
Una de les tres rescloses projectades s'ubicaria al pas del riu Ebre per Garcia. Foto: Ajuntament de Garcia
La Plataforma en Defensa de l’Ebre i les entitats ambientals SEO/BirdLife i GEPEC (Ecologistes de Catalunya) s’han pronunciat contundentment en contra del projecte de construcció de tres rescloses amb centrals hidroelèctriques al riu Ebre (a Tortosa, Benifallet i Garcia), presentat pels promotors a la darrera reunió del Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre i avalat per la Generalitat.
En un comunicat conjunt, les entitats signants demanen l’aturada immediata de les gestions per a executar el projecte i la declaració immediata de Xarxa Natura 2000 sobre la llera del tram català de tot el riu per tal d’impedir aquesta mena de projectes que qualifiquen de “destructius i concurrents”. A més, demanen explicacions al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i que porti la proposta a la Comissió per a la Sostenibilitat, on hi ha una àmplia representació dels sectors social, polític i econòmic ebrenc. Finalment, volen que es pronunciïn els responsables de la Reserva de Biosfera, que fins ara han mantingut silenci.
"És un projecte desnaturalitzador i incompatible amb la millora ambiental que l’Ebre necessita per a acomplir les seves funcions naturals d’aportació de sediments al Delta, que és l’únic que pot salvar-lo de la subsidència i regressió agreujades pel canvi climàtic, i d’aportació de nutrients al mar, del que depèn la vida i la pesca marines”, recorda la PDE, SEO/Birdlife i el GEPEC.
Segons les entitats, els arguments que es donen de millora del paisatge, lluita contra la mosca negra, algues, etc. “són fal·làcies per a col·locar el projecte”. Al contrari, defensen que la desnaturalització del riu afavoreix radicalment totes les espècies invasores i perjudica les autòctones. A més, sostenen que es destruiria el que queda de bosc de ribera en tot el tram afectat, i que no és cert que es produeixi cap efecte positiu sobre la falca salina al Delta. “Voler una làmina estable a un riu mediterrani es com voler convertir-lo en una piscina”, exposen. Pel que fa als arguments de llocs de treball en la construcció, no són més que “pa per avui i fam per a demà”, afirmen.
També exposen que és una “proposta imprudent i fora de lloc” tenint en compte el treball que es fa des del territori pel cabal mediambiental, que no té en compte res del que s’ha treballat a la Comissió de Sostenibilitat de les TTEE, ni la situació polèmica del pla de conca, i destaquen que "perjudica greument la posició en aquest tema de la Generalitat" respecte al Ministeri d’agricultura, la CHE i la Comissió Europea.
Per tot, qualifiquen el projecte d’”antic, reincident i anacrònic”, tenint en compte que l’última vegada ja es va plantejar amb l’excusa d’un pla de navegabilitat. “És el conte de sempre del formigó per a enriquir les constructores a costa d’enjardinar el nostre patrimoni natural”, sostenen. Finalment, apunten que és incompatible amb la Reserva de Biosfera. “Són propostes que sempre surten a l'estiu perquè se sap que són polèmiques i així es pretén evitar la reacció del territori i les entitats ambientals davant la manca de sensibilitat sobre el paisatge i patrimoni naturals”, conclouen.