dirigent nacionalista ha volgut arrencar la intervenció destacant la "fidelitat" al president i als ciutadans de tots els consellers sortints. "Han tingut un profund sentit de servei públic, i el pas al costat que van fer està guiat per l'ètica de la responsabilitat. No hi havia motius pel cessament", ha ressaltat Puigdemont. "El millor reconeixement serà fer el balanç de la feina feta per tots ells. Han tingut com a prioritat el pla de Govern", ha destacat el president, que ha aprofitat per agrair la "voluntat de servei" de les noves incorporacions a l'executiu, concretades fa dotze dies.
"S'incorporen en una legislatura que està a punt d'acabar i en un moment d'ofensiva per terra, mar i aire de l'Estat, fent servir instruments lícits i il·lícits", ha insistit Puigdemont. El dirigent nacionalista ha presentat un per un els nous membres de l'executiu, dels quals ha destacat la "responsabilitat" i la "valentia" d'assumir el càrrec en un moment polític "engrescador" però "molt complex". "El que han de fer els nous consellers ha de continuar emmarcat en el ple de Govern", ha volgut deixar clar Puigdemont als líders de l'oposició, que han d'intervenir després d'ell.
La resta de la intervenció del president s'ha basat en llegir el balanç dels consellers que han deixat el Govern, i els reptes immediats que hauran d'afrontar els departaments. No s'ha abordat la lectura política dels relleus ni tampoc les responsabilitats que hauran d'assumir les conselleries a l'hora de planificar i executar el referèndum.

Inés Arrimadas (C's), al Parlament Foto: ACN
Arrimadas (C's): "[Els nous consellers] són soldats del procés"
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, s'ha mostrat molt crítica amb el balanç de Puigdemont dels canvis al Govern, uns canvis que ha qualificat de "purga política". Arrimadas ha afirmat que el relleu de consellers només s'explica per la tensió que genera el referèndum: "Ningú es creu que ha sigut una decisió personal dels consellers. Això és una crisi de govern com una casa de pagès". La cap de files dels Ciutadans ha ironitzat amb els cessaments: "Sembla l'operació sortida del Govern".
Arrimadas, que ha afirmat que el discurs del president ha semblat com un "comiat", ha enviat un missatge als nous consellers, als quals els ha desitjat un mandat "curt". "No han vingut a gestionar, han vingut a ser peons del procés, a ser soldats del procés". La dirigent de la formació taronja, que ha tingut paraules d'elogi per a l'exconseller d'Interior Jordi Jané, també els ha advertit que no "qüestionin en públic" els passos del procés perquè "poden acabar com el senyor Baiget". En consonància amb aquest discurs, Arrimadas ha demanat a Puigdemont que convoqui eleccions si vol escoltar la veus dels ciutadans.
Iceta: "És una manera ben estranya de reconèixer una feina ben feta"
Per part dels socialistes, el president del grup parlamentari, Miquel Iceta, ha lamentat que com més s’explica menys s’entenen els canvis en el govern. Iceta s’ha preguntat per les raons reals del canvi de Govern: "Nosaltres no pretenem discutir-li les raons per canviar el Govern, però potser no convé fer-ho cada setmana". Sobre canvis concrets, Iceta ha assegurat que des del PSC no han entès el canvi de Neus Munté: "Si en el que han de fer a partir d’ara no hi cap Neus Munté, potser s’estan equivocant d’objectiu i d’instrument"
En el cas dels canvis a Interior, el líder dels socialistes ha constatat que s’ha cessat un conseller que havia desbloquejat la reunió de la junta de seguretat de Catalunya i havia acnseguit acords rellevants. "És una manera ben estranya de reconèixer una feina ben feta", ha afirmat. "Va ser al taranna del conseller Jané i el director general de la Policia, Abert Batlle, a qui hem d’agrair aquest desbloqueig, i crec que amb el nou equip els acords seran molt més difícils". Iceta ha lamentat especialment la dimissió d’Albert Batlle: "A poca gent li escau millor la qualificació de servidor públic". L’explicació, considera, és que "som en una situació excepcional on tot s’hi val" i ha lamentat que el substitut de Batlle "sigui conegut pel seu caràcter radical cap a persones i partits que no són el seu" i ha destijat que aquesta actitud canviï a l’hora d’exercir la direcció dels Mossos i de complir amb les obligacions que estableix la llei. "No es pot demanar a ningú que respecti les institucions si aquestes no respecten la llei", ha destacat.
Iceta ha fet referència a l’informe d’Infraestructures.cat que detecta irregularitats en adjudicacions d’obra pública durant el Govern de Mas. "L’informe assenyala subjectivitat i discrecionalitat en adjudicacions", ha apuntat Iceta, i ha afegit que, d’aquesta manera, les explicacions que va donar Mas al Parlament "salten pels aires".
Rabell (CSQEP): "Catalunya, ara, no pot fer un referèndum homologable"
Intervenció dura de Lluís Rabell, cap de files de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), en relació al full de ruta del Govern. Rabell ha volgut deixar clar que la Generalitat, en aquests moments, no pot fer un referèndum "homologable, inclusiu i amb efectes jurídics". "No hi ha cens, ni empara legal, ni una autoritat legal que no sigui de part, ni imparcialitat dels mitjans públics", ha assegurat el president de grup de CSQEP, que ha indicat que l'1 d'octubre "segur" que no hi haurà la consulta vinculant "que el país necessita". Segons Rabell, el full de ruta actual "divideix" la ciutadania.
"La remodelació del Govern no transmet cap fortalesa, es tracta d'una descomposició política que es vol tapar amb disciplina sense fissures i una fugida cap endavant", ha apuntat el dirigent de la coalició d'esquerres, que ha ressaltat que cap càrrec d'ERC ha estat cessat en el marc de la crisi a l'executiu. Segons Rabell, es tracta d'una pugna per l'hegemonia entre els republicans i el PDECat, i ha augurat que tot plegat desembocarà en unes noves eleccions autonòmiques.
Xavier García Albiol (PP): "La seva radicalitat l'està portant al fanatisme a Twitter"
El cap de files del PP, Xavier García Albiol, ha protagonitzat la intervenció més dura a l'hora de valorar els canvis al Govern. Referint-se a Puigdemont, el dirigent popular ha lamentat el "radicalisme" del president per confeccionar un executiu sense veus crítiques: "Vostè jutja els alts càrrecs i els membres del Govern pel seu grau de fanatisme". Albiol fins i tot s'ha atrevit a valorar la conducta personal de Puigdemont. "La seva radicalitat l'està portant al fanatisme a Twitter. A Twitter s'ha disparat. No sé si s'ha convertit en un troll", ha expressat el líder del PP sobre els comentaris del president a les xarxes socials.

