L'estat espanyol accelera la velocitat que el condueix cap a un canvi de règim. La baula feble és la monarquia -com sempre, en la història d'Espanya- però també hi té compromesa la supervivència el sistema polític general instaurat a partir de la transició. De moment, per exemple, el gruix del catalanisme conservador ja ha abandonat a la seva sort els inquilins de la Zarzuela -amb poques excepcions, més enllà de Duran i Roca- i, des de la Puerta del Sol, Esquerra Unida ha estripat els pactes del PCE i aposta, ostentosament, per la liquidació de l'ordre de coses que van pactar Carrillo i la Pasionaria amb Martín Villa i Suárez. L'esquerda política s'eixampla de forma ràpida i visible.
Espanya torna a enfrontar-se amb la seva història. I, un cop més, sigui com sigui el nou règim demanarà ajuda, força i legitimitat al catalanisme, tal i com va passar el 1931 i el 1977. Rubalcaba ja ha fet el primer pas, i hi ha sectors del catalanisme -confusament esquerranosos- disposats al sacrifici ritual de cada quaranta anys en defensa d'aquella Espanya que mai no arriba.
Veurem què passa a Espanya. Però el fet és que, per primer cop, el catalanisme polític està en disposició de fer viable un projecte propi, no subordinat. Allà estan excavant el parany de sempre. Però aquest cop se sorprendran.
ARA A PORTADA
Publicat el 14 d’abril de 2013 a les 21:59
Et pot interessar
-
Política El Parlament investigarà les irregularitats i els casos de violència sexual a la DGAIA
-
Política Rull es compromet a fer «totes les gestions» perquè la Bressola pugui obrir el Liceu
-
Política Barcelona i 15 ciutats europees volen 300.000 milions d'euros anuals contra la crisi d'habitatge
-
Política ERC, Comuns i CUP demanen que una comissió investigui la repressió del Patronato de la Mujer contra dones menors
-
Política Josep Borrell es trenca la clavícula en caure a terra en un hotel de Bolívia
-
Política Illa viatjarà al Japó la setmana del 26 de maig per «reforçar i ampliar» les relacions del país amb Catalunya