Puigdemont i Junqueras afinen el compromís amb el referèndum que signaran els consellers

Tots els membres del Govern -possiblement també secretaris generals i sectorials- firmaran divendres un text que els vincula amb el full de ruta | Els dos principals dirigents negocien el format de l'acte i el redactat, que no hauria de comportar l'obertura de cap procediment judicial | Les relacions entre PDECat i ERC segueixen tenses a Manresa, on l'alcalde ha expulsat la seva número dos republicana per la crisi de les gravacions

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu | Govern
Oriol March / Roger Tugas
18 d'abril de 2017, 20:50
Actualitzat: 19 d'abril, 20:22h
El Govern en ple aspira a eradicar aquesta setmana tots els dubtes relacionats amb el full de ruta que resten credibilitat a la promesa del referèndum i n'erosionen la cohesió. Segons ha anunciat aquest dimarts la consellera de la Presidència, Neus Munté, tots els membres de l'executiu faran abans de Sant Jordi un acte de compromís amb aquesta data clau del procés sobiranista, el qual, segons ha pogut saber NacióDigital, tindrà lloc divendres. La resta de detalls, però, els estan negociant els dos principals dirigents del Govern, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, que després de la reunió ja han posat fil a l'agulla a qüestions com el text on plasmaran la signatura els responsables de l'executiu.

Diverses fonts coneixedores de les converses apunten que el format de l'acte serà la firma d'un document en què Puigdemont, Junqueras i, com a mínim, la resta d'integrants del consell executiu segellaran el seu compromís amb la celebració del referèndum. Encara s'ha de concretar, però, el seu redactat exacte i com es plasmarà la promesa del "referèndum o referèndum" amb què el president català va deixar clar en la seva qüestió de confiança que aquest se celebraria de forma pactada o unilateral.

L'objectiu és trobar una fórmula que sigui prou explícita però que tampoc no pugui ser recorreguda o que no comporti l'obertura de judicis als consellers. De fet, fins ara, les declaracions anul·lades pel Tribunal Constitucional (TC) o que han servit per obrir judicis a polítics havien estat votades al Parlament. També és cert, però, que l'acte de divendres serà el primer amb un format d'aquestes característiques protagonitzat pel Govern, els membres del qual ja han estat advertits en diverses ocasions que no estan habilitats per aplicar les resolucions de la cambra relatives al full de ruta sobiranista. De fet, la fiscalia ja investiga si un anunci de l'executiu sobre el registre de catalans a l'exterior pot suposar propaganda encoberta del referèndum.

El lloc, el protocol i els signataris

El grau de contundència o ambigüitat del redactat, per tant, serà un dels elements que hauran de dirimir Puigdemont i Junqueras. Altres elements que cal concretar és el lloc de l'acte -es dóna per fet que serà al Palau de la Generalitat, però no està tancat-, el protocol, qui parlarà a la roda de premsa posterior o si, a més dels consellers, també hauran de signar el document els secretaris generals de cada departament i els secretaris sectorials del Govern. La seva implicació serviria per refermar encara més la unitat a diversos nivell de l'organigrama en relació amb el full de ruta anunciat pel president català, tot i que la logística d'aquesta signatura tan col·lectiva és complicada de cara al divendres, atès que tot just aquest dimarts s'ha tancat la celebració d'aquest acte i s'ha començat a organitzar.
 

Reunió del Govern del 18 d'abril del 2017 Foto: ACN


Tanmateix, les converses per concretar el gest venen de lluny. Davant de certs dubtes d'alguns consellers a l'hora d'executar alguns passos necessaris per a l'organització del referèndum -com els referits a la licitació d'alguns contractes, que Junqueras volia que es fessin de manera col·legiada-, els dos principals responsables del Govern van començar a negociar com tancar files internament amb el full de ruta. Quan semblava que aquest acte prenia lloc, les últimes pugnes entre PDECat i ERC arran de la gravació del número dos de l'antiga CDC, David Bonvehí, van reobrir ferides que s'havien intentat cicatritzar. El cas encara cueja: els nacionalistes no han rebut cap trucada dels republicans, a qui van demanar explicacions, i l'alcalde de Manresa ha cessat la primera tinent d'alcalde, republicana. Tot i això, finalment el Govern s'ha donat llum verda a una escenificació que ha de servir per evitar que cap membre de l'executiu trontolli o es faci enrere a cinc mesos del referèndum i a un mes de l'entrada de ple en la fase de la unilateralitat.

Això no treu, però, que altres passos més executius d'aquí al setembre es puguin fer també de forma col·legiada. Les licitacions dels contractes vinculats amb la celebració del referèndum -que poden aprovar-se pel Govern en ple, arran d'una esmena de Junts pel Sí inclosa als pressupostos- o la mateixa convocatòria del referèndum -que algunes veus volen que dugui la signatura de tots els consellers i dels 72 diputats independentistes- podrien tornar a tenir les properes setmanes una paternitat coral.