Politica

Puigdemont: «Està en joc la democràcia i ens sentim en deure d'actuar perquè tenim la raó»

L'expresident assegura que la decisió de la Junta Electoral "ultrapassa els interessos de la candidatura" i lamenta "el prejudici polític" contra ell i la seva formació

ARA A PORTADA

Publicat el 04 de maig de 2019 a les 10:54
Carles Puigdemont ha alertat aquest dissabte des de Brussel·les que la decisió de la Junta Electoral de vetar-lo com a candidat "viola un dret fonamental i els principis fundacionals de la Unió Europea". En una roda de premsa, l'expresident de la Generalitat ha assegurat que ell i el seu equip d'advocats reaccionaran amb una "ofensiva jurídica" perquè "tenim la raó".

Puigdemont ha apuntat que la decisió de l'organisme electoral "ultrapassa els interessos de la candidatura", i ha assegurat que en el cas que no es pugui presentar farà campanya pels caps de llista substituts, a qui els hi ha agraït la seva predisposició. Puigdemont també ha lamentat que JxCat haurà de fer un esforç extra per sentir-se en igualtat de condicions amb les altres candidatures. 

El líder de JxCat ha lamentat que la seva formació s'estigui "desgastant" en aquesta qüestió jurídica, alhora que s'ha queixat del "prejudici polític" que hi ha en contra seu i del seu partit. "Ens volem presentar i arribarem fins al final", ha assegurat Puigdemont.

Els altres dos candidats vetats, Clara Ponsatí i Toni Comín, han denunciat la vulneració dels drets fonamentals, per bé que s'han mostrat disposats a reaccionar per poder convertir-se en candidats. "Està en joc la democràcia", ha avisat l'exconsellera d'Educació.

Per la seva banda, l'advocat de Puigdemont i candidat provisional, Gonzalo Boye, ha assegurat que la decisió del jutge del tribunal contenciós administratiu de Madrid serà ferma en el cas que sigui positiva per als interessos dels polítics de JxCat, una possibilitat que ha donat per feta. 

La Fiscalia, en contra de la Junta Electoral

La Fiscalia ha rebatut la decisió de la JEC aquest divendres al·legant que "no s'ajusta a dret" i vulnera el "dret fonamental de sufragi passiu" dels tres dirigents independentistes.

L'organisme indica que no és el mateix estar condemnat que estar processat en una causa, i apunta que l'organisme electoral -a qui veu, això sí, competent per prendre una decisió d'aquest tipus- no ha fet una interpretació suficientment sòlida de la normativa a l'hora de restringir el sufragi passiu.

La JEC defensava, per la seva banda, que els tres dirigents no podien ser candidats perquè no residien a Espanya, però la Fiscalia ha argumentat que, malgrat això, gaudeixen del dret de sufragi passiu. La situació seria diferent, això sí, en cas de condemna.