Puigdemont i Rajoy dinen a Barcelona en ple xoc institucional pel referèndum

Els dos dirigents coincideixen i ·parlen molt" en el dinar inaugural de l'Automobile, la nova denominació del saló de l'automònil barceloní | En les properes setmanes, el president de la Generalitat oferirà a la Moncloa una negociació "flexible" per pactar la consulta vinculant

Els presidents Carles Puigdemont i Mariano Rajoy, aquest migdia a Barcelona
Els presidents Carles Puigdemont i Mariano Rajoy, aquest migdia a Barcelona | Oriol March
12 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:05h
Carles Puigdemont i Mariano Rajoy coincideixen aquest divendres a Barcelona. Ho fan en un moment de màxima tensió institucional pel referèndum: la Generalitat farà les properes setmanes una última oferta de negociació "flexible" per acordar-lo, però la Moncloa no en vol ni sentir a parlar. L'Automobile de Barcelona, la nova denominació que rep el saló de l'automòbil de la capital catalana, és l'escenari de la trobada entre presidents. No es preveu cap intervenció pública fins a les cinc de la tarda, quan Puigdemont i Rajoy tancaran el congrés Connected Hub a la Fira de Barcelona. De moment, s'han saludat a l'entrada del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a dos quarts de tres de la tarda.

Al dinar hi ha assistit el president d'Automobile, Enrique Lacalle, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. S'hi han sumat també els consellers d'Interior -Jordi Jané- i d'Empresa i Coneixement -Jordi Baiget-. José Luis Bonet, president de la Fira de Barcelona, i Miquel Roca, president del MNAC, també s'han sumat a l'àpat inaugural del saló autmobilístic. L'alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha representat l'ajuntament en la trobada. A la zona on s'ha celebrat el dinar no hi havia permès l'accés a premsa. Segons fonts coneixedores de la trobada, els dos presidents "han parlat molt".

Primera trobada des del gener

La relació entre els dos presidents no és precisament fluïda, tenint en compte que no hi ha hagut cap reunió formal des de l'11 de gener, quan es van citar privadament a la Moncloa en un dinar que va servir per constatar les diferències existents. Puigdemont té previst desplaçar-se a Madrid després del 19 de maig, dia en què el Pacte Nacional pel Referèndum presentarà els suports definitius a la consulta per tal que el president els traslladi al govern espanyol. El dirigent nacionalista té intenció d'activar els ressorts del referèndum unilateral en el moment en què rebi la negativa de Rajoy.

El president espanyol es manté ferm en no permetre la consulta -no ha variat el seu posicionament des que Artur Mas ja li va fer aquest plantejament abans del 9-N del 2014- i sosté que no es farà. Una de les grans preguntes que hi ha obertes en aquests moments és què farà l'Estat per impedir la votació. Membres del Govern consultats per NacióDigital asseguren que la resposta, segons els arriba de Madrid, serà "proporcional". Aquesta setmana José Manuel García Margallo, exministre d'Afers Estrangers i veu rellevant del PP, va apostar per requisar urnes i destruir paperetes. De moment, la Fiscalia ja treballa en una querella per actuar contra la compra d'urnes que ha licitat la Generalitat.

Puigdemont té intenció d'obrir la negociació per pactar els termes de la consulta, inclosos la data, la pregunta, la participació i fins i tot quant de temps hauria de passar fins a un segon referèndum. "Els hem de posar complicat que diguin que no", assegurava ahir en un acte organitzat per Sobirania i Justícia.