Puigdemont insta Sánchez a complir l'acord del català a Europa per evitar «conseqüències» no «agradables»

L'expresident de la Generalitat i el president espanyol coincideixen a Estrasburg en el balanç de la presidència de torn; el líder moral de Junts li recorda que els "incompliments" fan créixer la "desconfiança"

Puigdemont espera torn per intervenir al debat de l'Eurocambra just darrere de Sánchez
Puigdemont espera torn per intervenir al debat de l'Eurocambra just darrere de Sánchez | ACN / Nazaret Romero
13 de desembre de 2023, 11:53
Actualitzat: 14:34h
L'endemà que el Congrés validés la tramitació de la llei d'amnistia -entesa principal de l'acord polític firmat entre el PSOE i Junts-, Pedro Sánchez i Carles Puigdemont han coincidit al Parlament Europeu, en la sessió plenària a Estrasburg. Ha estat la primera vegada que Sánchez i Puigdemont han compartit un mateix espai institucional des dels fets del 2017, punt àlgid del procés sobiranista. Més de sis anys després d'aquell últim contacte -en el marc dels atemptats del 17-A-, l'expresident de la Generalitat ha interpel·lat el president espanyol i l'ha instat a complir l'acord sobre l'oficialitat del català a la Unió Europea per evitar-se maldecaps en la legislatura espanyola. "Les oportunitats s'han d'aprofitar quan passen. Si es deixen passar de llarg per por o per incapacitat, les conseqüències mai són agradables", ha expressat l'expresident de la Generalitat, després que el pacte pel reconeixement de la llengua catalana a Europa no s'hagi complert aquest desembre.

Sánchez, present a l'Eurocambra per fer balanç de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea -responsabilitats que finalitzen aquest 2023-, no ha intercanviat impressions amb Puigdemont. Sí que ha pogut sentir com el líder moral de Junts li recordava que els "incompliments" fan néixer la "desconfiança". "El problema d'Europa mai han estat les promeses, el problema d'Europa han estat els incompliments", ha reblat l'expresident català. "Avui li parlo en la seva llengua materna i no ho puc fer en la meva", ha recalcat Puigdemont, que ha fet el seu breu discurs en castellà.
 
Malgrat la insistència de Puigdemont amb la carpeta de la llengua, el líder de Junts ha evitat fins ara estripar les cartes del diàleg amb el PSOE. Aquest mateix dilluns, va mantenir el crèdit al president espanyol, va reconèixer que caldrà més temps perquè es compleixi l'acord amb els socialistes i va denunciar les pressions del PP a Brussel·les per frustrar la materialització del pacte que Junts va firmar amb Sánchez a canvi de la composició de la mesa del Congrés.

En el torn de resposta a l'Eurocambra, Sánchez ha respost a Puigdemont que l'amnistia és un "pas important en la bona direcció" i l'ha convidat a avançar en el marc de "la política, la negociació i la Constitució". També s'ha compromès a "promoure" el reconeixement de les llengües cooficials de l'Estat. Ha dedicat més esforços a descriure la situació política a Catalunya que a tractar el cas del català. Ha animat Puigdemont a seguir la via del diàleg, que ha dit que fins ara ha conduït a la "normalització" de la convivència. "Se'ns demanava diàleg llavors . I això és el que ha fet el meu govern, reprendre la negociació i la política. Els indults han funcionat i l'amnistia ho apuntalarà", ha expressat. 
 

Sánchez es presenta com a "aliat" contra la ultradreta

En la intervenció a Estrasburg, Sánchez ha fet referències tant a la realitat política espanyola com als reptes europeus. En relació a la carpeta domèstica, el president espanyol s'ha presentat com un "aliat" contra la ultradreta i ha defensat que el pacte d'arrel progressista a Espanya ha permès "evitar un un govern de dretes que aspirava a derogar avenços socials i mediambientals". Obrint el focus als objectius continentals, el líder del PSOE ha fet una aposta per l'"agenda verda" i ha recalcat que no és "un obstacle per a la competitivitat d'Europa". També ha reclamat als socis europeus que practiquin a Gaza la mateixa "unitat" que han demostrat contra la invasió russa d'Ucraïna. "Ha arribat l'hora de pronunciar-nos amb la mateixa claredat sobre Israel i Palestina".

Sánchez ha topat amb l'oposició del líder dels populars europeus a l'Eurocambra, Manfred Webber, que ha criticat el pas del govern espanyol amb l'amnistia. "No pot estar cinc anys al poder dient que l'amnistia és inconstitucional i després aprovar-la", ha afirmat Webber, que ha criticat que l'acord polític entre PSOE i Junts inclogui referències al "lawfare" i s'ha mostrat preocupat pel fet que aquesta qüestió es discuteixi en comissions d'investigació al Congrés. "Si això passa, farà falta una comissió d'investigació al Parlament Europeu sobre el que està passant a Espanya", ha expressat el dirigent conservador.