Rajoy «passa» de les retallades del FMI i Mas l'insta a acatar-les

Publicat el 16 de juny de 2012 a les 15:45
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en un acte de partit. Foto: PP.

Ni augment de l'IVA ni retallada de sou als funcionaris, per molt que ho digui el Fons Monetari Internacional (FMI). El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha descartat de moment aplicar cap de les mesures d'austeritat que se li reclamen des del FMI, segons que ha explicat des de Sant Sebastià, on ha assistit a un acte de partit. Rajoy ha tret ferro a les recomanacions assegurant que no s'aplicaran, si més no de seguida, tot i advertir que això no significa que l'executiu espanyol pari el programa de reformes que té en marxa. Rajoy ha admès que "hi ha problemes" però ha assegurat que "tot està ordenat". En canvi, Artur Mas l'ha instat a aplicar-les, "com ja ha fet Catalunya".

Segons Mas, Rajoy les haurà d'aplicar "tard o d'hora", malgrat ser mesures impopulars. "Estic convençut que algunes decisions que s’han pres a Catalunya en els darrers temps, que requerien un coratge polític i valentia perquè no eren fàcils, les acabarà prenent el conjunt de l’Estat", ha exposat.

En canvi, Rajoy ha restat importància a les recomanacions formulades ahir per l'FMI assegurant que les formula periòdicament, i ha insistit que el que és important és la coordinació i la integració entre els països de la zona euro. Davant dels militants del partit, ha dit l'Europa d'avui necessita "polítiques, no reglaments", així com "més integració política, més integració fiscal, més integració bancària".

"Ara toca als treballadors de l'Estat"

En una línia idèntica a la de Mas s'ha expressat el secretari general de CDC, Oriol Pujol, afirmant que "ara pertoca als treballadors i a l'administració de l'Estat pensar si no és a ells a qui convé fer l'ajustament que recomana l'FMI", en tant que Catalunya "ja ha practicat amb exemple la contenció de sous públics".

També ha demanat al govern estatal que no continuï "centrifugant" la despesa cap a les comunitats, alhora que ha demanat a l'Estat que faci partícips els territoris també dels increments dels ingressos que es puguin produir amb una pujada de l'IVA.

Des del seu punt de vista, cal "fer entendre" a l'FMI i "especialment" al govern estatal que "si en algun territori s'han practicat amb exemple" les retallades als funcionaris, "és a Catalunya". És per això que Pujol creu que ara és l'Estat qui s'ha de plantejar aplicar les retallades als seus treballadors públics.

Navarro, també contra l'FMI

El primer secretari del Nou PSC, Pere Navarro, també ha rebutjat aquest dissabte les demandes del FMI, considerant que la solució no passa per fer més retallades sinó per augmentar els ingressos, i criticant que ni el govern espanyol ni el català facin res al respecte, tot i poder, ha dit.

La recepta del líder socialista és crear un impost sobre les grans fortunes com es va fer a França, lluitar contra el frau fiscal i l'economia submergida i, a Catalunya, recuperar l'impost de successions. "No pot ser que el PP a aquells que han defraudat només els hi demani un 10%", ha afirmat. Si aquestes mesures es duguessin a terme correctament, creu que no hauria calgut fer tantes retallades en el passat i no demanarien fer-ne més en un futur.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, també s'ha expressat en una línia similar, assegurant alhora que no es refia de les paraules del president espanyol, Mariano Rajoy, dient que no accepta les recomanacions del Fons. Segons Herrera, Rajoy "xiula a les portes de les eleccions a Grècia", que se celebren aquest diumenge, però creu que dilluns "les acceptarà sense condicions perquè està d'acord amb la retallada de drets". El líder ecosocialista considera que les condicions del FMI són un "xantatge inacceptable" que suposa "contraure l'economia".