Puigdemont planifica convocar la cimera pel referèndum l'última setmana de l'any

El Govern esperarà que la CUP permeti el tràmit pressupostari en el debat de totalitat del 20 de desembre per agendar la reunió, un dels compromisos sorgits del debat de política general | Les partides d'Ensenyament i la política fiscal, elements clau en la negociació un cop els comptes es tramitin a la cambra

Anna Gabriel i Carles Puigdemont
Anna Gabriel i Carles Puigdemont | Adrià Costa
29 de novembre de 2016, 21:29
Actualitzat: 30 de novembre, 14:14h
"Prudència" és una de les paraules que més es fan servir dins del Govern a l'hora de valorar les possibilitats d'aprovar els pressupostos amb la CUP. El vicepresident Oriol Junqueras va assenyalar fa unes setmanes que els duria al Parlament quan tingués molt encarrilada la negociació amb els anticapitalistes, però aquest dimarts no s'ha atrevit a donar res per fet. "No hi ha previsió possible", ha assenyalat Junqueras. En tot cas, però, existeix el compromís explícit de la CUP a permetre el tràmit dels comptes en el debat de totalitat que se celebrarà el 20 de desembre a les tres de la tarda. Un cop passi, el Govern engegarà la maquinària per convocar la cimera pel referèndum. Segons fonts consultades per NacióDigital, la previsió és que sigui l'última setmana de l'any.

"No s'han de preocupar, perquè la reunió es convocarà i es farà abans que acabi el 2016", mantenen des de l'executiu de Carles Puigdemont. En aquest sentit, el Govern espera el gest definitiu de la CUP -és a dir, que tombi les esmenes a la totalitat de la resta de grups de l'oposició- per posar en marxa el dispositiu de la cimera. La trobada és un dels compromisos que van segellar Junts pel Sí i la CUP en el debat de política general i, tot i les queixes dels anticapitalistes pels ritmes que està seguint el procés cap al referèndum, tot indica que s'acabarà complint.

Segons fonts coneixedores de les converses de les últimes setmanes entre el Govern, la coalició independentista i la CUP, un dels aspectes que hi ha hagut damunt la taula ha estat precisament el "compromís" de l'executiu -i especialment del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat)- amb el referèndum. Els nacionalistes mantenen, això sí, que la consulta vinculant és un mandat irrenunciable. Així ho ha assenyalat en reiterades ocasions la coordinadora general de la formació, Marta Pascal, i així ho va validar dilluns l'expresident Artur Mas. En un dinar amb empresaris, Mas va indicar que el referèndum seria l'eina definitiva per aconseguir que Madrid es posi a negociar.

Tràmit amb reserves

Dirigents implicats en les negociacions asseguren que "mai res està del tot ben lligat amb la CUP", però confien en aprovar els comptes després d'un tràmit que no es preveu senzill. Aquestes fonts asseguren que els dos grans esculls seran les partides d'ensenyament i, d'altra banda, les polítiques fiscals. "Ells volen exhibir algun gest davant de les seves bases", constaten dins de Junts pel Sí.

És per això que les partides destinades a concerts educatius és una de les que tindran la temperatura més alta durant el tràmit parlamentari. "No demanen eliminar-nos, perquè per llei no es podria. Però sí fer algunes redistribucions", asseguren fonts de la negociació. En política fiscal hi ha dues aproximacions a les converses: hi ha dirigents que assenyalen que està "tot lligat", mentre que d'altres pronostiquen que els anticapitalistes demanaran apujar IRPF, successions i patrimoni.

El PDECat ja ha advertit que no vol més "retocs" als comptes, perquè ja estan prou ajustats, mentre que Junqueras s'ha limitat a dir aquest dimarts que estarà atent a les propostes que facin tots els grups. Sempre tenint en compte, això sí, que la proposta del Govern és la "millor possible". I des de l'executiu s'adverteix que no aprovar aquests pressupostos és dificultar "enormement" el procés independentista.
 
Arxivat a