Quatre de cada deu joves no veurien malament una dictadura a Catalunya

Un sondeig de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials constata la “dretanització” dels homes d'entre 18 i 24 anys i la bretxa política respecte a les dones i les altres franges d'edat

Un grup d'homes joves, en una manifestació
Un grup d'homes joves, en una manifestació | Nació
Redacció
12 de febrer de 2025, 16:55
Actualitzat: 17:05h

Només el 61,8% dels joves catalans d'entre 18 i 24 anys creu que la democràcia és preferible a qualsevol altra forma de govern. De fet, el 16,1% són partidaris d'un règim autoritari o dictatorial "en algunes circumstàncies" i el 20% declaren que els és igual un tipus de règim o un altre. És un dels resultats del sondeig anual de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) publicat aquest dimecres, que torna a posar l’accent en la “dretanització” dels homes joves i la bretxa política respecte a les dones i la resta de franges d'edat.

I és que, mentre que prop d’un 60% de la població sent que la democràcia es troba amenaçada en l’actualitat, principalment per les notícies falses, l’extrema dreta i les desigualtats econòmiques; la proporció d'homes joves que veuen l'extrema dreta com una amenaça és del 53%. Aquesta dada contrasta encara més amb el parer de les dones de la mateixa edat, que temen l'extrema dreta en un 82,6% dels casos. Així, l’enquesta desgrana la “dretanització” dels homes a partir de la ubicació en l’eix dreta-esquerra i les consideracions respecte a qüestions com la importància de la democràcia i les seves “amenaces”, l’interès per la política o l’opinió envers el feminisme. El treball de camp es va realitzar el novembre passat amb 1.200 entrevistes presencials a majors de 18 anys de nacionalitat espanyola.

 

Entre els homes joves (18-24 anys), fins a un 61,8% diu que la democràcia és preferible a qualsevol altra forma de govern. Tot i això, el seu és el percentatge més baix de resposta entre totes les franges d’edat: les dones de la seva edat prefereixen la democràcia en un 73,1% i, en la resta d’edats, la preferència tant d’homes com de dones per la democràcia supera el 80%. On els homes més joves discrepen més de la resta és en el grau de preferència per un règim autoritari o dictadura “en algunes circumstàncies”. Un 16,4% ho aprova, més del doble que les dones de la seva mateixa edat i també molt per sobre dels homes una mica més grans. A més, un 20% declara que li és igual un règim o un altre, un percentatge també allunyat de les seves correligionàries i de qualsevol altre grup d’edat.

A la pregunta d'“en quina mesura és important per vostè viure en un país governat democràticament?”, el 51,1% dels enquestats ho troba “extremadament important”. En canvi, només el 29% dels nois de 18 a 24 anys ho pensa, mentre les noies joves s’apropen més a la mitjana general, amb el 42,3%. Contràriament, el grau d’acord amb l’afirmació “la democràcia no serveix per resoldre els problemes’’, augmenta amb l’edat i, de fet, els més joves són els que menys d’acord hi estan: prop del 15% tant dels nois com les noies, i els majors de 65, un 25%, ells, i un 32% elles.

Les amenaces a la democràcia

Segons l’enquesta, gairebé sis de cada deu ciutadans coincideixen que la democràcia està bastant o molt amenaçada el dia d'avui. Entre aquests, el 83,7% apunta com a causa les fake news; el 81,7%, l’extrema dreta; i el 79,2%, les desigualtats econòmiques. També apareixen, però en les darreres posicions, la immigració, amb un 18,1% de les respostes, i el feminisme, per a un 16,6% dels enquestats. De nou, en funció del grup d’edat i del gènere hi ha divergències. A més, del que fa a l’eix esquerra-dreta, on hi ha més divergència entre homes i dones -a favor de la dreta- és precisament entre el grup de 18 a 24 anys: ells se situen de mitjana en un 4 i elles en un 3, en una escala 0-7 on zero és esquerra i set, dreta. En la resta la bretxa es va aprimant i, ja entre els majors de 65 anys, les dones se situen lleugerament més a la dreta que els homes.

 

Empitjora l'opinió sobre la immigració

Segons el sondeig, l'opinió sobre la immigració ha empitjorat respecte de l'any 2023, segons els autors, "probablement pel fet que l'any passat es va convertir en un tema de debat públic". En aquest sentit, les dades són amb tot millors que les de fa vint o trenta anys. Els enquestats que es mostren d'acord amb aquest fenomen social baixen del 59,7% (2023) al 53,9%, i també pugen els que estan més aviat en desacord, del 21,7% al 28,1%. Els homes menors de 25 anys són els més contraris, el 38%, i les dones de menys de 35, les més favorables (71%).

Arxivat a