Ramon Espadaler: «Encara veurem un govern de Junts pel Sí que es Pot»

El candidat d'Unió busca el vot dels exvotants de CiU espantats en un acte en una entitat "assenyada" del barri de Gràcia, de tradició republicana i popular | Reclama el sufragi de pagesos, industrials i comerciants

Publicat el 15 de setembre de 2015 a les 22:40
Actualitzat el 15 de setembre de 2015 a les 23:35
En aquesta campanya, sempre és la primera vegada per Unió Democràtica. Aquest vespre, UDC ha fet el seu primer míting a Gràcia. “La força del seny” ha triat per entrar al barri republicà i popular, de gran tradició anticlerical, el Centre Moral i Instructiu. Un nom “assenyat” per llançar un missatge davant un centenar de persones. Ramon Espadaler ha fet una crida al votant catalanista tradicional de CiU, advertint-lo que si no fa confiança a Unió, “encara veurem un govern de Junts pel Sí que es Pot”, fusionant el nom de les candidatures que encapçalen Raül Romeva i Lluís Rabell.
 
Un altre recurs argumental d’Espadaler és esmentar Ada Colau, presentada com exemple d’esquerra tronada. El candidat ha criticat la competició entre Catalunya Sí que es Pot, Junts pel Sí i la CUP per veure qui és més radical i partidari de la insubordinació, segons ell.  Les crides a “pagesos, comerciants i industrials” han estat contínues per apel·lar al seu sufragi.

El reclam al vot de l'electorat que tem trencadisses és constant. Marta Plana, número tres de la llista i gracienca, ha recordat les fotografies familiars dels anys de la guerra que mostraven parents fugint dels bombardejos. Que això no torni a passar. Al llarg de la campanya, UDC ja ha fet diverses referències als terribles anys trenta.
 
Joan Contijoch, advocat de 30 anys que treballa d’assessor al grup parlamentari de CiU al Congrés, ha explicat a Nació Digital d’on pensen treure els vots el 27-S: “Tenim diverses franges de votants potencials. Sobretot l’exvotant de CiU, que és nítidament nacionalista però que no veu clar com es volen fer les coses. Però també gent que a les municipals va votar Ciutadans o el PP emprenyats per la corrupció, un vot poc ideologitzat que ara, sense CDC, ens pot votar a nosaltres. Jo en conec”. Contijoch ha afirmat: “Si hi hagués una consulta acordada, jo votaria sí a la independència”.
 
Una entitat amb "seny" enmig de la Revolució

El Centre Moral i Instructiu de Gràcia va ser fundat el 1869, en una Gràcia agitada després de la Revolució. La de 1868, que va derrocar Isabel II. L’aleshores municipi de Gràcia bullia amb una poderosa xarxa d’entitats, cooperatives i ateneus de línia republicana i anticlerical. Un grup d’activistes catòlics va decidir crear el Centre per oferir una alternativa associativa –se suposa que “amb seny” enmig d’aquell context revolucionari­- a la Gràcia treballadora. Durant el franquisme s’hi donaven classes en català d’amagat. L’entitat perviu i és un exemple del ric teixit social gracienc. Per les seves arrels catòliques i moderades, és un lloc ideal per predicar el “seny”.     

El míting també ha vist l’aparició de Joana Ortega, molt desapareguda en aquesta campanya, que avui ha pujat a saludar a l’escenari per explicitar el seu suport a UDC.
 

Totes les notícies d'UDC de les eleccions del 27-S

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S