Abordar la immigració amb "positivitat" però amb el repte que en cap cas suposi una pèrdua d'identitat. Aquesta és la recepta de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol davant del fenomen migratori, que en ple auge de l'extrema dreta ha anat acumulant una total centralitat política. Així, segons ha exposat en una entrevista a Ràdio Estel, l'expresident convergent espera que la immigració s'integri "des del respecte", defensa que cal ajudar a "pujar" les persones nouvingudes, i sempre amb el repte present que "es mantingui la catalanitat".
El tema de la immigració és, per a Pujol, un "problema molt antic". Es tracta, segons l'expresident, d'una qüestió que Catalunya no pot defugir i que s'ha de resoldre "d'una manera positiva, constructiva i integradora". Durant la conversa, també ha recordat el discurs sobre els 6 milions de catalans que va fer el 1990 al Parlament. I ha afegit que, com en aquell moment, els catalans tenen "l’obligació d’incorporar" els nouvinguts al país. I com llavors, per fer-ho cal tenir “un pacte social, de benestar, d’acceptació, d’escola, de progrés” perquè la gent que arriba a Catalunya vegi que “la gent d’aquí” ha acceptat que han vingut. Pujol també ha dit que Catalunya "ha d'acceptar" que serà "un país diferent del que era abans, fa 50 o 60 anys".
Pujol ha lamentat que hi ha gent a Europa "que s'espanta" i que "té una reacció no prou generosa" amb els nouvinguts. En aquest punt també ha criticat que Catalunya no tingui prou competències per gestionar el fet migratori, en ple debat a Madrid sobre la delegació de responsabilitats d'Espanya a la Generalitat, com demana Junts. El traspàs de competències, però, continua sense tancar-se.
En aquest punt, ha afegit que aquests "problemes" no els té només Catalunya, però que aquí són "més greus" perquè la situació política és "més difícil". "Des d'un punt de vista espanyol també estan preocupats, però no tenen un problema que afecti la seva identitat", ha conclòs. "Hi ha molta gent que s'ha incorporat a Catalunya i que és tan català com jo mateix i pot arribar a qualsevol càrrec polític, social i econòmic. Totes aquestes coses les hem de mantenir", ha afegit.
Jordi Pujol: "Hem de procurar que la immigració s'integri a Catalunya i acceptar que tenim un país que no serà igual que fa 50 anys"https://t.co/OOWlFbV0lCpic.twitter.com/rmJMBBwg4O
— NacióDigital (@naciodigital) October 28, 2024
La recepta de Pujol arriba un dia després que Junts, partit al qual l'expresident no s'ha afiliat, hagi clos el seu congrés que ha servit per redefinir estratègia i organització. Una de les qüestions clau ha sigut la migració. "La immigració, correctament gestionada, és positiva i ens reforça com a país. Per contra, la falta d’instruments polítics i recursos econòmics per planificar i ordenar correctament l’arribada, l’acollida i la integració d'un elevat nombre de persones pot generar conflictes importants de cohesió social", diagnostica la ponència, que declina un discurs de "drets i deures" que també reclama establir un vincle amb la "catalanitat" per als nouvinguts.