Ramon Masià: «Miquel Valls no és neutral, està donant un suport descarat a Tusquets»

El candidat se sorprèn que l'empresari del sector financer, que ha traslladat la seu de la seva empresa a Madrid i té "zero experiència cameral", es presenti per liderar la Cambra de Barcelona

Ramon Masià, entrevistat a NacióDigital
Ramon Masià, entrevistat a NacióDigital | Adrià Costa
05 d'abril de 2019
Actualitzat: 26 d'abril, 17:33h
Ramon Masià és el tercer home de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, que tindran lloc al maig. La seva candidatura a la presidència competeix amb les de Carles Tusquets i Enric Crous, així com amb la llista que animen l'ANC, el Cercle Català de Negocis i la plataforma de dones 50/50. Masià, advocat, coneix l'entramat de la Cambra com pocs: ha estat el king maker -així ho reconeix a NacióDigital- dels presidents Antoni Negre i Miquel Valls, un home de qui, ja fa anys, va ser amic.

En aquesta entrevista, explica el seu programa i dona detalls sucosos sobre les discrepàncies amb el nucli dur de la Cambra, amb el qual en algun moment es va produir una ruptura. Els seus detractors l'acusen d'actuar per ressentiment. Però hi ha en ell una ambició que està per damunt de la pretensió d'un càrrec. Coneix el paisatge i el paisanatge de l'entitat. És el candidat "maleït" i un home disposat a vendre cara la seva pell. 

- Per què vol ser president de la Cambra de Comerç?

- Perquè crec que la Cambra és un instrument idoni per a les petites i molt petites empreses. El 97% de la Cambra està format per aquest col·lectiu. Jo, com a autònom -soc advocat i els advocats estem dins el règim d'autònoms-, en soc representatiu.

- Expliqui'ns breument el seu projecte.

- Hi ha tres eixos bàsics. Un és apostar per la formació professional dual, que és un model d'inspiració alemanya. Vol dir que la formació es fa a la mateixa empresa i permet que l'estudiant rebi un ensenyament més pràctic. Això facilita que la major part dels qui es formen surtin ja col·locats en el mercat, i implica també reforçar l'ensenyament dels oficis. Un segon eix és el finançament de les petites i mitjanes empreses, en què la Cambra ha de jugar un paper de mitjancer, ajudant i fent de coach perquè les empreses trobin el finançament a un cost raonable i aconsegueixin capital. Un problema de les empreses a Espanya, i a Catalunya en particular, és que el finançament de tercers és molt elevat. Podem ajudar que les empreses tinguin un capital compartit amb les cooperatives, que és una tradició molt catalana.   

- I hi ha un tercer eix.

- Sí, potenciar la dimensió internacional de les empreses. La xarxa comercial més important del món és la xarxa cameral i la tenim infrautilitzada.
 

Ramon Masià és advocat i vol liderar la Cambra de Comerç de Barcelona. Foto: Adrià Costa


- A què es deu, això?

- Al fet que les cambres han tingut molts diners, gràcies al recurs cameral permanent, l'ingrés obligatori que rebien les cambres de les empreses, i que va permetre viure allunyat de la realitat. Això feia que la Cambra disposés d'un pressupost de 50 milions d'euros, quan ara en té 16. Des del 2010 ja no tenim aquest recurs i necessitem reforçar el vessant internacional. La Cambra tenia dos-cents treballadors. Ara en té cent.  

- En què creu vostè que és millor com a candidat que Carles Tusquets o Enric Crous?

- Conec molt bé la Cambra, conec les cambres europees, tinc una bona edat per liderar la institució, 62 anys. M'agradaria ser més jove, però és una bona edat per afrontar un projecte de dos mandats. Per portar la Cambra s'han de conèixer bé els mercats exteriors. Per la meva trajectòria, conec molt bé les cambres europees, especialment les alemanyes. Però la principal diferència amb els altres candidats és que nosaltres tenim un programa. Fa molt de temps que hem posat el nostre programa negre sobre blanc i l'hem elaborat després de parlar amb molta gent.   

- S'atreviria a definir els seus contrincants?

- Tinc un gran respecte pels meus adversaris. Tusquets és un home que ve de la banca i, amb tots els respectes, la Cambra és molt més que la banca. Cal gent que tingui experiència i Tusquets té zero experiència ala institució. És com ser president del Barça i no haver trepitjat mai el camp, no conèixer el futbol ni la pedrera. I una altra característica de Tusquets és que va traslladar la seu social de la seva empresa a Madrid. És sorprenent que un senyor que no té cap vinculació amb la Cambra de Comerç i té la seu a Madrid es presenti per la Cambra de Comerç de Barcelona. 

"Carles Tusquets no ha trepitjat mai la Cambra, però parla l'anglès molt bé"

- Vostè tira amb bala, si em permet.

- Sí que ho faig, sí: és que estem en una elecció. Per altra banda, tenim Enric Crous. Ell sí que coneix la casa, però ja ho ha estat tot a la Cambra, sent vicepresident amb Antoni Negre. Ell ha dit, per la seva edat, que seria president durant un sol mandat. Crec que per liderar la Cambra del segle XXI has de tenir un projecte per a dos mandats. No pas més, com l'actual president, que ho ha estat disset anys. Crec que Crous té també un handicap idiomàtic. Jo parlo l'alemany, a banda de francès i anglès. Tusquets parla bé l'anglès, no ha trepitjat mai la Cambra, però parla molt bé l'anglès. Però és més important conèixer la Cambra.     
 

Ramon Masià: "Jo he estat 'king maker' amb Negre i Valls". Foto: Adrià Costa


- Vostè coneix la casa i ha estat un home clau en molts processos electorals. Va ser el king maker d'Antoni Negre i Miquel Valls? 

