Puigdemont constata l'incompliment de Sánchez amb l'oficialitat del català però li manté el crèdit

El líder de Junts reconeix que caldrà més temps perquè es compleixi l'acord del PSOE i Junts, denuncia les pressions del PP i insta l'Estat a arribar fins a la justícia europea si és necessari

Puigdemont, Borràs, Turull i Nogueras, al Parlament Europeu
Puigdemont, Borràs, Turull i Nogueras, al Parlament Europeu | EP
12 de desembre del 2023
Actualitzat a les 18:05h
Carles Puigdemont li manté el crèdit a Pedro Sánchez malgrat l'incompliment del govern espanyol amb l'oficialitat del català a Europa. En la reunió d'aquest dimarts, el Consell d'Afers Generals de la Unió Europea no aprovarà aquesta proposta espanyola, que neix de l'acord de Junts amb el PSOE a la mesa del Congrés. "És un incompliment del que se'ns havia dit que seria possible", ha afirmat Puigdemont en un extens fil de Twitter. El líder de Junts destaca que malgrat que no s'hagi complert aquesta part del pacte -Sánchez deixarà la presidència de torn del Consell de la UE sense que el català sigui oficial-, el líder de Junts dona marge al govern espanyol i, malgrat constatar que no ha fet tot el que podria fer, assenyala que la culpa és del boicot actiu que ha fet el PP.

Segons Puigdemont, el govern espanyol ha topat amb dos obstacles que li han impedit tirar endavant aquesta proposta. El primer, que ha hagut de "desfer en molt poc temps" l'estratègia que ha dut a terme els últims anys de criminalitzar l'independentisme. "La feina de lobiatge no ha estat la mateixa com quan havien de convèncer els països europeus de totes les maldats que se'ns han atribuït", ha dit. Amb tot, ha tornat a aplaudir el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, pels arguments a favor de l'oficialitat del català. "És un fet inèdit i positiu, però insuficient", ha afirmat.

El segon obstacle és el PP. Puigdemont assenyala les pressions que han dut a terme els populars, cosa que explica les reticències d'alguns països de la UE amb governs conservadors a avalar l'oficialitat del català. Ara bé, el líder de Junts insisteix que el camí que s'ha iniciat és "irreversible", però reconeix que "demanarà més temps". El català no serà oficial encara, però continua a l'agenda de la UE, insisteix Puigdemont. "És una exigència que té recorregut al qual no pensem renunciar", remarca. Per això, demana utilitzar "més eines i recursos" per defensar la posició.

 

Si cal, portar el cas al TJUE

Fins i tot arribar, si cal, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, per defensar que no cal reformar els tractats per incloure una nova llengua oficial, ara que agafen força els arguments jurídics en contra de l'oficialitat del català. "Hi ha informes jurídics independents i d'una gran solvència que desmenteixen la posició dels serveis jurídics del Consell", assenyala. Plataforma per la Llengua, de fet, en va encarregar un ara fa uns dies que assenyala que la proposta per l'oficialitat del català és plenament vàlida.

En tot cas, Puigdemont no trenca relacions amb el PSOE i manté el crèdit a Sánchez, poques setmanes després d'haver pactat una investidura i en plena tramitació de l'amnistia, que avui comença a caminar al Congrés, i quan tot just s'ha celebrat una primera reunió de la taula de diàleg amb el verificador. "Els mesos a venir han de servir perquè l'estat espanyol faci la feina pendent i planti cara als qui el desafien, si vol ser creïble en la seva reclamació perquè el català sigui llengua oficial de la UE", ha afirmat.
 

El Govern pressiona l'Estat

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha dit que el govern espanyol "s'ha de posar les piles" amb l'oficialitat del català. "El govern espanyol no ha complert, no som on hauríem de ser", ha afirmat. Plaja ha dit que no es pot fiar tot a Pedro Sánchez, i per això el Govern ha anat treballant en paral·lel per aconseguir que el català sigui una llengua de ple dret a Europa. "Esperem que més aviat que tard sigui una realitat", ha reblat. Des del Govern són optimistes. "Creiem que l'oficialitat del català serà una realitat aviat", ha dit Plaja.
 

Bèlgica ho debatrà durant la seva presidència

L'oficialitat del català es continuarà treballant durant els propers mesos, ja sense Espanya a la presidència del Consell de la Unió Europea. Segons ha detallat Pascual Navarro, secretari d'estat davant la Unió Europea i que avui ha presidit la reunió del Consell d'Afers Generals de la Unió Europea, Bèlgica s'ha compromès a mantenir l'oficialitat del català a l'agenda del Consell. En la reunió d'aquest dimarts, s'ha tornat a debatre la proposta espanyola, però els socis comunitaris encara necessiten més concrecions -sobretot pel que fa a aspectes econòmics i jurídics- per acabar de decidir la seva posició. De nou, no hi ha hagut vetos, per tant, el procediment podrà seguir endavant. "Confiem que es puguin resoldre els dubtes com més aviat millor", ha dit Navarro. De terminis, però, no n'hi ha.