Rajoy demana el vot per evitar les «polítiques ridícules del PSOE»

El el míting més massiu de tota la campanya, a València, amb els líders locals entonant el regionalisme, el president espanyol llança un missatge d'optimisme econòmic

Publicat el 21 de maig de 2014 a les 20:34
Rajoy, Arias Cañete, Fabra i Barberà saluden des de l'escenari / Foto: XBP 

La posada en escena, innegablement potent: a l'Àgora, un dels edificis hipermodernistes integrats per Calatrava en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. Un edifici, per cert, assenyalat per l'oposició com a exponent del despropòsit  inversor de la Generalitat. Superada la decepció de no omplir la plaça de bous, Génova havia demanat al PPCV una demostració de força, un cop d'imatge, una cita gloriosa com aquelles que brindaven Zaplana i Camps. I Fabra ha satisfet la petició en la mesura de les seues possibilitats. No n'han sigut 30.000, però sí 7.000, que no està mal tractant-se d'unes europees. 125 autobusos farcits de militants i pagats amb fons del partit han tingut molt a veure.

En un context tan favorable, amb tantes goles i mans entregades, Rajoy ha llançat el seu missatge d'optimisme econòmic. “Espanya creix més que la immensa majoria de països d'Europa”, ha dit. “Hem pujat impostos sí, però ara els tornarem a baixar”. I també: “No podem llançar al fem tots els esforços fets fins ara per a recuperar les polítiques ridícules (les del PSOE) que ens han posat al límit de la intervenció”. I una última: “En maig crearem treball, i València estarà al capdavant”. Cap referència del president espanyol a Catalunya. Eixe era un tema reservat als candidats locals.

El candidat europeu, Arias Cañete, no ha fet cap menció a la polèmica amb Valenciano. Després d'haver-se disculpat en una emisora de ràdio pel seu comentari masclista, dóna l'assumpte per tancat. Conscient de les ferides que l'aigua ha generat el País Valencià, Cañete ha dit que "no es pot permetre que guanyen a València aquells que s'oposaren al transvasament de l'Ebre".  

Si els catalans voten, els valencians més

El PP, ja ho saben els lectors d'aquest diari, agita constantment les senyes identitàries per a guanyar vots. I la contraposició amb els veïns de dalt és una de les banderes principals. El valencià Esteban González Pons, número dos de la llista europea, ha activat el volcà. “A Catalunya, el vot per correu apunta un increment del vot total del 40% respecte al 2009 -ha dit- i si a Catalunya els catalanistes voten més, nosaltres els valencians no podem votar menys”. I clar, la gent s'ha animat, i ell també: “Votar PP és votar per l'orgull de ser valencià, votar qualsevol altre és votar qui s'avergonyeix de ser-ho”. I un acudit per acabar: “Podent triar valencià, per què anem a triar Valenciano?”.

El paper de Fabra

El president de la Generalitat esperava hui donar un cop d'autoritat i reforçar la seua imatge de líder, tan qüestionada des que arribà a palau. Rajoy, que sembla ser qui decideix aquestes coses, encara no l'ha autoritzat com a candidat en les eleccions autonòmiques. Per a no decebre, Fabra ha magnificat el paper d'una autonomia en fallida econòmica i hipotecada com poques: “Som la locomotora de la recuperació a Espanya”, ha assegurat. I com a mostra de sacrifici, ha recordat que “un de cada tres euros d'estalvi del sector públic s'ha registrat a la Comunitat Valenciana”. Li ha faltat un detall: quantificar el cost humà.

La nota regionalista

Aquesta ha vingut de la mà de Rita Barberà, alcaldessa de València, i Alfonso Rus, president de la Diputació. Rita: “No deixeu lloc a l'abstenció, és per on es colen els grupuscles radicals i violents”. I Rus: “Esteban (per González Pons), tal com fera Sant Vicent Ferrer fa set-cents anys, ves a Europa i predica en valencià”. L'acte ha acabat amb l'himne regional, aquell que diu: “Per a ofrenar noves glòries a Espanya.....”
 

Imatge de l'Ágora de València durant l'acte del PP Foto: XBP