Veus de Junts van transmetre a principis del mes de juliol que Jordi Pujol i Artur Mas passarien a ser militants del partit. El missatge certificava la culminació del progressiu acostament dels dos expresidents de la Generalitat a la formació de Carles Puigdemont. Però el salt a la militància no s'ha concretat, ni en el cas de Mas ni en el de Pujol. De fet, el fundador de CDC no té pensat ingressar al partit, tal com ja havia apuntat el seu entorn a Nació setmanes enrere. L'ànima del projecte convergent durant dècades no ha fet passos per tenir el carnet de Junts, confirmen a aquest diari diverses fonts pròximes a l'expresident. "No l'ha tramitat", expressen una de les veus consultades en l'àmbit familiar.
La possibilitat que Pujol es convertís en militant de la formació postconvergent es va amplificar arran d'un sopar que l'expresident va mantenir el 4 de juliol amb un centenar de quadres del partit al municipi maresmenc de Santa Susanna, àpat en el qual també era present Mas. En un àmbit distès, el secretari general de Junts, Jordi Turull, els va convidar a fer-se militants. Pujol i Mas van recollir el guant de la proposta. Un mes després -període marcat per la mort de Marta Ferrusola-, aquella disposició queda aigualida. Consultat per aquest diari, portaveus del partit es limiten a transmetre que les dades dels militants estan regides per la confidencialitat.
En el sopar de Santa Susanna en què Pujol va rebre la invitació de Turull, definit per assistents com una cita amb "ADN convergent", també hi van participar exconsellers com Victòria Alsina -ara regidora a Barcelona-, Lourdes Ciuró o Violant Cervera, aquestes dues últimes especialment properes a Turull. El sopar el va presidir Carles Bosch, líder de Junts al Maresme i molt proper a Miquel Buch, exconseller d'Interior i primer amnistiat del procés. Meritxell Budó, presidenta de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), i Francesc Homs, exconseller de la Presidència amb Mas, també es van acostar al restaurant del municipi del Maresme que va acollir la trobada.
Pujol, com el mateix Mas, van viure amb agror la trencadissa entre el PDECat i Junts, formacions hereves de l'espai convergent, perquè van intentar que la ruptura no es consumés. Amb el temps, però, Mas va llimar asprors amb el partit de Puigdemont -tot i que havia fet campanya en favor del PDECat en el passat- i Pujol també va completar un acostament públic a la formació, que era mutu des que la reivindicació de la figura de l'expresident havia deixat de ser un tabú. En l'última campanya de les eleccions al Parlament, Pujol i Mas van demanar el vot per a Junts. El fundador de CDC ho va fer des d'un acte a Martorell i, en l'últim dia de la cursa electoral del 12-M, va publicar un vídeo en què feia costat a Puigdemont. En el cas de Mas, també va enregistrar el mateix dia un vídeo per fer costat al seu successor a la Generalitat.