Puigdemont pregunta a Llarena si ja ha dit a la policia que no el pot detenir

La justícia europea va dir divendres que el procediment judicial contra l'expresident està suspès

Carles Puigdemont, des de l'Alguer
Carles Puigdemont, des de l'Alguer | ACN
29 de novembre de 2021, 13:50
Actualitzat: 19:24h
L'expresident Carles Puigdemont vol saber si el magistrat del Tribunal SupremPablo Llarena ha entès finalment que no pot ser detingut després de la dura decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de la setmana passada. Per això, la seva defensa, pilotada per Gonzalo Boye, ha demanat al jutge del Suprem si ja ha traslladat a la policia i a la Interpol que no pot ser arrestat perquè tant les euroordres com el procediment judicial contra ell està suspès a l'espera que es resolguin les qüestions prejudicials que va sol·licitar el mateix Llarena a la justícia europea.

El moviment de Boye situa el magistrat del Suprem en una posició complicada. Si manté que Puigdemont pot ser detingut estarà dient públicament que no se sent vinculat per la decisió del TGUE. Si reconeix que l'expresident no pot ser detingut, tal com diu el TGUE, aplanarà el camí per al seu retorn. L'escrit de l'advocat de l'expresident, de tres pàgines, pregunta si s'han dictat les instruccions necessàries per fer efectiva la suspensió del procediment i de les ordres de detenció emeses. Fins ara, Llarena no s'ha sentit interpel·lat per les resolucions europees.  

El vicepresident del TGUE va dir divendres que no retornava la immunitat a Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí perquè les euroordres estaven suspeses i per ara no podia ser detingut ni extradit a Espanya. En un dur escrit, amb missatge dirigit a Llarena, el TGUE va recordar que la petició de qüestions prejudicials sol·licitades pel Tribunal Suprem el març de 2021 va suposar, també, la suspensió del procediment penal i, alhora, la suspensió de les execucions de les ordres d'extradició -tal com van reconèixer en el seu moment les autoritats espanyoles.

De tota manera, quan Puigdemont va ser detingut a l'Alguer, Llarena va enviar diversos oficis a les autoritats judicials italianes insistint que les euroordres continuaven activades i sol·licitant l'extradició de l'expresident i els exconsellers exiliats. La decisió de la Cort d'Apel·lació de Sàsser -reconeixent el criteri del TGUE i afirmant que no es pot abordar l'extradició de Puigdemont fins que no es resolguin les prejudicials- referma la justícia europea en el sentit que, per ara, no cal retornar de manera cautelar la immunitat a l'expresident, que d'altra banda manté la immunitat de desplaçament