Politica

Puigdemont no assistirà a la conferència de presidents autonòmics de Rajoy

La conselleria d'Economia no liderarà les negociacions pel nou model de finançament perquè creu que seria la garantia de no aconseguir res

ARA A PORTADA

Publicat el 27 d’octubre de 2016 a les 16:57
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no anirà a la conferència de presidents autonòmics que el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, vol impulsar per obrir la negociació del finançament. Fonts de la Presidència han confirmat a l'ACN que el president no té intenció de participar en aquesta trobada que se celebrarà al Senat, en una data sense concretar.

De fet, aquest dijous, durant la inauguració d'un institut a Molins de Rei (Baix Llobregat), Puigdemont ha acusat Rajoy de ser "cínic" per oferir com un pacte el que és una obligació, tenint en compte que fa gairebé tres anys que va caducar l'actual model de finançament. Fonts de la conselleria d'Economia han explicat a l'ACN que el Govern no liderarà les negociacions del nou model perquè considera que seria la garantia de no aconseguir res.

Missatge de responsabilitat

Tot i així, aquestes mateixes fonts expliquen que l'executiu estarà al costat d'altres comunitats autònomes per "responsabilitat", tenint en compte que afecta la butxaca dels catalans. Economia parteix de la premissa que el govern espanyol dóna l'esquena a les demandes de Catalunya però té una actitud diferent si les propostes venen d'altres comunitats autònomes. Des d'aquest punt de vista, la posició és no liderar les negociacions però ser-hi d'alguna manera "per responsabilitat" tenint en compte que el sistema de finançament afecta la contribució fiscal dels catalans i el seu retorn.

Encara no s’ha concretat, però, de quina manera es materialitzarà aquesta posició en com el Govern participarà de les negociacions.

En el seu discurs d’investidura d’aquest dimecres, Rajoy va apostar per obrir la negociació d’un sistema "estable i suficient". "Un model que asseguri la igualtat i la solidaritat entre espanyols i que preservi els servies públics de contingència, com poden ser els cicles electorals i les èpoques de bonança o de recessió econòmica", va afegir.