Romeva descarta una nova convocatòria electoral perquè s'està «avançant»

El cap de llista de Junts pel Sí rectifica les declaracions de Felip Puig advertint que dins la seva candidatura hi ha "plantejaments molt diferents" en clau econòmica | Assegura que esperar a veure el resultat del 20-D per tancar l'acord "no respon al mandat i no respon a la realitat" | No descarta la possibilitat d'escurçar fins a 12 mesos aquesta primera fase del procés per facilitar la investidura d'Artur Mas

Publicat el 20 d’octubre de 2015 a les 07:18

Raül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí, entrevistat aquest matí a «El matí de Catalunya Ràdio»


Una dosi d'optimisme. Això és el que ha intentat traslladar el cap de llista de Junts pel Sí, aquest dimarts, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, quan s'ha referit a la negociació que manté oberta la seva candidatura amb la CUP. Un optimisme necessari per contrarestar el missatge que, el dia abans, havia donat el conseller d'Empresa i Ocupació. Felip Puig va assenyalar la possibilitat que es tornin a convocar eleccions i va destacar les dificultats d'arribar a un acord perquè la llista de l'esquerra independentista té plantejaments difícils de casar. Romeva, però, ha redefinit l'escenari.

Durant l'entrevista que ha concedit a Catalunya Ràdio, Romeva ha descartat que es convoquin eleccions l'any que ve perquè no és possible d'arribar a un acord. "Estem avançant i estem trobant punts d'entesa", ha assegurat Romeva en referència a les converses amb la CUP, tot afegint que no treballa amb "l'escenari d'unes noves eleccions". Alhora, ha tret pressió al fet que hi hagi unes dates que pressionen. "Els terminis hi són per posar límits però no s'han de necessàriament esgotar", ha il·lustrat. 

Raül Romeva també ha restat dramatisme a les diferències de model econòmic que Felip Puig ha posat de manifest. "A la mateixa llista de Junts pel Sí, tenim plantejaments molt diferents, no cal buscar les diferències amb la CUP", ha sentenciat Romeva en el que, segurament, ha estat la principal esmena a la totalitat que ha fet a les declaracions del conseller en funcions. Per reblar-ho, i per justificar la necessitat d'un acord, el cap de llista ha afirmat que "aquest no és el problema" perquè sense estructures d'estat "tant és qui governi la Generalitat, no podrà fer res". 

L'altra rectificació que ha fet Romeva ha estat al concepte de "línies vermelles" exposat per Felip Puig. "No sé de quines línies parla", ha subratllat el cap de llista de Junts pel Sí, tot afegint que "les línies vermelles ho són fins que deixen de ser-ho". En aquest punt, un cop més, ha insistit que "el més important és l'acord". I és que, segons ha assenyalat, "ningú entendria" que després d'anys de mobilitzacions, quan s'està "més a prop" no es trobi la "fórmula" del pacte. 

Distància amb el 20-D

Del que també s'ha parlat en aquesta entrevista és de la possibilitat d'esperar a veure el desenllaç de les eleccions espanyoles per culminar el full de ruta i la negociació entre Junts pel Sí i la CUP. Però Raül Romeva ha descartat que aquest escenari estigui "condicionant" les converses. "No respon al mandat i no respon a la realitat", ha sentenciat el cap de llista. Romeva no ha tancat la porta a un referèndum acordat amb l'estat espanyol. "Sempre hem dit que tot el que poguem fer de manera acordada, fantàstic", ha indicat. Però, alhora, s'ha mostrat escèptic respecte aquesta possibilitat. 

També en clau optimista, Romeva ha posat el pla de xoc contra la pobresa que presenta la CUP o el fet d'impulsar un procés "irreversible" com dos punts de coincidència amb la CUP. "El procés no pot anar en detriment de les necessitats dels grups més favorables", ha assegurat el cap de llista de Junts pel Sí tot just després de manifestar que cal posar en marxa "un pla de xoc social incontestable". 

El que també els posa en sintonia amb la Candidatura d'Unitat Popular és tirar endavant el procés sense marxa enrera perquè, segons Romeva, no es pot esperar a "cap oferta de l'Estat". En aquest punt, ha diferenciat el que podria ser una proposta d'encaix del nou govern espanyol d'un referèndum acordat. "És una cosa que no està ni tan sols sobre la taula", ha assenyalat Romeva en referència a una consulta pactada i vinculant. 

12 mesos per facilitar la investidura

El que també ha fet Raül Romeva per facilitar l'acord amb la CUP és obrir la porta a escurçar el full de ruta que s'havia plantejat Junts pel Sí per tal de facilitar la investidura d'Artur Mas. El cap de llista de la principal candidatura independentista ha assenyalat, en aquest sentit, que es podria passar dels 18 mesos que planteja Junts pel Sí a 12 mesos per tal de presentar aquesta legislatura purament com una "fase de transició" i donar arguments perquè la CUP vengués el suport a l'actual president en funcions com un fet excepcional. Romeva s'ha mostrat convençut que hi ha la "voluntat" a a seva candidatura que la fase actual sigui transitòria i, en aquest sentit, ha afirmat que aquestes fases "el millor és que siguin com més curtes posibles". 

Precisament, el component d'excepcionalitat de la legislatura també l'ha lligat al fet que Carme Forcadell sigui la propera presidenta del Parlament. "Que sigui eella mostra que això va de debò", ha explicat Romeva al princpi de l'entrevista, tot afegint que s'està "davant 'un canvi de paradigma, de canviar de pantalla". Seguint aquest raonament, el cap de llista de Junts pel Sí veuria bé, com Forcadell, que la CUP formés part de la Mesa del Parlament. Ara bé, això, ha advertit Romeva, "ho han de dir ells".