- Del tot. És ben veritat. El meu paper ha estat el d'una persona amb molta influència. Com ara ho és una altra persona, Pau Herrera, de la confiança de Valls i cap de campanya de Tusquets. És el vincle entre Valls i Tusquets. Jo he estat king maker amb Negre i amb Valls i he portat tres eleccions. 

"Jo he estat el king maker de la Cambra, ara ho és Pau Herrera, la connexió clau d'aquestes eleccions, el vincle entre Valls i Tusquets"

- Qui és Pau Herrera?

- És la connexió clau d'aquestes eleccions. És un senyor que va ser elegit per la patronal el 2009 per ser membre del ple. 

- Es diu que vostè va ser un home de l'estricta confiança de Miquel Valls. Què es va trencar entre vostès? 

-  Jo em vaig presentar a unes eleccions amb Valls defensant uns compromisos. Si ell no els compleix, em fa quedar malament a mi.

- Què va prometre i no va complir?

- Que renovaria la Cambra, i no ho va fer. Vaig trencar amb ell el 2015, quan vaig fer un informe on deia per què jo considerava que la Cambra funcionava malament. 

- S'ha dit que va trencar amb ell perquè ell no va accedir a donar-li un càrrec. Com dirigir Turisme de Barcelona.

- Això és mentida. Com puc exigir jo res? El president de Turisme de Barcelona sempre és el president de la Cambra. Diuen que tinc interessos creats. Tan pocs interessos creats tinc que si he d'impugnar les eleccions, ho faré. El meu únic interès creat és voler donar satisfacció a les empreses.      
 

Ramon Masià és un dels tres candidats a presidir la Cambra. Foto: Adrià Costa


- A la Cambra li ha faltat coratge?

- Absolutament. La Cambra ha comès un greu pecat d'omissió. L'actual president parla molt d'infraestructures. Fa gràcia la gent que es dedica a assenyalar el que els altres fan malament, en aquest cas les administracions públiques, quan no veu la biga al seu ull. No ha fet res de res en favor de les petites i mitjanes empreses.  

- Què va passar a l'últim ple? 

- Va ser un ple fantasma. No es va poder constituir per manca de quòrum. És la tercera convocatòria que fracassa. I és molt important saber això. El desembre ja es va convocar un ple i es va haver de suspendre. El gener va passar el mateix. En el darrer, el del mes de març, només van assistir-hi 26 de 69 integrants. 

- Vostè va fer boicot?

- Escolti, jo soc una persona sobirana per anar o no anar a un lloc. Si hi va haver boicot, va ser de moltes persones. Ni les persones properes a mi, ni jo junt a les persones que poden estar properes a Crous tenim majoria en el ple. Aquí el que va passar és que es va expressar una fatiga per la situació. Si molta gent no hi assisteix, la pregunta que cal fer és per què no ho fa. A més, quan estan convocades unes eleccions, el reglament de la Cambra estableix que no es pot aprovar cap partida extraordinària. Només es poden pagar les nòmines. És inconcebible que el president convoqui un ple per aprovar una partida de mig milió d'euros per gastar-se en els diaris quan encara no sabem com es votarà. 

"Em sembla bé el vot electrònic, però encara no sabem com es votarà"

- Li sembla bé que l'elecció sigui per vot electrònic?

- A mi em sembla bé. El que no em sembla bé és que no s'especifiquin les mesures antihacking.     

- Té por que hi hagi irregularitats en el vot electrònic?

- Sí que tinc por. La Generalitat ha fet una bona llei, establint que el vot electrònic tingui una doble garantia: el certificat digital i una clau d'un sol ús que evita la suplantació. Moltes gestories tenen la clau del certificat digital perquè molts autònoms fan la seva feina però són els seus assessors els qui gestionen les seves obligacions fiscals i necessiten una clau d'un sol ús. És el que a data d'avui no es coneix. A un mes de les eleccions encara no sabem com es votarà. I des de la Cambra s'han comès errors. No s'ha actualitzat el cens, que és molt antic. Estem treballant amb dades del 2016.  Hi ha empreses que figuren al cens i ja no existeixen i d'altres de noves que no hi són. I això és atribuïble a la Cambra de Comerç. Però, a més, hi ha un altre tema important: les catorze cadires de plata.

Ramon Masià es mostra crític amb el president sortint de la Cambra: "És un autoritari i té un gran dèficit democràtic". Foto: Adrià Costa


- Vol dir els membres del ple representants de les grans empreses, les que són les primeres benefactores de l'entitat.

- Miquel Valls ha portat això amb una opacitat i una manca de transparència total. No sabem quantes han quedat fora, si han parlat entre elles. Si hi havia catorze places, quantes s'han presentat? S'ha comunicat només quines eren les catorze. I s'ha vist que Valls no ha estat neutral, sinó que ha donat un suport descarat a la candidatura de Tusquets.

"En el cas del Banco Mediolanum , el senyor Tusquets ha comprat la seva vocalia"

- Li consta això?

- Una de les empreses triades, no votades, és el Banco Mediolanum, de Carles Tusquets. D'aquesta manera, Tusquets ja és membre del ple. Ell es presenta a les eleccions per una empresa que es diu Trea Capital. Però té doble baralla: en cas que no fos elegit, entra a través de Mediolanum. Valls ha portat directament la negociació amb aquestes empreses i amb opacitat, el que va contra la llei de Transparència. Estem parlant del 23% dels vots del ple. I en el cas de Mediolanum, el senyor Tusquets ha comprat la seva vocalia. Valls és un autoritari i té un gran dèficit democràtic.   
Arxivat a