Rajoy ho deixa clar: ni referèndum ni concert econòmic perquè «portaria problemes descomunals»

El president del govern espanyol assegura a Onda Cero que no tindria sentit "obrir fronteres" a tot arreu | El líder dels populars afirma que no tenia constància que l'advocat del seu partit ha demanat que s'anul·li el judici del cas Gürtel

Publicat el 26 de gener de 2017 a les 08:54
Ni celebrar un referèndum que "liquidi" la sobirania nacional ni un concert econòmic que generaria "problemes descomunals". El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat en una entrevista a Onda Cero que està disposat "a parlar de tot" amb Catalunya, però immediatament després ha traçat ja aquestes dues línies vermelles malgrat que a la conferència de presidents es va obrir el debat sobre el model de finançament. El líder popular també ha assegurat que no considera que un nou Estatut sigui "una necessitat". Així doncs, l'única via que ha deixat oberta és la de les inversions, així com seguir garantint la liquiditat de la Generalitat. 

Si bé un model fiscal més "just i equilibrat" -en paraules d'Enric Millo- per a Catalunya és una de les ofertes que posen els populars sobre la taula, Rajoy ja ha tancat la porta als tractes bilaterals i a la negociació d'un model singular com el del País Basc. Només s'ha compromès a seguir "garantint el benestar dels catalans". El referèndum, ha dit, "ni pot ni vol" permetre que es celebri.

"No té sentit" obrir fronteres

Rajoy ha evitat aclarir si dona suport o no a la intenció del president d'Estats Units, Donald Trump, de construir un mur en la frontera amb Mèxic. Ha defensat, però, que Espanya té el compromís "d'actuar en l'origen" per ajudar els països on la seva gent no pot viure "dignament". Això sí, ha reconegut que Ceuta i Melilla tenen una valla "des de fa anys" i ha defensat que "no té sentit que s'obrin les fronteres a tot arreu del món". El president espanyol ha situat Espanya com un exemple d'integració de nouvinguts i ha aplaudit la política d'immigració que, a hores d'ara, està fent Europa.

Al marge del cas Gürtel

Preguntat pel cas Gürtel, Rajoy s'ha inhibit tant com ha pogut. Ha argumentat que ell es dedica a governar i que aquest judici no és la seva "prioritat". Fins a tal punt, que ha afirmat que desconeixia que l'advocat del PP ha demanat la nul·litat del judici.

Optar a la reelecció

Malgrat l'acord segellat amb Ciutadans en el qual Rajoy es va comprometre a no tornar-se a presentar com a candidat a la presidència, aquest dijous no ha tancat la porta a optar per la reelecció a les pròximes eleccions generals. Ha posat com a exemple el cas d'Angela Merkel, que és cancellera des del 2005 i que ara es tornarà a presentar.

La clau està, ha dit, en demostrar que és un president "no dogmàtic" ni amb posicions "prefixades" en una legislatura que ha admès que és difícil tenint 137 diputats. Ha negat, però, que estigui en una "lluna de mel" amb el PSOE, tot i que ha defensat els acords segellats amb el principal partit de l'oposició. Del seu objectiu, ha dit, és poder tancar amb socialistes i Ciutadans acords en tres o quatre àmbits que tinguin vigència a 25 anys vista, com és el cas del sistema de pensions.
 

Descarta adoptar mesures per abaixar el preu de la llum

Més enllà, Rajoy també ha descartat adoptar mesures extraordinàries per abaixar el preu de la llum que es troba a nivells del 2015, i encara que ha pujat respecte el 2016, el govern espanyol no contempla en aquest moment aprovar cap mesura, tampoc abaixar els peatges, que estan congelats.

A més, ha indicat que a Espanya també l’està afectant la "situació complexa" de les centrals nuclears a França i la falta d’aigua i energia solar dels últims mesos, encara que ha afirmat que la situació començarà a millorar amb les properes pluges. "Plourà i lògicament això provocarà una baixada", ha dit Rajoy.