Rajoy convoca consell de ministres a les 9 del matí per decidir si aplica l'article 155

El president espanyol s'ha reunit amb el secretari general del PSOE i la vicepresidenta Sáenz de Santamaría rebutja el diàleg i la mediació

Publicat el 10 d’octubre de 2017 a les 20:40
Mariano Rajoy mou peça i ha convocat per a demà a les nou del matí un consell de ministres extraordinari per estudiar les mesures a aplicar contra la Generalitat. Així ho ha informat la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaía després de la decisió de Puigdemont de suspendre la declaració formal durant "unes setmanes" per donar temps al diàleg i a la negociació. Des de la Moncloa s'ha titllat d'"inadmissible" el discurs de Puigdemont des del primer moment.

La vicepresidenta ha desautoritzat el discurs de Puigdemont, de qui ha dit que "no sap on va ni amb qui vol anar-hi". La número dos de l'executiu de Rajoy ha criticat la "incertesa" provocada per Puigdemont i que la Generalitat vulgui exhibir els resultats de l'1-O perquè "aquell referèndum" va ser il·legal i no  té una majoria de catalans al darrere. "No es poden treure conseqüències d'una llei que no existeix", ha afirmat la número dos del govern espanyol. i ha rebutjat tota possibilitat de diàleg o de mediació. 

Buscar el suport de PSOE i C's

Per la seva banda, Rajoy s'ha reunit amb Pedro Sánchez a la Moncloa poc abans de la compareixença de la vicepresidenta. El president espanyol busca el suport dels altres dos partits constitucionalistes per mirar de consensuar una posició comuna enfront la Generalitat. El secretari general socialista s'ha mostrat fins ara reticent a l'aplicació del 155. Demà al matí es reunirà amb Albert Rivera, de qui ja sap que és partidari d'intervenir l'autonomia.

Mariano Rajoy ha seguit la sessió del parlament de Catalunya des de la Moncloa, junt amb els seus principals col·laboradors, amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá. 

Des de l'inici de la intervenció de Puigdemont, en el Partit Popular han començat a sorgir veus que es pronuncien en un sentit de duresa, començant pel PP de Barcelona:
 
Dirigents rellevants del partit també s'han posicionat. Una de les que ho fat primer ha estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, qui ha fet un tuit en què no deixa lloc al dubte:
  El PSOE critica que l'oferta de diàleg de Puigdemont "no és franca"

El secretari d'Organització del PSOE, José Luís Ábalos, ha assegurat que després d'escoltar el
discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, estan "decebuts" i que no saben com interpretar-lo. Opina que l'oferta de diàleg que ha fet "no és franca" perquè, segons Ábalos, una cosa és la que ha dit al Parlament (on en la mateixa frase ha declarat la república catalana i després l'ha donat per suspesa) i una altra allò que es recull a la declaració signada per Junts pel Sí i la CUP. "A la gent de bona fe la invitació al diàleg li haurà sembla una iniciativa lloable però després no es constata quan veiem el manifest", ha valorat Ábalos, que acusa el Govern d'abusar "de la bona fe de la gent". El secretari d'Organització considera que l'objectiu de Puigdemont és "eludir responsabilitats jurídiques". A més, afirma que Catalunya està en situació "de desgovern" i demana al president Puigdemont que aclareixi "en quins paràmetres de legalitat es mou".

Rivera: "Actuar sense complexos"

Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha exigit al govern de Rajoy que intervingui ja, "sense complexos i sense mediacions". Rivera ha reclamat que l'executiu del PP intervingui l'autonomia i convoqui eleccions al Parlament. Ha dit que "no podem permetre que es consolidi el cop contra la democràcia", un cop que, segons ell, ha estat "tou" gràcies a les mobilitzacions que s'han produït en defensa de la unitat d'Espanya i gràcies al discurs del rei.