Xavier García Albiol (PP), al Parlament Foto: ACN
En la seva intervenció, Albiol ha comparat la "purga" al Govern amb les que es feien a l'antiga URSS i ha demanat a Puigdemont que convoqui eleccions autonòmiques, tal com havia fet abans Arrimadas. "Vostè ha aconseguit que la Catalunya moderada posi el crit al cel", ha expressat el dirigent popular, citant Puigdemont. "El seu comportament posa en risc la credibilitat dels catalans", ha reblat Albiol.
Anna Gabriel (CUP): "No hi pot haver res que ens faci col·lapsar"
Des de la CUP, Anna Gabriel ha criticat els nous nomenaments del Govern i ha assegurat que no tenen confiança en les polítiques que ha fet i faran. D’altra banda, però, ha deixat clar que cal celebrar un referèndum i ha demant als nous consellers i al Govern que "l’èmfasi i la voluntat que posin per fer el referèndum sigui proporcional a les armes que posarà l’estat per impedir-lo". "El referèndum no és un punt d’arribada, és un graó imprescindible i insubstituïble. No hi pot haver res que ens faci col·lapsar", ha deixat clar Gabriel.
La necessitat de votar en referèndum, per a la CUP, és imprescindible: "Per desplegar les polítiques que nosaltres creiem correctes, sabem que necessitem un nou terreny de joc". També ha criticat durament el llenguatge bel·ligerant del PP: "Quina por els que banalitzen els atacs per terra, mar i aire i banalitzen els cops d’Estat". I ha llançat un missatge als "comuns" per assegurar que encara són a temps de sumar-se al referèndum.
Corominas (JxSí) lamenta les "agressions verbals" d'Albiol
Lluís Corominas, que s'estrena en aquest ple com a president del grup parlamentari de Junts pel Sí, ha carregat contra les "agressions verbals" de Xavier García Albiol cap als nous consellers i cap al president. "Ja ens té acostumats", ha destacat Corominas, que ha retret el "mal rotllo permanent" i les "mentides" de l'oposició. El dirigent del PDECat ha aprofitat per recordar dimissions que hi ha hagut a Ciutadans per la dinàmica interna de la formació liberal.

Lluís Corominas, durant el ple del Parlament Foto: ACN
A Rabell, Corominas li ha demanat "solucions" per al referèndum, i li ha recordat que un 47% dels electors de CSQEP estan a favor de la consulta vinculant unilateral.