Puigdemont cessa Baiget pels seus dubtes sobre el referèndum

El president de la Generalitat comunica al ja exconseller la "perdua de confiança" i li recorda que no és "compatible" ser al Govern i no defensar la votació de l'1 d'octubre | Situa Santi Vila, titular de Cultura, com a conseller d'Empresa i Coneixement per falcar l'executiu | Puigdemont actua amb determinació just el dia abans de presentar les garanties de la consulta

Publicat el 03 de juliol de 2017 a les 18:50
Jordi Baiget ja no és conseller d'Empresa i Coneixement. Així ho ha decidit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que l'ha cessat després dels dubtes expressats sobre el referèndum. En una entrevista a El Punt-Avui, Baiget havia afirmat que les pressions de l'Estat podrien provocar que la votació de l'1 d'octubre es convertís en una segona edició del 9-N. "Probablement no podrem fer el referèndum, i haurem de fer una cosa diferent", havia expressat Baiget.

Puigdemont actua amb determinació just el dia abans de presentar les garanties de la votació del referèndum. Això es produirà aquest dimarts en un acte al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Fonts governamentals han confirmat que el president de la Generalitat ha citat Baiget aquesta tarda a Palau per comunicar-li la decisió. Puigdemont li ha traslladat la "pèrdua de confiança" i que no era "compatible" tenir cadira al Govern i no defensar el referèndum de l'1 d'octubre. El fins avui titular d'Empresa i Coneixement ha entès la decisió de Puigdemont, tot i que ha exposat que no pretenia "perjudicar" l'executiu.

En un acte davant d'empresaris just després que es fes públic el cessament de Baiget, el president ha defensat que hi ha "grans diferències" entre el 9-N i el referèndum de l'1-O, en referència a les declaracions de Baiget, que no descartava repetir una consulta com la del 2014. Entre les diferències, Puigdemont ha apuntat que el de l'1-O serà un referèndum "vinculant", "oficial", que tindrà una pregunta amb resposta simple i no doble, que el farà el Govern "i no un grup d'entitats alienes", que estarà emparat per una llei que deixarà clars els escenaris si guanya el  i si guanya el no. En ser preguntat directament per la destitució de Baiget, Puigdemont s'ha limitat a assegurar als empresaris que la "bona" política que fins ara estava duent a terme el ja exconseller es mantindrà "inalterable".

De la defensa de Pascal a la destitució en poques hores

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, havia fet costat a Baiget aquest dilluns al migdia. "Arribarem fins al final amb el conseller al Govern", havia afirmat la portaveu de la formació nacionalista. Hores després, el president de la Generalitat no ha dubtat a rellevar el conseller, considerat molt proper a Artur Mas.

Un altre polític molt vinculat a l'expresident, Francesc Homs, també ha donat suport a Baiget a través de Twitter i ha carregat contra el cessament. "No comparteixo que es cessi Jordi Baiget. És lleial i compromès. Si per decleracions desafortunades se'l fa fora, n'hi ha que sobren de fa temps", ha piulat en una cadena de tres tuits.
 
 
 
També ha estat crítica amb la destitució l'exvicepresidenta Joana Ortega. Ha defensat que els que se la van jugar el 9-N volien que tothom pogués opinar, també el fins avui conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. A través del seu compte de Twitter, Ortega s’ha mostrat en desacord amb la decisió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de destituir Baiget per posar en dubte que es farà un referèndum vinculant l’1-O. “A favor de sumar, mai de restar”, ha conclòs l’exvicepresidenta del govern d’Artur Mas, en l'època que Baiget era el secretari de l’executiu català.
 
"Jo crec que no m'he comportat de manera deslleial", ha assegurat Baiget aquest migdia. Durant la reunió del comitè nacional del PDECat, el ja exconseller d'Empresa ha justificat les seves paraules, però no ha estat suficient per mantenir el càrrec. Vila, que el succeirà, pot mantenir el càrrec fins passat el referèndum, segons fonts consultades per NacióDigital. "El president no té per què nomenar successor", sostenen aquestes mateixes fonts.

Vila, aquesta mateixa tarda, s'ha presentat com a "molt compromès" amb el projecte de Puigdemont. El conseller de Cultura és un dels principals suports del president dins l'executiu, i en el seu moment se li va oferir com a secretari general de la Presidència.
 
Jordi Baiget, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa

La CUP aplaudeix el pas, però Rabell avisa que hi ha més consellers "amb dubtes"

La destitució de Baiget per expressar dubtes sobre si es podrà fer o no el referèndum de l'1 d'octubre ha generat reaccions entre els diferents grups parlamentaris. Una de les més contundents ha estat la de la diputada de la CUP Mireia Boya, que ha afirmat a través de Twitter que "quan es fa una cosa bé cal aplaudir-la". També ha advertit que la "contundència" de Puigdemont és "un avís", i ha recordat al president de la Generalitat que "aconseguir-ho és glòria per a tothom, fallar és misèria". I acaba: "Que tothom ho tingui clar, el referèndum no és de ningú, és de tots. Seguim!".
 
 
També ha reaccionat a la destitució a través de Twitter el president del Grup Popular al Parlament de Catalunya, Xavier Garcia Albiol. En castellà ha dit: "La CUP apunta i Puigdemont i Junqueras disparen. Tallen el coll al qui s'atreveix a dir el que tots pensen". En la mateixa línia ha apuntat Lluís Rabell, de Catalunya Sí que Es Pot, que avisa Puigdemont que al Govern hi queden més consellers "amb dubtes". 
 

Santi Vila, entre Jordi Baiget i Jordi Jané. Foto: Adrià Costa