Malgrat tot, el diàleg que s'hauria d'obrir, segons ells, s'hauria de circumscriure al marc de la Constitució. Ho creu un 56,8% del total, especialment entre els votants del PSOE (59,5%), entre els quals té més suports la mà dura (18,9%) contra l'independentisme que el diàleg sense límits (15%). En el cas de Podem, en canvi, la negociació oberta es troba pocs punts per sota del diàleg en el marc constitucional, amb un 41,7% i un 49% d'adhesions, respectivament.
Negativa al referèndum
Ara bé, hi hauria opcions de parlar sobre l'organització d'un referèndum a Catalunya? El suport entre els votants del PSOE és ínfim (22,1%), mentre que és molt majoritari entre els de Podem (67,2%). La mitjana de l'executiu, però, estaria decantada cap al "no", amb només un terç dels seus electors donant-hi suport.
Però, i si el referèndum es fes a tot l'Estat? L'independentisme ha rebutjat sempre aquesta opció, tot i que seria una via per comptar la quantitat real de suports a l'independentisme i, malgrat que la victòria global del "no" estaria cantada, el Govern podria intentar vehicular políticament la xifra assolida a Catalunya si li fos favorable. Un 49,4% de simpatitzants dels partits de govern ho veuria bé, per tan sols un 37,7% de contraris. En aquest cas, els votants del PSOE (50,4%) ho veurien millor que els de Podem (46,5%), els quals prioritzen el referèndum només a Catalunya.
[noticia]191425[/noticia]
La base social de l'executiu rebutjaria l'asseveració unionista conforme la unitat nacional no es vota, amb un nivell d'acord del 39,5% i de desacord del 46,1%. Seria, però, a causa de la posició nítidament contrària dels votants de Podem, ja que els del PSOE sí que comprarien majoritàriament aquest raonament, amb un 46,4% d'acord i un 37,8% de desacord.
Uns i altres, però, acatarien el resultat d'un eventual referèndum, si aquest es fes de forma legal i acordada. Ho admeten un 49,5% d'electors socialistes -un 43,6% ho rebutja- i un contundent 81,4% dels de Podem. D'aquesta manera, de mitjana, un 57,8% dels votants dels dos partits -ponderant els resultats- asseguren que acatarien el sentit de vot al referèndum, xifra que inclou per força part dels que no estarien d'acord en convocar-lo.
Ara, què hauria d'incloure aquesta reforma? Prop de tres de cada quatre enquestats que van votar un d'aquests dos partits defensa limitar clarament les competències de l'Estat i les autonomies. Fins i tot admetrien blindar un model de finançament "en el qual les comunitats autònomes recaptin tots els principals impostos i que després en transfereixin una part al govern central per a finançar les despeses comunes i la solidaritat interterritorial". El que col·loquialment significaria generalitzar el concert econòmic i que va ser una de les principals reivindicacions del govern d'Artur Mas i d'amplis sectors del catalanisme en la legislatura 2010-2012.
Llengua i autodeterminació
Amb menys suports, les bases de l'executiu acceptarien "establir que les llengües oficials a les comunitats autònomes tinguin també un ús oficial i habitual a les institucions central de l'Estat", una altra demanda que en el seu moment va enarborar el catalanisme i que obriria la porta a l'oficialitat europea. Els votants del PSOE n'estan dividits, però els de Podem decanten la balança cap a l'acord.
Pel que fa al reconeixement del dret a l'autodeterminació, la situació no és tan negativa com podria sembla i, en realitat, és força més igualada que en la pregunta sobre si s'ha de convocar un referèndum. De nou, l'electorat de Podem hi està clarament a favor, i el del PSOE, en contra, però de forma menys contundent que en relació al referèndum. La mitjana ponderada entre els dos situaria l'aval en un 36,1% de les respostes i el rebuig en un 38%, situació que equivaldria a un empat tècnic.
Davant la pregunta sobre si Catalunya hauria de ser independent, la resposta és de nou nítidament negativa. Tot i això, no és unànime, com es podria preveure, ja que un de cada deu electors del PSOE sí que ho voldria, així com quasi tres de cada deu de Podem. Curiosament, el suport a la independència de Catalunya té un percentatge de suports quasi idèntic en el gruix de votants de Podem a tot l'Estat (29,2%) que entre els d'En Comú Podem només a Catalunya (32,5%).