13
de maig
de
2019, 09:50
Actualitzat:
18:02h
Carles Puigdemont, candidat de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions europees, ha anunciat aquest dilluns que renunciarà a l'acta com a diputat al Parlament si pot exercir com a membre de l'Eurocambra. "Avui em trobo com a diputat suspès de forma il·legítima i il·legal", ha reflexionat Puigdemont. D'aquesta manera, l'expresident de la Generalitat no podria ser restituït en el càrrec, perquè per accedir al màxim càrrec del país cal tenir un escó al Parlament. Malgrat el compromís de JxCat amb la restitució, no s'han desplegat els moviments necessaris a la cambra -Roger Torrent va suspendre el ple d'investidura del 30 de gener- i s'ha topat amb la repressió. Si hi ha eleccions catalanes, ha dit, no té "cap interès" en ser candidat. Puigdemont disposa de dos informes que avalen la recollida de l'acta europea i la seva immunitat.
L'expresident, que en les últimes setmanes ha recordat el paper d'ERC en la suspensió de la seva investidura, ha desplegat aquest argumentari. "Jo no he renunciat mai a ser president. Em vaig presentar el 21 de desembre amb aquest compromís, però tots sabeu les circumstàncies que ho impedeixen. L'estat espanyol ha posat un mur d'enginyeria legal per impedir-ho, no perquè no hi hagi una majoria al Parlament i a Catalunya que ho vulguin ", ha apuntat. Ha evitat qualsevol topada amb els republicans per aquesta qüestió i ha culpat les maniobres de l'Estat de la situació.
"La restitució la defenso, però no depèn de mi", ha apuntat l'expresident de la Generalitat, que també s'ha queixat de com s'han "demorat" els reglaments de la cambra per fer possible la investidura i de com la suspensió de Pablo Llarena és un dels elements que ha contribuït a fer "renúncies". Ara considera "més eficaç" emprendre un nou camí a Europa, tenint en compte que a Catalunya està "suspès". En tot moment ha volgut subratllar la seva voluntat de tenir "diàleg" amb l'Estat, malgrat les circumstàncies. "El concepte de diàleg l'hem conjugat i el conjuguem tots. Ha de ser un diàleg entre iguals. Si no, ja no és un diàleg", ha ressaltat.
Feina des de l'exili
"Ara anem a continuar una feina que només es pot fer des de l'exili", ha assenyalat el màxim dirigent de JxCat des de Waterloo i acompanyat a Barcelona pel cap de campanya a les eleccions europees, Aleix Sarri, i també per Albert Batet, portaveu parlamentari de JxCat. Segons Puigdemont, cal que la presó i també el Govern aportin el seu gra de sorra al procés català juntament amb l'exili, i ha destacat que en els últims anys el flanc exterior ha aportat victòries en clau judicial tant a Alemanya com a Bèlgica.
Segons l'expresident, hi haurà "possibilitat de fer feina" en "estreta col·laboració amb les institucions catalanes" a Europa. "Ens obligarà a estar molt connectats. No tinc cap interès en ser candidat a unes eleccions a Catalunya, el que voldria és recuperar la normalitat", ha apuntat el dirigent de JxCat. "No vaig anar a l'exili per estar quiet en una casa. El que he fet és moure'm, viatjar, visitar parlaments i parlar amb mitjans de comunicació", ha recalcat el cap de files dels nacionalistes a Europa.
Com s'ho farà per recollir l'acta d'eurodiputat? Ha respost amb una altra pregunta: "Respectaran els poders de l'Estat les regles de joc de la Unió Europea? O continuaran estant al capdavant dels països que incompleixen les normatives europees?". Puigdemont ha indicat que tindrà "immunitat" en el moment de ser escollit com a eurodiputat, i ha desafiat les institucions espanyoles a respectar-la. Ha demanat un "compromís", de fet, per tal que es respecti la decisió de les urnes.
La votació d'Iceta
Puigdemont també s'ha referit a la votació de Miquel Iceta com a senador perquè, precisament, té aquests drets "suspesos". "La decisió la prendrà el grup parlamentari. Nosaltres no discutim el dret del PSC a tenir un senador", ha apuntat l'expresident de la Generalitat, que ha insistit que Pedro Sánchez va nomenar de forma "precipitada" Iceta com a president del Senat. També ha recordat que el Senat va aplicar el 155 per dissoldre el Parlament la tardor de l'any 2017. "Ens sembla que no és el camí, això no és falta de cortesia i s'ha de poder dir", ha recalcat el candidat de JxCat, que ha recordat que Iceta va fer "esforços" a favor del 155 i es va manifestar amb Vox.
"No donem res per fet. Cadascú al seu lloc, tothom té dret a defensar les seves idees, també Iceta. Si ha d'ocupar un alt càrrec de l'Estat, ha de tenir empatia cap a aquells que no pensem com ell", ha indicat Puigdemont. Ha volgut subratllar en tot moment que la decisió la prendran els diputats de JxCat i que ell, en tant que suspès pel Tribunal Suprem, no podrà exercir el seu vot. L'expresident ha dit que "esperaven", i no "esperen", algun gest del primer secretari del PSC per desllorigar la situació política.
Puigdemont retreu a Iceta que fes "esforços" per aplicar el 155 a Catalunya i assenyala que es va manifestar al costat de Vox la tardor del 2019
Per tant, és "normal" que es demanin "canvis" en l'actitud dels socialistes catalans. "N'hi ha que estem molestos i discriminats. Demanem un canvi de polítiques i de to, però no estic en disposició de demanar res perquè no podré votar", ha apuntat. "Cal cortesia veritable, fer un reconeixement del que significa l'altre. No li demano que faci res ara", ha apuntat el dirigent independentista, que ha recordat la "porta oberta" que va deixar a Inés Arrimadas quan la líder de Ciutadans a Catalunya va anar a Waterloo.
Preguntat sobre Sánchez, ha posat de manifest el seu suport al 155 i el manteniment de la "vulneració de drets" cap a l'independentisme malgrat el suport a la moció de censura. "El que m'interessarà del líder del PSOE és què dirà el dia després de les eleccions", ha remarcat el dirigent independentista, que en el primer dia de campanya va demanar al president espanyol en funcions aprofitar la "nova majoria" al Congrés dels Diputats per fer una aposta per l'autodeterminació.