Qui són els afectats en la causa contra l'acció exterior al Tribunal de Comptes?

Una quarantena d'alts càrrecs de la Generalitat s'enfronten a fiances milionàries per la promoció del procés fora de Catalunya entre els anys 2011 i 2017

Carles Puigdemont i Raül Romeva, en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont i Raül Romeva, en una imatge d'arxiu | ACN
28 de juny del 2021
Actualitzat a les 21:36h
La "nova etapa" del diàleg arrenca oficialment aquest dimarts, després dels indults, amb la reunió entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez a la Moncloa. Paral·lelament, també a Madrid, el Tribunal de Comptes imposarà fiances milionàries a una quarantena d'alts càrrecs del Govern per l'acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017. Això inclou els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, i també consellers dels seus governs així com secretaris generals, interventors i diversos delegats a l'exterior. 

Mentre els dos presidents parlen i aborden com serà la taula de diàleg que es reprendrà, com va avançar NacióDigital, al setembre, el Tribunal de Comptes confirmarà les fiances. Ho farà després de rebutjar, com demanaven les defenses, que s'ajornés la vista. Tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat, que representa el govern espanyol, s'hi van oposar. Els advocats denuncien vulneracions de drets per una causa en la qual, diuen, no s'han pogut defensar. La paradoxa de la legislatura serà aquesta: mentre avança l'agenda del diàleg, la repressió contra el procés continua. 

La Moncloa admet que causes com la del Tribunal de Comptes dificulta la relació amb la Generalitat. El ministre José Luis Ábalos ho reconeixia fa pocs dies i es comprometia a retirar les "pedres" del camí del diàleg. La Generalitat ha denunciat aquests últims dies aquesta persecució que, deia el president, Pere Aragonès, busca "la ruïna econòmica i la mort civil" dels implicats. Les fiances es preveuen milionàries i se sumen a les que ja s'han hagut de pagar tant pel 9-N, com per l'1-O, així com a les desenes de causes obertes arran del procés, que afecten centenars de persones.

La causa del Tribunal de Comptes és per responsabilitat comptable, és a dir, pot arruïnar els implicats però no suposa risc de presó. Ara bé, de la investigació duta a terme en aquest organisme se'n deriva, a instàncies de la Fiscalia, una causa penal al jutjat 18 de Barcelona contra l'exconseller Raül Romeva i una desena d'alts càrrecs, també pel pagament de viatges, estudis i reunions en el marc de la promoció exterior de la situació catalana. Alguns dels implicats en el procediment del Tribunal de Comptes també ho estan en la causa penal.

Un tribunal polititzat i controlat pel PP
El Tribunal de Comptes és un organisme controvertit. Se'l considera molt polititzat, tacat pel nepotisme i actualment controlat pel PP, que tenia majoria absoluta quan es va renovar per últim cop, l'any 2012. El seu mandat acaba el 17 de juliol i els populars en bloquegen la renovació, segons informa El País. Passa el mateix amb el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l'òrgan de govern dels jutges i que continua controlat per una majoria conservadora que ja no es correspon amb les majories parlamentàries sorgides de les urnes. Després de la concessió dels indults, aquest tribunal imposarà una fiança milionària -alguns mitjans la situen en 5,4 milions d'euros- per la promoció de Catalunya al món.

Entre els implicats -a continuació repassem els quinze principals noms de la causa- hi ha Mas i Puigdemont, però també Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Neus Munté, Jordi Turull, Francesc Homs i Andreu Mas-Colell. També set exsecretaris generals, entre els quals destaquen Aleix Villatoro, Joaquim Nin, Roger Albinyana, Pau Villòria o Lluís Bertran. També interventors generals i interventors delegats de la Generalitat, així com l'exsecretari general del Diplocat Albert Royo i els representants a la UE Amadeu Altafaj i Jordi Solé. També hi ha una desena de delegats del Govern a l'estranger afectats, entre els quals Adam Casals, Martí Anglada o Erick Hauck.