El Congrés dona llum verda a l'amnistia i les dretes ho equiparen a un cop d'estat

Feijóo anuncia una comissió d'investigació sobre els pactes del PSOE amb l'independentisme mentre els socialistes projecten la mesura de gràcia com la "continuïtat coherent" als indults

Diputats del PP aplaudeixen Alberto Núñez Feijóo després del seu discurs durant el debat de l'amnistia.
Diputats del PP aplaudeixen Alberto Núñez Feijóo després del seu discurs durant el debat de l'amnistia. | Europa Press
12 de desembre de 2023
Actualitzat: 11 de març de 2024, 17:19h

Taula de diàleg, indults, reforma del codi penal i, finalment, amnistia. La culminació de la desjudicialització del conflicte polític català ja transita pel Congrés dels Diputats després que aquest dimarts la majoria progressista i sobiranista que va permetre la investidura de Pedro Sánchez -PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG, excepte Coalició Canària- hagi donat llum verda a la presa en consideració de la llei d'amnistia. Malgrat el desgast polític que la mesura de gràcia pugui causar a Sánchez, el president del govern espanyol, per necessitat aritmètica, ha cedit a les exigències de l'independentisme i aquesta ha estat la primera llei que s'ha debatut en la legislatura que tot just comença. El debat, d'alt voltatge per la crispació de les dretes tant al carrer com a les institucions, ha arribat al punt àlgid quan el cap de files del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha comparat la jornada amb el cop d'estat del 23-F. Vox ha utilitzat també un vocabulari bel·ligerant en el debat a la cambra.

Durant el ple, en el qual també s'ha donat llum verda a la creació de tres comissions d'investigació pactades per l'independentisme amb Sánchez en la negociació per a la mesa del Congrés -Operació Catalunya i 17-A, a proposta de Junts i PNB; i Catalangate, a proposta d'ERC, Bildu i BNG- s'han palpat les diferents mirades que tenen d'entendre l'amnistia les formacions que la defensen. El PSOE i Sumar, reivindicant que és una aposta "bona" tant per Catalunya i Espanya que "desinflama" la crisi. Per part d'ERC i Junts, però, no desinflama, sinó que ajuda a avançar cap al referèndum per a la independència de Catalunya. Malgrat les evidents diferències a l'hora d'interpretar l'amnistia, el to en cap moment ha estat de confrontació entre els socialistes i els socis d'investidura, que ara, lluny de discrepàncies, volen centrar totes les energies a fer pinya per combatre els embats que la dreta política i judicial puguin impulsar contra la tramitació de l'amnistia.

Un cop ha estat aprovada la presa en consideració, s'obre el procés d'esmenes a la norma. ERC va anunciar que en presentaria per millorar el blindatge del cas del Tsunami Democràtic, però els republicans ara refreden aquesta opció precisament per aquesta necessitat de no posar traves a una llei que ha costat molt de pactar. Sigui com sigui, quan s'enllesteixi el text jurídic al Congrés, passarà al Senat. A la cambra alta el PP -amb majoria absoluta- ja té previst dilatar-la -dos mesos com a màxim, segons permet la Constitució- per endarrerir que torni a la cambra baixa i sigui aprovada definitivament, un moviment que previsiblement es produirà per primavera. No s'acaba aquí, després la llei haurà de lidiar amb qüestions d'inconstitucionalitat del Tribunal Suprem o prejudicials a Europa. La complexa cursa lliga inevitablement l'independentisme a Sánchez com a mínim en l'inici de la legislatura.
 

Feijóo continua apujant el to per sobreviure

I, mentrestant, Feijóo continua pressionant Sánchez. Durant el debat, l'ha criticat primer de tot per la seva absència, atès que es trobava en una recepció amb el rei de Jordània. I després l'ha acusat de fer tot el que sigui "necessari" per mantenir-se en el càrrec, un retret que ja li va fer durant el discurs d'investidura del president socialista. De fet, ha tornat a titllar l'amnistia de "corrupció política" per ser una mesura impulsada a canvi de vots durant el mandat. El moment més destacat, però, ha estat quan Feijóo ha equiparat la jornada amb el 23-F: el cop d'estat amb protagonisme d'Antonio Tejero al Congrés. La comparació, pujada de to, indica com Feijóo continua entregant-se a l'ala dura del PP per sobreviure també a la seva principal contrincant de partit, Isabel Díaz Ayuso.

"Aquesta tarda el Congrés s'ha convertit en una cambra trista, decadent. És la sessió més trista des d'aquella tarda del 23 de febrer de 1981", ha dit el popular entre aplaudiments de la seva bancada. A més, ha advertit que hi haurà molts més "pagaments" de Sánchez cap a l'independentisme durant la investidura. Per tot això, ha amenaçat anunciant la creació d'una comissió d'investigació per vigilar les negociacions del PSOE amb l'independentisme, especialment posant el focus sobre qui són els mediadors, quan cobren, i quin és el contingut de les converses. 


Les diverses defenses de l'amnistia

Però més enllà del to del PP, amb quins arguments han defensat l'amnistia els partits del bloc progressista? Des del PSOE, Patxi López l'ha situat com la "continuïtat coherent" als indults, ha reivindicat la seva constitucionalitat i ha reiterat, com van repetint portaveus socialistes en els últims temps, que ha de servir per a la convivència. També el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha defensat l'amnistia durant la sessió de control al Senat que se celebrava en paral·lel al debat al Congrés, i ha apuntat que portarà un "futur d'esplendor" a Catalunya.
 

Els diputats del PSOE aplaudeixen la intervenció del portaveu Patxi López Foto: Eduardo Parra / Europa Press

 

Tornant al Congrés, Aina Vidal, dels comuns i Sumar, ha esperat que serveixi per "superar" i "tancar ferides". Gabriel Rufián, d'ERC, ha situat l'amnistia com el punt de partida per avançar cap al referèndum: "A Catalunya estem preparats per guanyar o perdre un referèndum. I vostès?". Des de Junts, malgrat que en iniciar el dia la portaveu Míriam Nogueras ha titllat la jornada d'"excepcional", ha estat Josep Maria Cervera l'orador, i que ha promès que l'amnistia no implica una renúncia a l'independentisme i ha destinat bona part del discurs a la batalla pel relat amb ERC: "Quan Junts entrem a l'equació passen coses que ens deien que eren impossibles". 

Mentre el PP continua portant el discurs reaccionari a les institucions i el carrer, l'amnistia fa via, i també l'independentisme s'ha sortit amb la seva en la creació de les comissions d'investigació per aconseguir un retiment de comptes tant de l'Operació Catalunya, els atemptats a la Rambla i el Catalangate. Totes elles, qüestions que fins ara, malgrat els intents per investigar-ho també a altres cambres com el Parlament, no s'han pogut aclarir per la manca de col·laboració dels representants de la Moncloa, una postura que ara com a mínim hauria de canviar amb les compareixences de ministres socialistes en aquestes sessions si el PSOE vol mantenir una bona relació amb ERC i Junts. Els acords entre l'independentisme i Sánchez van prenent forma quan no fa ni un mes de la investidura. Altres, però, com l'oficialitat del català, hauran d'esperar.